top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Κίνηση στο χώρο εργασίας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι με δουλειά γραφείου δεν είναι άλλο από τις ώρες παρατεταμένης ακινησίας στις οποίες υπόκεινται καθημερινά.

Και θα μου πεις, τι να πουν κι εκείνοι που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες και ακραίες θερμοκρασίες ή εκείνοι που πρέπει να ανταποκριθούν σε εξαντλητικές και ατελείωτες βάρδιες;

Σίγουρα η κάθε δουλειά έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αδιαμφισβήτητα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.


Οι δουλειές γραφείου, όμως, έχουν το βασικό μειονέκτημα ότι τα αποτελέσματά τους, αν και εξαιρετικά σοβαρά για την υγεία των εργαζομένων, δεν έχουν άμεση επίπτωση στον άνθρωπο αλλά δρουν και εμφανίζονται συσσωρευτικά και μακροπρόθεσμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται έγκαιρα και ακολούθως να καθυστερεί η αντιμετώπισή τους, με όποια συνέπεια μπορεί αυτό να κρύβει. Πάρε παράδειγμα από τις συσχετίσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με μυοσκελετικά προβλήματα, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και διαταραχές στο λιπιδικό προφίλ.


Μη σε πιάνει πανικός γιατί, όπως πάντα, μαζί θα εστιάσουμε στο πώς μπορείς να προλάβεις τέτοιες καταστάσεις και να απαλλαγείς στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τους κινδύνους που αυτές επιφέρουν. Ξεκινώντας από τις μυοσκελετικές παθήσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το πιο άμεσο και εύκολο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με το εργασιακό περιβάλλον.

Πώς;


Ο Κωνσταντίνος Κάβουρας, εξωτερικός συνεργάτης και φυσικοθεραπευτής της Ρίζας, εξηγεί:


Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) είναι στη λίστα με τις συνηθέστερες παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εμφανίσει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, και το δε κόστος που συνεπάγονται οι εν λόγω παθήσεις για τους εργοδότες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία μπορεί να αφορούν ενοχλήσεις στην πλάτη, στον αυχένα, στους ώμους καθώς και στα άνω και κάτω άκρα. Περιλαμβάνουν κάθε βλάβη/διαταραχή των αρθρώσεων ή άλλων ιστών, ενώ τα προβλήματα υγείας που επιφέρουν κυμαίνονται από ελαφρές ενοχλήσεις και πόνους έως σοβαρές ασθένειες που απαιτούν τη διακοπή της εργασίας ή τη λήψη θεραπευτικής αγωγής.


Πού οφείλονται;

Συνήθως δεν οφείλονται σε μία μόνο αιτία, αλλά στο συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φυσικοί και οργανωτικοί, βιοψυχοκοινωνικοί, καθώς και ατομικοί.

Στους φυσικούς και οργανωτικούς παράγοντες συγκαταλέγονται:

  • Η παρατεταμένη καθιστική εργασία ή η ορθοστασία στην ίδια θέση

  • Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ο χειρισμός βάρους με λάθος τρόπο, ιδίως κατά τη στροφή και την κάμψη του κορμού

  • Οι επίπονες και στατικές στάσεις του σώματος

Στους βιοψυχοκοινωνικούς και τους ατομικούς παράγοντες συγκαταλέγονται:

  • Οι υψηλές απαιτήσεις εργασίας και ο χαμηλός βαθμός αυτονομίας

  • Η πολύωρη εργασία, η απουσία διαλειμμάτων και ευκαιριών για αλλαγή στάσεων εργασίας

  • Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας

  • Η σωματική αδράνεια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (π.χ. κάπνισμα, μη ισορροπημένη διατροφή)

  • Όλοι οι βιοψυχοκοινωνικοί και οργανωτικοί παράγοντες που μπορεί -ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες- να προκαλέσουν άγχος, κόπωση και αγχώδεις διαταραχές


Πώς θα αντιμετωπιστούν με γενικές πρακτικές στο εργασιακό περιβάλλον;

  • Ανάπτυξη πολιτικής για τις μυοσκελετικές παθήσεις, με σκοπό τόσο τη βελτίωση της οργάνωσης της εργασίας και του ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος στο χώρο εργασίας όσο και την προαγωγή της μυοσκελετικής και ψυχικής υγείας

  • Διασφάλιση ότι ο εξοπλισμός του γραφείου είναι εργονομικά σχεδιασμένος και κατάλληλος

  • Σχεδιασμός της καθημερινότητας στη δουλειά με στόχο την αποφυγή της εκτέλεσης επαναλαμβανόμενων ή παρατεταμένων κινήσεων σε ακατάλληλες στάσεις.

  • Προσαρμογή της διαρρύθμισης του χώρου εργασίας και βελτίωση της στάσης του σώματος κατά την εργασία και φυσικά προγραμματισμός διαλειμμάτων ανάπαυσης και εναλλαγή θέσεων εργασίας, συνδυαστικά με ειδικό ασκησιολόγιο για το γραφείο (keep reading).


Ναι, αλλά εσύ τι μπορείς να κάνεις;


Είναι λογικό να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις για να προλάβεις μια κατάσταση που δεν έχεις δει να έρχεται. Όμως η πρόληψη είναι το "α" και το "ω" και σε μερικά χρόνια θα ευχαριστείς που όχι μόνο βρέθηκες μπροστά σε αυτό το ποστ, αλλά και που μπήκες αμέσως στη δράση.

Τι λες, δεν αξίζεις μια δοκιμή;


Η ομάδα μας






11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page