top of page
Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Κοιλιοκάκη και γερά οστά

Έφτασε και πάλι η αγαπημένη μου ημέρα του μήνα! Αυτή που σε ενθαρρύνω και σου δίνω λίγο κίνητρο για να σε προσέξεις;.. Ναι, ναι. Αυτή!

Με τη διαφορά ότι αφού πλέον έχεις γίνει ξεφτέρι, μπορεί να έχεις ακούσει πολλά και να έχεις υποθέσει άλλα τόσα. Εγώ είμαι πάλι εδώ για να σου πω απλόχερα όσα ξέρω με ένα σκοπό. Να σε βοηθήσω να σε βοηθήσεις!

(Ολόκληρη Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης και εγώ θα σε άφηνα έτσι; Ε, όχι!)


Στο θέμα μας: Κοιλιοκάκη και οστά, οστά και κοιλιοκάκη.

-Μα, σχετίζονται αυτά τα δύο;

-Μείνε και θα μάθεις!


Για αρχή και για όσους δεν ξέρουν (ακριβώς): Τι είναι η κοιλιοκάκη;


Ο όρος κοιλιοκάκη αφορά μια κληρονομική διαταραχή του εντέρου κατά την οποία το σώμα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανεχθεί την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της γλουτένης.

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, συνήθως στη βρώμη (λόγω επιμόλυνσης), τη φαρίνα και άλλα άλευρα, κάποια δημητριακά πρωινού, το μούσλι, αλλά και σε ψευδοδημητριακά όπως το πλιγούρι και το κους κους.

Αυτό που συμβαίνει όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη καταναλώσει κάποια τροφή που περιέχει έστω και μικρή ποσότητα γλουτένης, είναι ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα ανταποκρίνεται "επιτιθέμενο" σε αυτή (αυτοάνοσος μηχανισμός), με αποτέλεσμα να καταστρέφει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου ή αλλιώς το βλεννογόνο. Σε αυτό βέβαια έρχεται να προστεθεί και η φλεγμονώδης "πλευρά" της νόσου, που όπως και τα συμπτώματα της, μπορούν να περιοριστούν και να τεθούν υπό έλεγχο μόνο με την πλήρη αποφυγή της γλουτένης από τη διατροφή των ατόμων.


Τι γίνεται όμως αφού το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα;

Όπως είναι λογικό, όταν ο βλεννογόνος είναι κατεστραμμένος, μειώνεται και η ικανότητά του να απορροφά αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ένα από τα συστατικά που δεν απορροφώνται πλέον επαρκώς, είναι φυσικά, μεταξύ άλλων, το ασβέστιο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους επιστήμονες, είναι ότι η ανεπάρκεια εμφανίζεται ακόμη και σε άτομα που δηλώνουν αρκετά μεγάλες προσλήψεις ασβεστίου, εφιστώντας την προσοχή μας για τη σημασία της βλάβης που προκαλεί η κατανάλωση της γλουτένης στο έντερο των ατόμων που πάσχουν.


Παιδιά και ενήλικες με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία μπορεί να υποσιτιστούν, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται:

  • Αναιμία

  • Απώλεια βάρους

  • Απώλεια οστών - Αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση

Ενώ στα παιδιά:

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη και μικρό ανάστημα

  • Αδυναμία ανάπτυξης βέλτιστης οστικής μάζας

Πώς θα εξασφαλίσεις, όμως, γερά οστά ακόμη και αν εμφανίζεις τη νόσο;

Ε, πάμε να σου πω!



  • Απομάκρυνε τη γλουτένη από τη διατροφή σου

Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών -συνεπώς και του ασβεστίου- από το έντερο θα αποκατασταθεί μέσα σε λίγους μήνες, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος αν είσαι ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας. Το σίγουρο είναι ότι:

  1. Αποτρέπεις την περαιτέρω ζημιά στο έντερο, και συγκεκριμένα στο βλεννογόνο σου

  2. Επιτρέπεις στο γαστρεντερικό σύστημα να θεραπευτεί και να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά και

  3. Αναμένεις σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα


  • Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο

Παγκόσμιοι φορείς υγείας συνιστούν ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου 1.000 mg για άνδρες και γυναίκες ηλικίας έως 50 ετών, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη στα 1.200 mg ημερησίως.

Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μικρά λιπαρά ψάρια αλλά και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.


Από την άλλη, τι είναι το ασβέστιο χωρίς βιταμίνη D;

Τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί. Το ένα βοηθά την απορρόφηση του άλλου και έτσι θα πρέπει να φροντίσεις και τα επίπεδα της D σου να είναι υψηλά! Τρόφιμα στα οποία θα τη βρεις είναι ο κρόκος του αυγού, τα ψάρια και το συκώτι αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Τέλος, και όχι λιγότερο σημαντικό για τα οστά σου με βάση στοιχεία πολυετών ερευνών, το μαγνήσιο που θα το βρεις σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια και παράγωγα της, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και σπόρους, όσπρια, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


  • Μέτρησε την οστική σου πυκνότητα

Μια τέτοια μέτρηση λαμβάνει στοιχεία από διάφορα σημεία του σώματος για να εξάγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Αποτελεί, σαφώς, ασφαλή και ανώδυνη εξέταση που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνεύσει την οστεοπόρωση πριν ακόμη εμφανιστεί κάποιο κάταγμα, αλλά και να προβλέψει τις πιθανότητες ενός ατόμου να υποστεί κάταγμα στο μέλλον.

-Ορίστε;

-Κι όμως!

Επομένως, αν είσαι ενήλικας με κοιλιοκάκη θα σε συμβούλευα αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου σχετικά με αυτή την εξέταση που, όπως διάβασες, μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα. Μην ξεχνάς ότι είναι εξίσου σημαντική για να εξετάσεις αν χρειάζεται να λάβεις -ή όχι- φαρμακευτική αγωγή.


  • Περπάτησε και κάνε ασκήσεις με βάρη

Όπως οι μύες, έτσι και τα οστά είναι ζωντανός ιστός που ανταποκρίνεται στην άσκηση δυναμώνοντας. Η πιο αποτελεσματική μορφή δραστηριότητας για να βελτιώσεις την υγεία των οστών σου είναι οι ασκήσεις αντοχής και οι ασκήσεις με βάρη. Παρόλα αυτά, κάθε τύπος άσκησης μπορεί να ενισχύσει τους μύες που υποστηρίζουν τα οστά σου, την ισορροπία και την ευλυγισία σου και να διατηρήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων. Αυτό από μόνο του συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας πτώσης και σπασίματος των οστών. Επομένως, δεν έχεις παρά να κουνηθείς!


Είδες πως ακόμη κι αν ένα πρόβλημα μοιάζει βουνό, αποδομώντας το βρίσκεις άμεσα και τρόπους να το προσεγγίσεις;

Αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα για να σε βοηθήσεις.


Η ομάδα μας

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

留言


bottom of page