top of page
Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έγινε ενημέρωση: 13 Οκτ 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020 μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τη δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία.

Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να ενδιαφερθείς για εσένα.

Με ποιούς τρόπους δείχνεις στον αυτό σου "αυτόφροντίδα". Τι σημαίνει για εσένα;

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε.


•Προσπαθήστε να ακολουθείτε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και αν δεν έχετε πολύ όρεξη για αυτό. Όταν είστε σε κατάθλιψη, αισθάνεστε πιο άνετα να μείνετε μόνοι, αλλά το να είστε μαζί με άλλους ανθρώπους θα σας κάνει να νιώσετε λιγότερο καταθλιπτικοί.


•Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές φυτικής προέλευσης και φυτικές ίνες που αναφέρεται ότι μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης. Ο βαθμός στον οποίο οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης της κατάθλιψης και άλλης ψυχικής διαταραχής είναι μικρός όταν το άτομο ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έντερό μας συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον εγκέφαλό μας και τον επηρεάζει.


•Δραστηριοποιηθείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του αισθήματος κόπωσης. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο. Μια απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια κάθε μέρα θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.


Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες. Φτιάξτε ένα καλύτερο πρόγραμμα ύπνου με την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών ύπνου.


•Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο κάθε μέρα. Το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στη διάθεσή σας. Στόχος σας να είναι τουλάχιστον 15 λεπτά υπό το φως του ήλιου κάθε ημέρα.


Πρακτικές τεχνικές χαλάρωσης. Μια καθημερινή πρακτική χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη μείωση του στρες, και να ενισχύσει τα συναισθήματα της χαράς και της ευημερίας. Δοκιμάστε γιόγκα, βαθιές αναπνοές ή μυϊκή χαλάρωση.


•Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Καθημερινά, γιατί υπάρχουν!

 

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία.

Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, η ποινική νομοθεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα.

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο πριν από την πανδημία, και ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω του COVID-19 καθώς η πανδημία έχει διαταράξει τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο.


"Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να συνεργαστεί και να αρχίσει να αποκαθιστά την ιστορική παραμέληση της ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Παρατηρούμε ήδη τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν δεν αναλάβουμε σοβαρές δεσμεύσεις για την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία αυτή τη στιγμή, οι συνέπειες για την υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές θα είναι εκτεταμένες."


Η ψυχική Υγεία είναι όσο σημαντική είναι και η σωματική!

Μας αφορά όλους!


Ήλια







9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page