top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις;

Τα έχουμε πει τόσες φορές και άλλες τόσες τα έχουμε σκεφτεί – η καθημερινότητα είναι πιο γεμάτη από ποτέ και φαίνεται δύσκολο να αλλάξει. Μήπως όμως μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Μήπως είναι στο χέρι σου να δουλεύεις για να ζεις και όχι να ζεις για να δουλεύεις; Σου έχω συγκεντρώσει μερικά απλά και εύκολα βήματα για να κάνεις κι εσύ τη ζωή σου πιο όμορφη και ποιοτική.

Πάμε να τα δούμε;
Το ξέρεις ότι το πρωινό είναι απ’ τα σημαντικότερα γεύματα μέσα στη μέρα. Και όπως καθετί σημαντικό, χρειάζεται και αυτό το χρόνο του. Απόλαυσε αυτά τα λίγα λεπτά ηρεμίας που έχεις το πρωί, αφιέρωσέ τα σε ‘σένα και ξεκίνα τη μέρα σου με καθαρό μυαλό.


Θα με ακούς συνέχεια να σου λέω για την οργάνωση. Κι όμως, έχω λόγο που στο λέω. Ξέρεις πόσο πολύ χρόνο μπορείς να γλιτώσεις αν κάνεις μια λίστα με τις υποχρεώσεις που έχεις και αν τις ιεραρχήσεις; Βάλε πρόγραμμα μέσα στη μέρα σου ώστε να ξέρεις και τι ελεύθερο χρόνο έχεις και τι πρέπει να γίνει άμεσα.


Μην ξεχνάς μέσα σε όλα αυτά που έχεις να κάνεις, ότι χρειάζεσαι και ένα διάλειμμα κάπου. Ο χρόνος που θα πάρεις μέσα στη μέρα για ‘σένα μπορεί να είναι απλά μερικά λεπτά, που όμως θα σε αναζωογονήσουν και θα σου δώσουν παραπάνω δύναμη να συνεχίσεις.


Ο χώρος εργασίας σου είναι αυτός που κατά πάσα πιθανότητα περνάς σχεδόν τη μισή σου ημέρα καθημερινά. Είναι λογικό να προκύψουν διαφωνίες κάποιες φορές. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν να καλλιεργήσετε ένα υγιές κλίμα με τους συναδέλφους σου, στο οποίο θα μπορείτε να συζητάτε και να λύνετε τυχόν διαφορές.


Είναι, ακόμη, πολύ λογικό μέσα στο περιβάλλον εργασίας να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους μας. Καλό όμως θα ήταν να διαχωρίζουμε τη δουλεία από τη διασκέδαση. Όταν θα βγείτε για εκείνο το φαγητό που λέγατε, ε δε χρειάζεται να συζητήσετε τα της δουλειάς. Έχετε τόσα άλλα να πείτε!


Μπορείς σίγουρα να διαθέσεις λίγο από τον προσωπικό σου χρόνο στη γυμναστική. Δεν χρειάζονται πολλές ώρες κάθε μέρα. Αρκούν λίγα λεπτά τη βδομάδα για να σε κάνουν να νιώσεις αυτοπεποίθηση και να αποκτήσεις καλύτερη σχέση με το σώμα σου.


Και τώρα που όλα μπαίνουν σε μια σειρά, τι λείπει; Οι διακοπές σου φυσικά! Χειμώνα; Καλοκαίρι; Όποια εποχή κι αν επιλέξεις, φρόντισε να κρατήσεις λίγες ημέρες για ‘σένα, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα για να ανανεωθείς.


Αλλά μην παραλείπεις ποτέ τον ύπνο και την ξεκούρασή σου. Με το να βάλεις μια ρουτίνα που θα κοιμάσαι νωρίς το βράδυ, θα δεις ότι θα σε βοηθήσει να έχεις αντοχή μέσα στη μέρα.
Βλέπεις, λοιπόν; Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο για να αποκτήσεις μια όμορφη καθημερινότητα που θα μοιράζεται μεταξύ των υποχρεώσεών σου και της προσωπικής σου ζωής. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι για να γίνουμε πιο αποδοτικοί, θα πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε καλά μέσα μας.


Με το να θέτεις στόχους και να βάζεις τα όριά σου, θα δεις ότι όχι μόνο θα μπορείς να ανταπεξέλθεις καλύτερα μέσα στη μέρα, αλλά, το πιο σημαντικό, θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και πιο στέρεα σχέση με την προσωπικότητά σου. Και αυτό αναπόφευκτα θα αλλάξει και την εικόνα που έχουν οι γύρω σου για ‘σένα, προς το καλύτερο.


Μήπως τελικά είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νόμιζες; Μήπως απλά χρειάζεται να βάλεις δύο-τρία πραγματάκια στο μυαλό σου και να αρχίσεις να τα τηρείς; Ξεκίνα βήμα-βήμα και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει άλλος άνθρωπος. Τι λες;


Ήλια14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page