top of page
Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πάλι..νδρόμηση; 9 έξυπνοι τρόποι να τη διαχειριστείς

Έχεις αισθανθεί πόνο ψηλά στην κοιλιά μετά από ένα πολύ νόστιμο αλλά μεγάλο γεύμα;

Είχες ποτέ δυσφορία ή καούρα στο στήθος κατά το μεσημεριανό ή τον βραδινό ύπνο;

Σου θυμίζει κάτι η πικρή γεύση, ο επίμονος βήχας και η βραχνάδα, ακόμη και η δυσκολία στην κατάποση;


Αν έχεις βιώσει ή συνηθίζεις να βιώνεις κάτι από τα παραπάνω, μάλλον ξέρεις ήδη για τι θα σου μιλήσω σήμερα. Αν μείνεις μέχρι το τέλος θα μάθεις και μερικούς τρόπους να διαχειριστείς την όλη κατάσταση! Και ποια είναι τέλος πάντων αυτή;


Ονομάζεται Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ή ΓΟΠΝ ή γνωστή σε όλους παλινδρόμηση) και αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος.

Τα βασικότερα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της η νόσος είναι αυτά που σου αναφέρω παραπάνω και εμφανίζονται κατά κύριο λόγο όταν ξαπλώνουμε ή καταναλώνουμε ένα μεγάλο/βαρύ γεύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να μας ενοχλήσουν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.


Τι ακριβώς γίνεται: Για να μεταβεί η τροφή από τον οισοφάγο στο στομάχι, υπάρχει μια μυϊκή βαλβίδα που χαλαρώνει κατά την κατάποση και στη συνέχεια κλείνει γρήγορα (και ονομάζεται Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας). Όταν η βαλβίδα αυτή δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να περάσει όξινο γαστρικό περιεχόμενο στον οισοφάγο, κάτι που ερεθίζει το εσωτερικό του στρώμα και είναι πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή (οισοφαγίτιδα).


Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης είναι:

  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά/καρυκεύματα/πικάντικα/ανθρακούχα

  • Υπερβάλλον βάρος/Παχυσαρκία

  • Κάπνισμα

  • Εγκυμοσύνη

  • Κακή γαστρική κένωση

  • Νοσήματα όπως ο διαβήτης ή το άσθμα

Πάμε να σου πω και τα πιο πρακτικά;


  • Κάνε μικρότερα και συχνότερα γεύματα.

Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, είναι πιθανότερο λόγω πίεσης να παλινδρομήσει γαστρικό περιεχόμενο στον οισοφάγο. Επομένως, συστήνεται τα γεύματα να γίνονται πιο συχνά και να είναι μικρότερα σε μέγεθος, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την πέψη. Ακόμη, προτείνεται να επιβραδυνθεί και η διαδικασία της μάσησης (και άρα της κατάποσης) ώστε να μην επιβαρύνεται ο Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας.


  • Απόφυγε τροφές που επιδεινώνουν την καούρα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό από άλλα να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Ενδεικτικά θα σου πω ότι μερικά από αυτά είναι η μέντα, τα λιπαρά/πικάντικα τρόφιμα, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και το αλκοόλ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα διαγράψεις μια και καλή! Ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων και συμπτωμάτων θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις άμεσα ποια είναι αυτά τα τρόφιμα που κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα για εσένα. Μην ξεχνάς ότι δεν ερεθίζουν τα ίδια τρόφιμα όλους τους ανθρώπους.


  • Μείωσε τα ανθρακούχα ποτά.

Οι ερυγές που προκαλεί η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών έχουν σαν αποτέλεσμα την κίνηση του γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο και άρα την επιδείνωση της καούρας και του πόνου.


  • Κατανάλωσε το βραδινό σου 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς.

Διατήρησε όρθια ή καθιστή στάση για αρκετή ώρα μετά το γεύμα σου, ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει τα γαστρικά υγρά να παραμείνουν στο στομάχι, όπου και ανήκουν.


  • Απόφυγε την έντονη άσκηση μετά τα γεύματα.

Έντονες προπονήσεις ή ασκήσεις με βάρη που δεν γίνονται σε όρθια στάση μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την παλινδρόμηση. Προτίμησε ελαφριά άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα σου, ή λίγο περπάτημα.


  • Αύξησε την κλίση στο μαξιλάρι σου.

Χρησιμοποίησε κατάλληλα ανυψωτικά μαξιλάρια ώστε το κεφάλι σου να είναι αρκετά ψηλότερα απ' τα πόδια και το περιεχόμενου του στομάχου να μην επιστρέφει προς τον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του ύπνου.


  • Διατήρησε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Το αυξημένο βάρος "απλώνει" τη μυϊκή δομή που υποστηρίζει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μειώνοντας την πίεση που κρατά τον σφιγκτήρα κλειστό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση που ασκείται στο στομάχι και προάγει την παλινδρόμηση και την καούρα.


  • Περιόρισε το κάπνισμα.

Η νικοτίνη, εκτός από εξαιρετικά εθιστική ουσία, μπορεί να οδηγήσει και στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας τη διέλευση του οξέος στον οισοφάγο.


  • Έλεγξε τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής σου.

Είναι γνωστό ότι φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, αντικαταθλιπτικά ή/και αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω χαλάρωση του Κατώτερου Οισοφαγικού Σφιγκτήρα, ενώ άλλα ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμούς.


Σημειώνεται ότι η εξέταση από γιατρό είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποτροπιάζουν συχνά, ή ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική θεραπεία μετά από δύο εβδομάδες.


Να σε προσέχεις και να σε φροντίζεις,


Η ομάδα μας



26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page