Ένας πολύ κοινός στόχος μεταξύ των διαιτώμενων που παίρνουν την απόφαση να ζητήσουν βοήθεια από διατροφολόγο, είναι η απώλεια σωματικού βάρους. Αυτό φυσικά έχει πολλές και διαφορετικής φύσης αιτίες. Λίγο η σημερινή κοινωνία που έχει ταυτίσει τις σωματικές και ψυχικές δυνατότητες με το αδύνατο σώμα, χωρίς "περιττά κιλά", λίγο οι ρυθμοί της ζωής που στερούν σημαντικό χρόνο από τη φροντίδα του εαυτού μας (που φυσικά περιλαμβάνει και το τι τρώμε σε καθημερινή βάση). Και τόσοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κακές διατροφικές συνήθειες και τελικά σε ανάπτυξη υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας.
Ακόμα κι αν δεν είναι η απώλεια ο στόχος σου, μην ξεχνάς ότι ο καθένας είναι μοναδικός και από τη συμβουλευτική μέχρι το ίδιο το πρόγραμμα, αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στη διατροφή για να γνωρίσει τα τρόφιμα αλλά και το σώμα του στον απόλυτο βαθμό. Μα για να ανακαλύψεις όλες τις πτυχές που μπορεί να χρειάζεται για να έρθεις πιο κοντά στον καλύτερο, πιο υγιή και ενεργητικό εαυτό σου.
Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά: Το πρόγραμμα
Πρόγραμμα ακούς αλλά τελικά πρόγραμμα ξέρεις τι σημαίνει;
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που περιέχει γεύματα και σνακ που ταιριάζουν στην καθημερινότητα και τα ωράριά σου και που έχουν σχεδιαστεί ακριβώς με αυτό τον τρόπο και γι' αυτό το σκοπό.
Όταν όμως είσαι διακοπές και το πρόγραμμα αλλάζει;
Όταν προκύψει έξοδος για φαγητό που δεν ήταν στο πρόγραμμα;
Αν κάποιο τρόφιμο σου τελειώσει και δεν έχεις εναλλακτική;
Και τόσες ακόμα περιπτώσεις που χωρίς τη συμβουλευτική και τη διατροφική εκπαίδευση θα αποτελούσαν πραγματικό πρόβλημα για ανθρώπους με έναν οποιοδήποτε στόχο που απαιτεί συγκεκριμένο πλάνο διατροφής.
Μήπως τελικά το πρόγραμμα, δεν είναι μόνο ένα ακριβές πλάνο διατροφής, αλλά ένας "μπούσουλας" για να σε κατευθύνει; Μήπως να ρίξεις μια ματιά και στις συμβουλές που σου γράφει από κάτω ο διατροφολόγος σου και θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο ευέλικτος και να μην ακολουθείς "κατά γράμμα" το πρόγραμμα διατροφής, γιατί απλά δεν χρειάζεται να το κάνεις;
-Και τελικά, τι χρειάζεται να κάνω; Τι παραπάνω μπορεί να εννοεί ο διατροφολόγος;
-Ε πάμε να σου πω!
Είναι τα επόμενα σημεία κλειδιά που θα κάνουν οποιοδήποτε πρόγραμμα πιο εφαρμόσιμο:
α. Οργάνωση λίστας σούπερ μάρκετ
Μπορεί να φαίνεται βαρετή διαδικασία που πολλές φορές εύκολα την παραλείπεις. Άλλωστε, λίγο να περιπλανηθείς στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όλο και κάτι θα βρεις και όλο και κάτι θα θυμηθείς που είχες ξεχάσει ότι χρειαζόσουν.
Από την άλλη όμως, μήπως μια λίστα με συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να σου γλιτώσει κόπο, χρόνο και χρήματα;
Η οργάνωση είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου, αφού ανοίγοντας τις σημειώσεις του κινητού σου μπορείς να καταγράψεις άμεσα ό,τι θέλεις να προμηθευτείς. Και όταν ξέρεις από πριν τι σκοπεύεις να αγοράσεις, είναι πιο πιθανό να μην παρεκκλίνεις από τη λίστα σου. Το βασικότερο όμως δεν σου το είπα: Σωστές προμήθειες=σωστές επιλογές. Ιδιαίτερα για εσένα που νιώθεις επιρρεπής στις λιχουδιές, είναι σωτήριο και να μην περιπλανιέσαι άλλο άδικα στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ αλλά και να μην έχεις άμεσα διαθέσιμα αυτά τα τρόφιμα στο σπίτι σου!
Μαζί με τον ειδικό που θα επιλέξεις να συνεργαστείς θα μάθεις πως μπορείς να δομήσεις μια λίστα σούπερ μάρκετ "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα σου.
β. Προετοιμασία γευμάτων & γ. Γνωριμία με τα τρόφιμα και τη μερίδα
Όπως τις σωστές επιλογές τις κάνουν οι σωστές προμήθειες, έτσι τις κάνει και η σωστή προετοιμασία. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι μια πολύ δύσκολη μέρα -εκτός από ξεκούραση- είναι να έχεις τα κατάλληλα "καύσιμα" που θα σου δώσουν το απαραίτητο boost για να συνεχίσεις. Αλλά δεν λένε ότιιι.. "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"; Τυχαία το λένε; Μαγειρεύουν πριν ακόμα πεινάσουν, ακριβώς για να κάνουν (και κάνουν) πιο σωστές διατροφικές επιλογές, δηλαδή επιλογές που προσφέρουν περισσότερη θρέψη και είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά!
Σωστοί συνδυασμοί, ποικιλία γευμάτων και διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με την ημέρα και φυσικά τη διάθεσή σου. Δες την προετοιμασία των γευμάτων σου σαν μια ευκαιρία για να γνωρίσεις τα τρόφιμα, τη συνιστώμενη συχνότητα αλλά και την ποσότητα κατανάλωσης, με βάση την ηλικία και το φύλο σου. Σίγουρα είναι και μια ευκαιρία να εξοικειωθείς με την υφή, τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το πώς και πόσο θερμαίνονται αλλά και τη μέθοδο που οδηγεί στη μικρότερη δυνατή απώλεια θρεπτικών συστατικών.. για να την προτιμάς!
Ποιος καταλληλότερος να σε οδηγεί σ' αυτό το ταξίδι από τον ειδικό που συνεργάζεσαι και εμπιστεύεσαι;
δ. Δημιουργία πολύχρωμων πιάτων
Καλά, αν δεν είναι πολύχρωμο το πιάτο σου, τότε τι είναι;
Για αρχή σου θυμίζω την ανεξήγητη ιδιότητα που έχει το χρώμα να επηρεάζει, πέρα από την ψυχική διάθεση και την όρεξή για φαγητό. Κάθε χρώμα έχει σίγουρα κάτι να προσφέρει στο πιάτο σου (βλέπε κόκκινο για λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, πορτοκαλί για καροτένιο, πράσινο για χλωροφύλλη κ.α.) και κατ' επέκταση στο σώμα σου. Τι; Επειδή παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο να προετοιμάσεις τα χρωματιστά σου πιάτα; Έχεις ζυγίσει τα οφέλη που σου χαρίζουν με την "έξτρα" διαδικασία που κάνεις για να τα πλύνεις και να τα κόψεις;
ε. Αναγνώριση των σημαδιών του σώματος
Ίσως εδώ είναι πιο καθοριστικός από όλα τα παραπάνω ο ρόλος του ειδικού που έχεις επιλέξει να κάνεις αυτό το ταξίδι μαζί.
Παρέα του θα μάθεις να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του. Πότε πεινάς παραπάνω και πότε πράγματι έχεις χορτάσει; Είναι πραγματική πείνα ή "πεινάει το μυαλό"; Πώς μπορείς να το διαχειριστείς αν μια μέρα "ξεφύγεις" από το πρόγραμμα ή γευματίσεις έξω χωρίς να είναι στο πλάνο; Όλες οι ερωτήσεις που μπορεί να σε κρατάνε πίσω έχουν απάντηση!
ζ. Εύρεση ισορροπίας μεταξύ γεύσης και θρέψης
Σίγουρα, η γεύση καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τα τρόφιμα που επιλέγεις να καταναλώνεις. Και σίγουρα, ένα γευστικό πιάτο μπορεί να σε χορτάσει και να σε ικανοποιήσει περισσότερο από ένα λιγότερο γευστικό.
Τι γίνεται όμως με τη θρέψη;
Μα το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ισορροπία μεταξύ του τί χρειάζεται το σώμα και τί ικανοποιεί το μυαλό. Αφού θρέφοντας το σώμα θρέφεται το μυαλό και αντίστροφα. Ο διατροφολόγος σου είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να βρεις τη δική σου ισορροπία και να δημιουργήσεις εξατομικευμένους συνδυασμούς στις δικές σου προτιμήσεις και ανάγκες που το υποστηρίζουν.
η. Απόκτηση διατροφικής αντίληψης και κριτικής
Ο στόχος για κάθε διαιτώμενο είναι όχι να μπορεί να ακολουθεί ένα πρόγραμμα εφόρου ζωής, αλλά να λάβει τη διατροφική εκπαίδευση που χρειάζεται για να αντιλαμβάνεται τί του προσφέρει:
γεύση
θρέψη
ευχαρίστηση
κορεσμό
ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τί ικανοποιεί το μυαλό του αλλά δεν του προσφέρει θρεπτικά ό,τι χρειάζεται. Πότε είναι πραγματική η πείνα που νιώθει και πότε υπερισχύει το συναίσθημα.
Και όταν το καταφέρει, τότε μπορείς να ξέρεις με σιγουριά ότι έχει γίνει τρόπος ζωής του.
Η ομάδα μας
Comments