29 Μαΐου σήμερα και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή του Πεπτικού Συστήματος. Σαν σήμερα το 1958 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Γαστρεντερολογίας!
Πριν μιλήσουμε για το πως να προστατέψεις το πεπτικό σου σύστημα, θέλω πρώτα να μάθουμε ποια είναι η λειτουργία του αλλά και από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα!
Για πάμε να τα δούμε ένα-ένα. Λοιπόν, όταν αναφερόμαστε στο πεπτικό σύστημα και τη λειτουργία του, εννοούμε την πέψη. Πιο συγκεκριμένα η πέψη είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας απορροφά όλα τα χρήσιμα στοιχεία που μας προσφέρουν οι τροφές.
Ποια είναι όμως τα όργανα που συνεργάζονται για τη λειτουργία της πέψης;
Ας ξεκινήσουμε από πάνω προς τα κάτω!
στόμα & φάρυγγας: η είσοδος της πεπτική οδού. Η τροφή περνάει από το στόμα στον φάρυγγα και συνεχίζει προς τον οισοφάγο.
οισοφάγος: συνεχίζει τη διαδικασία της πέψης στέλνοντας το φαγητό στο στομάχι.
στομάχι: ελέγχει την απελευθέρωση της τροφής που έχει υποστεί μερική πέψη (έχει πλέον πιο ρευστή μορφή) στο δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου
λεπτό έντερο: αποτελεί το βασικό όργανο πέψης και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών
παχύ έντερο: όλα τα υλικά που δεν μπορούν να υποστούν την διαδικασία της πέψης περνούν μέσα από αυτό μέχρι να απορριφθούν.
ήπαρ: παράγει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται "χολή", το οποίο έπειτα αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη.
χοληδόχος κύστη: ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο. Σε περίπτωση κατανάλωσης ενός γεύματος με πολλά λιπαρά, η χοληδόχος κύστη εξασφαλίζει επαρκή ροή χολής.
πάγκρεας: παράγει χημικές ουσίες για να αφομοιώσει τα τρόφιμα που τρώμε.
Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις ποια είναι η λειτουργία της πέψης αλλά και ποια όργανα την αποτελούν. Πιστεύω ήρθε η ώρα να σε φροντίσεις εξασφαλίζοντας την υγιεινή του πεπτικού σου συστήματος!
Παρακάτω θα δεις ένα πινακάκι που ετοίμασα έτσι ώστε να τα μάθεις λίγο πιο γρήγορα και να τα θυμάσαι αρκετά πιο εύκολα! Πάμε να το δούμε;
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (καλά βακτήρια) που, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας (μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), των λοιμώξεων και στη μείωση του κινδύνου εκζέματος και άλλων αλλεργικών καταστάσεων.
Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη προβιοτικών. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων σε υγιείς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι δύσπεπτοι υδατάνθρακες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα προβιοτικά επειδή δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες, σπαράγγια, σκόρδο, φασόλια, πλιγούρι βρώμης, μέλι και κρεμμύδια.
Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται επιλεκτικά για ζύμωση από βακτήρια του εντέρου. Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Δες λοιπόν αυτή την παγκόσμια ημέρα υγιεινής του πεπτικού συστήματος σαν μια ευκαιρία επαγρύπνησης αυτοφροντίδας! Πρόσθεσε στη καθημερινή σου διατροφή πρεβιοτικά και προβιοτικά προϊόντα και φρόντισε τον εαυτό σου :)
Ήλια
Bình luận