top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πώς να ενισχύσεις τα οστά σου

Άλλη μια ευκαιρία να σου δώσεις αυτό που αξίζεις, είναι στα χέρια σου. Αρκεί να θυμηθείς πόσο σημαντικό είναι να σε φροντίζεις και να προλαμβάνεις τις καταστάσεις αντί να τις θεραπεύεις.


Για τί πράγμα σου μιλάω;

Μα για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης!


Ας δούμε με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται:

Εξ ορισμού, η οστεοπόρωση αποτελεί χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Για να αντιληφθούμε τη συχνότητα εμφάνισής της στον πληθυσμό αρκεί να μάθουμε ότι: υπολογίζεται πως ευθύνεται για περίπου δύο εκατομμύρια κατάγματα οστών κάθε χρόνο.

Σε πολλούς είναι γνωστή και ως "σιωπηλή ασθένεια" που όμως συνήθως κάνει την εμφάνισή της (ή τουλάχιστον κάνει γνωστή την ύπαρξή της-προϋπήρχε) με την εμφάνιση κάποιου κατάγματος. Παρόλα αυτά δεν θα λέγαμε πως δεν υπάρχουν συμπτώματα που "χτυπάνε ελαφρώς το καμπανάκι" στα αυτιά μας για την ανάπτυξη της, και το πιο σύνηθες είναι να γίνονται εντονότερα ή πιο εμφανή με την πάροδο του χρόνου και της ηλικίας. Ακριβώς γι' αυτό συγχέονται συχνά και με το φυσιολογικό γήρας και δεν αξιολογούνται όπως και όσο θα έπρεπε.

Μεταξύ αυτών:

  • Η μείωση του ύψους και κύφωση

  • Η απώλεια ή εξασθένηση της δύναμης των άκρων

  • Η αδύναμα και τα εύθραυστα νύχια

  • Η απώλεια ισορροπίας


-Καλά όλα αυτά, αλλά πώς σχετίζονται με τη διατροφή;


Ο τρόπος που σχετίζονται με τη διατροφή είναι ο εξής: Αν ακόμα από νωρίς θωρακίσουμε το σώμα μας με θρεπτικά συστατικά που αποτελούν και δομικά συστατικά των οστών, τότε έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση οστεοπόρωσης μπορεί να περιοριστεί ή και να επιβραδυνθεί σημαντικά.


-Και ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά λοιπόν;

-Γράφεις; Και δώσε βάση!

  • Ασβέστιο

Αποτελεί το βασικότερο δομικό συστατικό των οστών, εξού και η ανάγκη να το λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής από διαφορετικές πηγές. Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα σε μικρότερες δόσεις, επομένως δεν είναι σκόπιμο ούτε και ωφέλιμο να συγκεντρώνουμε μεγάλη ποσότητα σε ένα μόνο γεύμα. Προτιμάμε να καταναλώνεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσα από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και κυρίως φασόλια, αμύγδαλα αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα με ασβέστιο.

  • Βιταμίνη D

Η παρουσία της είναι πολύ σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως και αντίστροφα. Γνωστή και ως "βιταμίνη του ηλίου", και παρόλο που ζούμε οι ίδιοι στη χώρα του ήλιου, πίστεψέ με ότι θα σε σοκάρουν τα στατιστικά που υποδεικνύουν την έλλειψή της ακόμα και στην Ελλάδα. Το καλό είναι ότι, εκτός από το να βγεις στο μπαλκόνι σου (που το βλέπει ο ήλιος ε;) μπορείς επίσης να τη βρεις σε ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D.

  • Πρωτεΐνη

Η επαρκής κατανάλωσή της είναι ευεργετική στην πρόληψη από την οστεοπόρωση γιατί, όπως το ασβέστιο, βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών και μυών. Αποτελεί το ένα τρίτο του συνόλου της οστικής μάζας και μπορούμε να τη βρούμε κατά βάση σε ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, αλλά και σε φυτικά προϊόντα όπως όσπρια και σπόροι, ξηροί καρποί, δημητριακά αλλά και χορτοφαγικά προϊόντα όπως το τόφου.


Ας τα δείξουμε για να τα κατηγοριοποιήσεις πιο εύκολα:



Είναι σημαντικό να σου επισημάνω ότι οι γυναίκες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση σε σχέση με τους άνδρες, λόγω ορμονών που ακολουθούν τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης. Το σίγουρο είναι ότι το σημαντικότερο ρόλο για την πρόληψη, παίζουν οι σωστές διατροφικές συνήθειες από την πρώιμη κιόλας παιδική ηλικία, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και κίνηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση τραυμάτων που μπορεί βραχυπρόθεσμα ή και μεταγενέστερα να επηρεάσουν την οστεοπόρωση.


Ε, δεν αξίζει να μας αφιερώσουμε αυτή την ημέρα;

Από εμάς για εμάς!


Η ομάδα μας





18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page