top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Συναισθηματικό φαγητό: τρόποι να το διαχειριστείς

Η διατροφή μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Από το να μην έχεις κάτι εύκαιρο στο σπίτι για να φτιάξεις, να μην έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με το μαγείρεμα ή και να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού επειδή συνέβη κάτι που σε επηρέασε συναισθηματικά.


Όλα είναι πιθανά να συμβούν και σίγουρα είναι πολύ ανθρώπινο να μην είσαι διαρκώς μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο. Σήμερα, όμως, θα ήθελα να συζητήσουμε για το συναισθηματικό φαγητό και πώς μπορείς να το αποφύγεις.


Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια διαδικασία σύνδεσης των καταστάσεων που ζούμε, είτε θετικών είτε αρνητικών, με την κατανάλωση φαγητού. Το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως τρόπος εκτόνωσης, ανεξάρτητα από το αν πεινάμε πραγματικά ή όχι.


Η κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων φαγητού με πολλά λιπαρά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο κακής διάθεσης, ωστόσο. Συνεπώς όχι μόνο δεν θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, αλλά θα παρατείνει τα αρνητικά συναισθήματα για ακόμη περισσότερο. Και μαζί είναι πιθανό να επηρεαστεί και η εμφάνισή σου, πράγμα που και πάλι ενδεχομένως να καταλήξει σε διατάραξη των ισορροπιών που είχες συνηθίσει, άρα και σε άσχημα συναισθήματα για 'σένα.


Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να το αποφύγεις και να βρεις τι μπορεί να το αντικαταστήσει και να φέρει το αποτέλεσμα που θέλεις.

Πάμε να τους δούμε;Ο βασικότερος δρόμος που αν τον ακολουθήσεις θα σε κάνει να ξεφύγεις από το να καταφεύγεις στο συναισθηματικό φαγητό, είναι αυτός της διερώτησης:


  • Είναι στ' αλήθεια το φαγητό αυτό που χρειάζεσαι τώρα; Μήπως μπορείς να βρεις άλλους τρόπους για να είσαι καλά; Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε αυτό που έχεις να κάνεις για αρχή είναι να σκεφτείς τι μπορεί πραγματικά να χρειάζεσαι τη στιγμή που δεν είσαι καλά. Λίγη ξεκούραση, λίγος χρόνος με φίλους ή απλά λίγη μουσική; Αν το σκεφτείς θα δεις ότι το φαγητό δεν είναι η μόνη απάντηση σε αυτό που σε απασχολεί.


  • Η ρίζα του "κακού", όμως, από κάπου προέρχεται. Είτε από μια πιεστική κατάσταση στη δουλεία ή στο σπίτι, είτε επειδή σε απασχολεί ένα σημαντικό ζήτημα, είτε ακόμη επειδή μπορεί να ξύπνησες στραβά σήμερα. Το να βρεις από πού προέρχονται τα αρνητικά συναισθήματα θα ρίξει φως και στα μέσα που μπορείς να λάβεις ώστε να τα αντιμετωπίσεις.


  • Παράλληλα μπαίνοντας στη διαδικασία να σε ακούσεις, θα δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται για ηρεμία. Στην εποχή μας, που σχεδόν όλα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς, το να σταματάς για να βρίσκεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό το χάος, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μπορείς να σου προσφέρεις.


  • Για το τέλος σου έχω την επίγνωση. Μπορεί συνέχεια να υπάρχει κάτι στο κρυφό ντουλάπι της κουζίνας ή οι εφαρμογές delivery να είναι ένα κλικ μακριά σου. Όμως αυτά είναι που θέλεις στην πραγματικότητα; Η επιλογή του φαγητού είναι πάντα εκεί, είναι από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Δεν είναι, όμως, πάντα αυτό που χρειάζεσαι. Και το να ακούσεις τελικά τις ανάγκες σου, θα σου προσφέρει μεγάλη προσωπική εξέλιξη.

Το φαγητό συχνά παραλληλίζεται με κάτι που προσφέρει ευχαρίστηση και λύσεις σε προβλήματα. Σαφώς είναι μια μορφή απόλαυσης, με την οποία μπορούμε όλοι να περάσουμε όμορφα και που φυσικά θα χρησιμοποιηθεί ως ένας ενωτικός κρίκος μέσα σε μια παρέα ή μια οικογένεια.


Από την άλλη πλευρά το φαγητό είναι και αυτό που μας δίνει ενέργεια. Είναι το βασικότερο καύσιμο του οργανισμού μας, συνεπώς πρακτικά το χρησιμοποιούμε για να μας κάνει καλό. Όταν αυτό το ξεχνάμε ή το αντιστρέφουμε, τότε είναι που θα πρέπει να θέσουμε από μόνοι μας τα όρια.


Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Μα για 'σένα φυσικά!


Η ομάδα μας21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page