Όλοι μας έχουμε γνώμη· λίγο για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, λίγο για ό,τι κάνει ο διπλανός μας, λίγο για πράγματα που εμείς θα κάναμε διαφορετικά. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Το να διαμορφώνουμε γνώμη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, είναι δείγμα σκέψης και συνεχούς επαγρύπνησης. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό, μιας και μας κρατάει σε μια κατάσταση ενέργειας και στοχασμού.
Από την άλλη πλευρά η κριτική που μπορεί να ασκούμε είναι πάντα αναγκαίο να λέγεται με ευγενικό τρόπο. Και μαζί με αυτό, πριν ειπωθεί, καλό είναι να σκεφτόμαστε τις παραμέτρους που οδήγησαν στο γεγονός που πάμε να σχολιάσουμε, αν θα επηρεάσουμε κάπως αρνητικά τον αποδέκτη και τελικά αν μας ζητήθηκε η γνώμη μας από κάποιον ή όχι.
Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν, βέβαια, με έναν κόσμο κάπως πιο εξιδανικευμένο. Σίγουρα καλό είναι να κάνουμε πάντα το καλύτερο που μπορούμε για εμάς και για τους γύρω μας. Το να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και να εκφραζόμαστε με σεβασμό και ευγένεια, είναι κάτι που ανεξαιρέτως πρέπει να επιδιώκουμε. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που προσπαθούν όλοι.
Ίσως να έχεις βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή σου σε προσβλητική θέση επειδή κάποιο άτομο εκφράστηκε με άσχημο τρόπο για κάτι που σε αφορούσε. Και αυτό ξέρεις ότι ίσως συμβεί παραπάνω από μία φορές. Γι' αυτό και σήμερα σου έχω ετοιμάσει έναν χάρτη αντιμετώπισης!
Όπως θα δεις παρακάτω, η κριτική μπορεί να είναι καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Τι θα πει αυτό; Ότι ο άνθρωπος που την εκφράζει μπορεί να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία από πραγματικό ενδιαφέρον στο πρόσωπό σου ή από εμπάθεια. Για τη δεύτερη περίπτωση αυτό που έχω να σου πω είναι: δούλεψε με τον εαυτό σου ώστε να μην σε ενδιαφέρει.
Όταν, όμως, η κριτική, που έχεις ζητήσει, έχει σκοπό να σε πάει ένα βήμα πιο πάνω, τότε αξίζει να δώσεις λίγη προσοχή παραπάνω. Και τι εννοώ με αυτό; Αρχικά αναρωτήσου αν σε αφορά η γνώμη του ατόμου που την εκφράζει. Αν απαντήσεις θετικά σε αυτό, τότε μπες στη διαδικασία να βρεις τα σημεία που θα σε εξελίξει. Και αν μέχρι εκεί όλα βαίνουν καλώς, τότε το μπαλάκι είναι στα χέρια σου. Συμφωνείς με αυτό που άκουσες; Αξίζει πράγματι να ασχοληθείς; Και αν ναι, τότε τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό;
Η κριτική είναι από τα πιο χρήσιμα αλλά και αμφιλεγόμενα ζητήματα που καθημερινά έχεις να αντιμετωπίσεις. Δεν χρειάζεται να αφήνεις τις απόψεις των άλλων να σε επηρεάζουν αρνητικά όταν λέγονται με άσχημο τρόπο ή χωρίς διάθεση για καλυτέρευση. Αντιθέτως δες αυτές τις καταστάσεις ως άλλη μία ευκαιρία που θα σκεφτείς τον εαυτό σου και τους τρόπους να τον κάνεις πιο αξιόλογο, αλλά και ως μέσο για να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους που σε αγαπούν ώστε να τους κρατήσεις κοντά σου.
Η ομάδα μας
Comentarios