top of page
 • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Η κατάλληλη ώρα για να πάρεις το συμπλήρωμά σου

Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν το βαζάκι με τα συμπληρώματα πάνω στον πάγκο της κουζίνας αλλά είναι σαν να μην το έχουν, ή αν παίρνεις όλα τα συμπληρώματά σου μαζί για να μην τα ξεχάσεις, τότε σταμάτα για λίγο αυτό που κάνεις και δώσε μου δύο λεπτά να σου πω τα βασικά!

Μα, για να μην πάει ο κόπος σου χαμένος!


Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, είναι το πόσοι διαφορετικοί αλλά εξίσου σημαντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του θρεπτικού συστατικού που λαμβάνεις, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να είναι σαν να μην το λαμβάνεις καν!


Μεταξύ των παραγόντων αυτών μπορεί να είναι:

 • Η ώρα λήψης του συμπληρώματος

 • Η ποσότητα και σύσταση του γεύματος που έχεις καταναλώσει νωρίτερα ή πρόκειται να καταναλώσεις

 • Η ταυτόχρονη λήψη άλλων συμπληρωμάτων ή φαρμακευτικής αγωγής


Για να ξεκινήσουμε σωστά: Είναι σημαντικό για αρχή, το συμπλήρωμα που λαμβάνεις να έχει προταθεί ή συνταγογραφηθεί από κάποιον αρμόδιο διαιτολόγο-διατροφολόγο ή το γιατρό σου, μετά από μια σειρά εξετάσεων, και να μη λαμβάνεται αυθαίρετα ούτε σε ώρα αλλά ούτε σε δοσολογία.

Μην ξεχνάς ότι η λανθασμένη χρήση και κατανάλωσή τους μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεις.


Πάμε, λοιπόν, να σου πω τους βασικούς "κανόνες" των συμπληρωμάτων, για να ξέρεις να αξιολογείς από μόνος σου την ιδανική ώρα και συνθήκη για να λάβεις το κάθε συμπλήρωμα.

Ξεφτέρι θα γίνεις!


 • Όλες οι βιταμίνες Β (εκτός από το φολικό οξύ-Β9) εμπλέκονται στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας του σώματος, και άρα τα συμπληρώματα αυτών έχουν τονωτική δράση και μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Επομένως συστήνεται η λήψη τους το πρωί, χωρίς να συνοδεύονται απαραίτητα από κάποιο γεύμα.

 • Ο σίδηρος είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το πρωί με άδειο στομάχι, ενώ συστήνεται να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι, καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες μπορεί να επηρεάζουν την απορρόφηση του.

 • Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β και C, απορροφώνται καλύτερα με άδειο στομάχι, και επομένως η λήψη αυτών πριν από κάποιο γεύμα όπως το πρωινό (βλ. παραπάνω) είναι ιδανική. Ωστόσο, η λήψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις λόγω της οξύτητάς της και σε τέτοια περίπτωση μπορεί να συνδυαστεί με το πρωινό γεύμα, ενώ καλό είναι να λαμβάνεται σε δόσεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

 • Τα προβιοτικά προτείνεται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι περίπου μισή με μια ώρα πριν το γεύμα για να μειώνονται οι αλληλεπιδράσεις με τα εντερικά ένζυμα και να αποφευχθούν οι στομαχικές ενοχλήσεις.

 • Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με το φαγητό και ιδανικά με κάποιο κύριο γεύμα, πλούσιο σε λιπαρά, για μέγιστη απορρόφηση. Το ίδιο ισχύει και για τα ω-3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη D συγκεκριμένα, θα πρέπει να λαμβάνεται με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.

 • Το ιώδιο προτείνεται να λαμβάνεται νωρίς το απόγευμα, περίπου στο μέσο της ημέρας, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων ενέργειας και κατά συνέπεια επίδραση στη βραδινή κατάκλιση.

 • Το μαγνήσιο έχει χαλαρωτική-ηρεμιστική επίδραση στο μυϊκό και νευρικό σύστημα και βοηθά στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, στην παραγωγή ορμονών που προάγουν τον ύπνο (σεροτονίνη, μελατονίνη) και στην αντιμετώπιση μυϊκών συσπάσεων. Επομένως, η λήψη του προτείνεται να γίνεται κατά τις βραδινές ώρες, πριν τη νυχτερινή κατάκλιση ενώ μπορεί να ξεκινά σταδιακά λίγο νωρίτερα.

 • Η απορρόφηση των αμινοξέων μπορεί να επηρεαστεί από τρόφιμα ή άλλα αμινοξέα, γι’ αυτό συνήθως συστήνεται η πρόσληψή τους σε μορφή συμπληρωμάτων με άδειο στομάχι. Ωστόσο, η ώρα λήψης δεν φαίνεται να επηρεάζει την απορρόφησή τους.

Θα σε άφηνα, όμως, χωρίς εικόνα που τα έχει συνοψίσει όλα;Κράτησέ την σαν άξονα για να λαμβάνεις το συμπλήρωμά σου τις ώρες που πραγματικά το χρειάζεσαι και κυρίως τις ώρες που μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από το σώμα σου!


Γιατί είπαμε να σε φροντίσεις. Αλλά να μη μάθεις πρώτα τον κατάλληλο και πιο πρακτικό τρόπο να το κάνεις;


Η ομάδα μας
23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page