top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς-7 βήματα για να βελτιώσεις τη λειτουργία της

"Η καρδιά είναι κοίλος μυς που δίνοντας στο αίμα πίεση, το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα τροφοδοτώντας τα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά."


Από μόνη της αυτή η πρόταση, ο ορισμός της καρδιάς, κρύβει τη ζωτική σημασία της για το ανθρώπινο, και όχι μόνο, σώμα. Δε νοείται ζωή χωρίς καρδιά και δε νοείται καρδιά χωρίς ζωή, ακριβώς επειδή το μοναδικό αυτό όργανο έχει φτιαχτεί με τρόπο τέτοιο που να τη χαρίζει. Η λειτουργία της σαν αντλία, είναι να παίρνει το αίμα από τις φλέβες, στις οποίες βρίσκεται σε χαμηλή πίεση (μη οξυγονομένο-μη θρεπτικό) και να το στέλνει στις αρτηρίες με πολύ υψηλότερη πίεση (οξυγονωμένο-αφού είναι πια πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά), λειτουργώντας ακατάπαυστα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.


Αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι και ασθένειες έχει υπολογιστεί ότι ευθύνονται για τους μισούς σχεδόν θανάτους (περίπου 18 εκ. ανά έτος παγκοσμίως) από μη μεταδοτικές ασθένειες και αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στον κόσμο.


Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται στις 29 του Σεπτέμβρη και αποτελεί μια ευκαιρία για όλους τους επιστήμονες υγείας να επιστήσουν την προσοχή του κοινού για ένα κόσμο με μεγαλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάματα.


Γι' αυτό και 'μεις με τη σειρά μας, συγκεντρώσαμε τα 7 βασικά βήματα που μπορούν να προάγουν την προστασία της καρδιακής λειτουργίας και μπορούν να βοηθήσουν τον πληθυσμό να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης για ένα τόσο σημαντικό όργανο.


Πάμε να τα δούμε;1. Αποφύγετε το κάπνισμα


Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειακή νόσο καθώς και ανεύρυσμα αορτής. Οι καπνιστές υπολογίζεται ότι έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν άτομα-μη καπνιστές. Όπως είναι λογικό, όταν το κάπνισμα συνδυάζεται και με κάποιον άλλο παράγοντα κίνδυνου τα ποσοστά αυτά μπορούν να εκτοξευθούν, καθώς το έργο της καρδιάς δυσχεραίνεται σημαντικά.


2. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Αντίστοιχα, ένα αυξημένο σωματικό βάρος πάνω από τα συνιστώμενα όρια μπορεί να επιδεινώσει τη λειτουργία της καρδιάς, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας αίματος που υπάρχει στο σώμα και άρα καλείται να διαχειριστεί. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει η αρτηριακή πίεση και το άτομο οδηγείται σε υπερτροφία του καρδιακού μυός, όπως αναφέρεται παραπάνω.


3. Παρακολουθήστε-μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση

Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου αλλά και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο αν σκεφτούμε ότι μια υψηλή αρτηριακή πίεση, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια της καρδιάς για να "διώξει" το οξυγονωμένο αίμα και να το προωθήσει στο υπόλοιπο σώμα. Ο καρδιακός μυς φαίνεται να "υπερτρέφεται" (παχαίνει) και η καρδιά να μην εμφανίζει φυσιολογική λειτουργία, με αποτέλεσμα μια διογκωμένη καρδιά να αδυνατεί να εργαστεί σωστά για μεγάλο χρονικά διάστημα και τελικά να οδηγείται σε ανεπάρκεια.


4. Προσέξτε την τιμή της χοληστερίνης σας

Η εμφάνιση περίσσειας ποσότητας χοληστερίνης στο αίμα, οδηγεί σε συσσώρευση της κάτω από τον εσωτερικό χιτώνα των αρτηριών, γεγονός που σταδιακά οδηγεί στην ανάπτυξη της λεγόμενης "αθηρωματικής πλάκας-αρτηριοσκλήρυνσης". Οι πιθανές επιδράσεις της χοληστερίνης στα αγγεία αφορούν την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ ακολούθως στην καρδιά τη στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η διαχείρισή της αφορά ένα σύνολο αλλαγών στον τρόπο ζωής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η αποφυγή των trans και κορεσμένων λιπαρών οξέων, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και αν κρίνεται απαραίτητο, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.


5. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Τα διαβητικά άτομα φαίνεται να έχουν αυξημένη προδιάθεση για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης σε σχέση με άτομα που διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Αυτό γιατί η εμφάνιση διαβήτη προσβάλλει τα μεγάλα αγγεία (στεφανιαία αγγεία που αιματώνουν την καρδιά, αρτηρίες των κάτω άκρων, καρωτίδες και αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο) και ακολούθως αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και περιφερικής αγγειακής νόσου.


6. Παραμείνετε δραστήριοι

Η τακτική άσκηση φέρει πολλαπλά οφέλη για την προστασία αλλά και τη θεραπεία έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα μπορεί να:

  • Δυναμώσει τους μύες της καρδιάς

  • Μετριάσει την τιμή της χοληστερίνης

  • Μειώσει την αρτηριακή πίεση

  • Βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

  • Μειώσει το σωματικό βάρος

  • Δυναμώσει τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις

  • Βελτιώσει την αντοχή

  • Μειώσει το άγχος

  • Βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου


Σε ένα μέσο ενήλικα προτείνεται ήπια ή μέτρια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 ή 5 φορές την εβδομάδα με οποιαδήποτε μορφή ταιριάζει στην καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του, όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κλπ.


7. Διατηρήστε ένα υγιεινοδιαιτητικό πλαίσιο διατροφής

Επιτυγχάνοντας μια δίαιτα χαμηλότερη σε θερμίδες και φτωχότερη σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (που βρίσκονται σε αφθονία στα ζωικά τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, αυγά αλλά και σε επεξεργασμένα-τυποποιημένα τρόφιμα) μπορεί να αποφευχθεί ή να επιβραδυνθεί η διαδικασία της αθηροσκλήρωσης που γνωρίζουμε ότι βλάπτει το ενδοθήλιο των αγγείων και πυροδοτεί στον οργανισμό μια αλυσίδα γεγονότων (οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις διεργασίες κ.α.).Ας προσπαθήσουμε στο ελάχιστο να κάνουμε όσα κάνει εκείνη για εμάς.


Η ομάδα μας

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page