top of page

Η "to do" list μας για φυσιολογικές τιμές ζαχάρου

Εικόνα συγγραφέα: Ήλια Αλεξιάδη-ΣμυρνιωτάκηΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Το ζάχαρο σου παίζει τρενάκι και νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να πάρεις το τιμόνι;

Έχεις νιώσει ποτέ ότι η ενέργεια σου πέφτει απότομα μέσα στη μέρα ;

Ότι νυστάζεις υπερβολικά μετά από ένα γεύμα ή ότι έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό μετά από λίγο;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι το φαγητό που επιλέγεις για τη συνολική σου υγεία και ειδικά για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου;


Αν ναι, τότε συγχαρητήρια, είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά!

Αν όχι, μην ανησυχείς – εδώ είμαστε για να το ανακαλύψουμε παρέα.


Μην ξεχνάς ότι όταν το ζάχαρο ανεβοκατεβαίνει σαν τρενάκι σε λούνα παρκ, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την ενέργεια και τη συνολική σου υγεία.

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι!

Διάβασε τις παρακάτω δηλώσεις και σκέψου αν ισχύουν για σένα:

  • Μου αρέσουν τα γλυκά, αλλά θέλω να τα καταναλώνω χωρίς τύψεις.

  • Τρώω ακανόνιστα και συχνά πεινάω υπερβολικά ανάμεσα στα γεύματα.

  • Πίνω λίγο νερό μέσα στη μέρα.

  • Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει ελεγχόμενες μερίδες.

  • Δεν γυμνάζομαι συχνά και νιώθω το σώμα μου βαρύ.


Αν απάντησες «ναι», έστω και ένα από τα παραπάνω, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί αυτή η λίστα είναι για σένα.



  • Απομάκρυνε σταδιακά τις λιγότερο θρεπτικές τροφές.

Ξέρεις αυτό το σκαμπανέβασμα που νιώθεις όταν τρως κάτι υπερβολικά γλυκό και λίγο μετά.. πεινάς σαν να μην έφαγες ποτέ; Ναι, αυτό είναι το σάκχαρο σου που κάνει extreme sports. Αντίστοιχα συμβαίνει και όταν τα τρόφιμα που επιλέγεις είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Προσπάθησε να επιλέγεις περισσότερα τρόφιμα στην καθημερινότητά σου που έχουν κάτι να σου προσφέρουν και μην ξεχνάς (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) να καταναλώνεις κάτι γλυκό, αφού πρώτα έχεις καταναλώσει ένα αλμυρό καλό συνδυασμό.

  • Μην αφήνεις το στομάχι σου να παίζει το ρόλο του συναγερμού.

Αν αφήνεις πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα, το σώμα σου πανικοβάλλεται και σου ζητάει τα πάντα! Αυτό συμβαίνει γιατί πέφτει το ζάχαρο με αποτέλεσμα να ζητάς τροφή άμεσα και πολύ έντονα. Για να αποφύγεις λοιπόν το έντονο αίσθημα της πείνας, σταθεροποίησε τουλάχιστον 3 βασικά γεύματα μέσα στη μέρα και πρόσθεσε 1 ή 2 σνακ ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός σου. Με αυτό τον τρόπο θα διαχειριστείς καλύτερα τις ποσότητες των μερίδων σου.

  • Ασκήσου: Είναι η μαγική συνταγή.

Ξέρω, το έχεις ξανά ακούσει, αλλά ας το ξαναπούμε η άσκηση βοηθάει το σώμα σου να χρησιμοποιεί σωστά τη γλυκόζη. Επίλεξε όποιο τρόπο άσκησης σου αρέσει, σε ευχαριστεί και σε κάνει να θέλεις να παραμείνεις "πιστός" σε αυτό τον τρόπο κίνησης, φόρα τα αθλητικά σου και δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο!

  • Κατανάλωσε άφθονο νερό, ή αλλιώς το παρεξηγημένο superpower.

Πόσες φορές μέσα στη μέρα νομίζεις ότι πεινάς, ενώ στην πραγματικότητα διψάς ; Ναι, συμβαίνει σε όλους μας. Σου έχω ξαναπεί ότι το αίσθημα πείνας και δίψας μπορεί να μπερδεύεται επειδή τα σημεία του εγκεφάλου που στέλνουν τα αντίστοιχα σήματα είναι πολύ κοντά;

Τι μπορείς να κάνεις: Κατανάλωσε 30ml νερό για κάθε κιλό βάρους σου (ναι, αυτό σημαίνει ότι αν ζυγίζεις 70 κιλά, χρειάζεσαι περίπου 2 λίτρα τη μέρα).

  • Παρακολούθησε τα επίπεδα σακχάρου σου.

Είτε μέσω αιματολογικών εξετάσεων, είτε μέσω ειδικού μηχανήματος στο σπίτι, μπορείς να κάνεις τακτικό έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα σου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια καλύτερη εικόνα με την πάροδο του χρόνου, και ανάλογα με τις συνθήκες των γευμάτων σου μπορείς να παρακολουθείς πώς μπορεί αυτό να ακολουθεί.



Τι θα δοκιμάσεις πρώτο ;

 
 
 

Comments


bottom of page