top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πώς να κοιμηθείς καλύτερα - για μικρούς και μεγάλους!

Ύπνος, η μεγαλύτερη και παντοτινή αγάπη... Μα για να ξεκουράζεσαι φυσικά!

Ό,τι και να λέμε ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικότερες κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπου.

Και αυτό επειδή μας ξεκουράζει, μας αφήνει να φορτίζουμε τις μπαταρίες του οργανισμού μας και μας δίνει την ηρεμία και τη διαύγεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις κάθε ημέρας.


Ο ύπνος είναι ένα δώρο που κάνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, στους εαυτούς μας. Τόσο τα παιδιά με τις καθημερινές τους δραστηριότητες, το διάβασμα για το σχολείο και το παιχνίδι, όσο και οι μεγάλοι με τις αμέτρητες υποχρεώσεις που έχουν, πρέπει όλοι να φροντίζουν ώστε να ξεκουράζονται επαρκώς, για να μην εξαντλείται το σώμα.


Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε όλοι ότι ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί πολύ εύκολα. Λίγο οι υποχρεώσεις που μπορεί να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί και να διαρκέσουν έως αργά το βράδυ, λίγο το άγχος και η γενικότερη κόπωση της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να μην μπορείς να κοιμηθείς εύκολα κάθε βράδυ.


Αλλά γι' αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σου δώσω μερικά tips ώστε να κοιμάσαι καλύτερα και να ξεκουράζεσαι περισσότερο.

Ας τα δούμε, λοιπόν:  1. Ρουτίνα Δε λένε πως το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις σε ένα μωρό είναι η ρουτίνα (π.χ. ύπνου, φαγητού κ.λπ.); Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η διαδικασία της ρουτίνας σταματάει να έχει επίδραση μετά από κάποια ηλικία; Η νυχτερινή ρουτίνα είναι το Α και το Ω στη δημιουργία και διατήρηση ενός καλού κύκλου ύπνου. Για όλες τις ηλικίες και για όλες τις περιπτώσεις, θα σου πρότεινα να βρεις ποια είναι αυτά που σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν από το φόρτο της κάθε ημέρας και να τα ακολουθείς πιστά κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς.

  2. Υπερηφάνεια Για σκέψου τι κατάφερες σήμερα. Μήπως είναι πολλά; Μήπως επαρκούν δεδομένων όλων των υπόλοιπων συνθηκών; Μήπως τα πήγες πολύ καλά στο σχολείο ή στη δουλειά σου; Οπότε...μήπως να αρχίσεις να αισθάνεσαι υπερηφάνεια για όλα αυτά; Αν βάλεις κάτω όλα όσα πετυχαίνεις μέσα στη μέρα, είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβεις ότι δεν είναι λίγα. Ακόμα κι αν σήμερα έκανες ένα μόνο βήμα εμπρός, είναι και αυτό σημαντικό, μην το ξεχνάς.

  3. Καταγραφή Τι συνέβη σήμερα; Γιατί σου μίλησαν έτσι; Τι θα γίνει αύριο; Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις... Είναι πολύ λογικό στο τέλος της ημέρας, που καταλαγιάζεις απ' όσα έχουν γίνει, να σου έρχονται στο μυαλό σκέψεις και ανησυχίες για όσα έγιναν μέσα στη μέρα ή όσα θα γίνουν την επόμενη. Για αυτές τις στιγμές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχεις. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σαν να τα παραμερίζεις για λίγες ώρες, γι' αυτές που πρέπει να ξεκουραστείς δηλαδή, και την επόμενη μέρα θα είσαι ξανά σε θέση να τα δεις, με συγκέντρωση και ψυχραιμία.

  4. Ανακούφιση Ουφ! Άλλη μια μέρα που σε ωρίμασε, που σου πρόσφερε νέες εμπειρίες, ανθρώπους, συζητήσεις. Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι και όλα λίγο-πολύ σε εξελίσσουν. Μετά από όλα τα παραπάνω, πάρε μια βαθιά ανάσα και ξάπλωσε με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο μυαλό. Είναι ώρα να ξεκουραστείς και να προετοιμαστείς για την επόμενη μέρα, που είμαι σίγουρη ότι θα είναι ακόμα ομορφότερη.Για το τέλος θα ήθελα να μην ξεχνάς αυτό που σου λέω πάντα: να σε προσέχεις!

Ένα από τα συνώνυμα της προσωπικής φροντίδας και προσοχής είναι και ο ύπνος. Προσπάθησε να μεριμνάς για τις ώρες της ξεκούρασής σου και να μην αμελείς τον εαυτό σου, λοιπόν.


Η ομάδα μας

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Yorumlar


bottom of page