top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Η βαλίτσα που πρέπει να αφήσεις πίσω

Κάθε εμπειρία που βιώνουμε αφήνει και ένα μικρό ψυχικό σημάδι. Και αν αυτό το σημάδι ήταν από κάτι αρνητικό, τόσο πιο έντονα θα "γράψει" μέσα μας και θα είναι ίσως δυσκολότερο να το ξεπεράσουμε.


Για να προχωρήσεις σε όλα τα επόμενα που σου επιφυλάσσει η ζωή, όλα αυτά τα βαρίδια καλό θα ήταν να μείνουν πίσω σου. Άνοιξε μια νοητή βαλίτσα και έλα να τα βρούμε μαζί. Πάμε;Λάθη του παρελθόντος: ας αρχίσουμε από τα απλά, δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος άνθρωπος στη γη που έκανε κάτι λάθος. Αν προσπάθησες να το διορθώσεις κιόλας, ακόμη καλύτερα. Όμως ό,τι έγινε, έγινε. Είναι ώρα να προχωρήσεις και να ζήσεις νέες εμπειρίες, προσπαθώντας απλά να μην κάνεις τα ίδια λάθη ξανά.


Στρες και άγχος: ναι, το ξέρω, δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που το πατάς και όλα λύνονται. Όμως για σκέψου, τι αποτέλεσμα έχει το να σε απασχολούν πράγματα που δεν έχουν καν γίνει και να σε κρατάνε πίσω σκέψεις όπως "τι θα συμβεί αν..."; Μήπως θα ήταν όλα λίγο πιο εύκολα αν τα άφηνες να γίνουν φυσιολογικά;


Αρνητικά σχόλια για το σώμα σου: αυτή η μάστιγα! Ακόμη και με την κάλυψη ότι ένα σχόλιο γίνεται καλοπροαίρετα, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να ακούσεις κάτι για το σώμα σου και που εκείνη τη χρονική στιγμή να είναι σαν μαχαιριά στην καρδία. Έχει όμως σημασία να ασχοληθείς; Ιδανικά δε θα έπρεπε να σχολιάζουμε την εμφάνιση των άλλων, αλλά αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια σχόλια, ας μάθουμε έστω να τα αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει, δηλαδή με αδιαφορία.


Αυστηρή αυτοκριτική: το να κρατάς τον εαυτό σου σε μια καλή εγρήγορση ώστε να παραμένει από κάθε άποψη λειτουργικός, είναι κάτι θετικό. Γίνεται όμως αρνητικό όταν καταντάει εμμονικό και χωρίς μέτρο. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο λάθος. Και κυρίως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο διάλειμμα και το ξεκίνημα από την αρχή. Τα χρειάζεται και ο δικός σου εαυτός αυτά, μην το ξεχνάς.


Ζεις στο παρελθόν: οι αναμνήσεις είναι μια όμορφη διαδικασία. Μας κρατούν συνδεδεμένους με όσα έχουμε ζήσει και νοηματοδοτούν την εξέλιξή μας. Ως αναμνήσεις όμως - όχι ως επαναλαμβανόμενες συνθήκες. Για κάποιο λόγο βρίσκονται στο παρελθόν και θα σε πάει κι εσένα παρακάτω αν στρέψεις το βλέμμα σου αλλού και αρχίσεις να ζεις το σήμερα, έτσι όπως αυθόρμητα θα το φέρει η ζωή.


Προσβλητικά σχόλια των άλλων: άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που στην πραγματικότητα βρίσκεται έξω από εσένα και εκεί πρέπει να παραμείνει. Κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά καλό είναι να μη μένει ούτε λεπτό στη ζωή μας. Αν και κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε, βάλε τα κάτω και θέσε τα όριά σου.


Μικρά λάθη: η καθημερινότητα συχνά έχει πολλές αναποδιές. Και μέσα σε αυτές μπορεί να κάνεις κι εσύ κάποιο λάθος. Και; Αν μπορείς να το αλλάξεις, τότε αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις. Αν όμως όχι, κράτα αυτή την εμπειρία ως μάθημα για τα επόμενα βήματα και προχώρα παρακάτω.


Νεύρα και μνησικακία: είναι απολύτως αναμενόμενο και κατανοητό όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό στη ζωή σου, να σου μένει μια κακή "επίγευση", μια πικρία ή θυμός. Ανήκουν και αυτά τα συναισθήματα στο φυσιολογικό "κύκλο" μέσα στη ζωή. Για πόσο χρόνο, όμως; Μπορούν να αλλάξουν κάτι ή να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα; Μάλλον όχι, οπότε μήπως να αναθεωρήσεις τη στάση σου;


Τοξικές σχέσεις: μεγάλο θέμα και δύσκολο. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε και να διαχωρίσουμε αν μια σχέση, οποιουδήποτε είδους, είναι τοξική ή όχι. Αυτό που θα βοηθούσε εδώ είναι να βάλεις κάτω όλα τα σημάδια, ενδεχομένως και να τα συζητήσεις με ένα πρόσωπο που θα βρίσκεται έξω από την κατάσταση. Και αν εντοπίσεις τοξικότητα, τότε να θυμάσαι ότι είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις στη ζωή σου.


Όλα τα παραπάνω είναι βήματα μέσα στη καθημερινότητα, που θα έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου αν καταφέρεις να τα ακολουθήσεις. Η δυσκολία τους ποικίλει ανάλογα και με τις δικές σου δυνάμεις. Όμως δεν είναι ποτέ αργά να μαζέψεις όλα εκείνα που σε βαραίνουν, να τα βάλεις σε μια βαλίτσα και να την πετάξεις όσο πιο μακριά μπορείς. Τι λες; Θα προσπαθήσεις;


Η ομάδα μας
14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page