Εσύ ξέρεις τι είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά;
Αν σε πιάνω αδιάβαστο, θα σου πω όσα χρειάζεται να ξέρεις και θα φροντίσω να τα θυμάσαι την επόμενη φορά!
Είναι εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δίνουν τα τρόφιμα, τα οποία είναι αναγκαία για τον οργανισμό και χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς του δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται και τον βοηθούν στη σωστή λειτουργία του.
Τα Μακροθρεπτικά συστατικά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1. Υδατάνθρακες
Ο υδατάνθρακας είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, κυρίως για ενέργεια, σύμφωνα με τη διατροφολογία. Το σώμα μας δείχνει να τους αγαπά ιδιαίτερα και αυτό διότι είναι εύκολο και σχετικά γρήγορο να τους διασπάσει και να τους χρησιμοποιήσει. .
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
Απλοί υδατάνθρακες: λόγω του ότι είναι σάκχαρα προκαλούν διακυμάνσεις στην ενέργεια του κυκλοφορικού μας συστήματος και αυτό γιατί επεξεργάζονται γρήγορα από τον οργανισμό μας. Συνιστάται να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση τους, ειδικά των επεξεργασμένων απλών υδατανθράκων.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από περισσότερους σύνθετους παρά απλούς υδατάνθρακες. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους διασπάσει, έτσι το κυκλοφορικό μας σύστημα δέχεται σταθερές ποσότητες ενέργειες. Ένα ακόμα ... πλεονέκτημα τους είναι ότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που μας δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού.
2. Πρωτεΐνες
Αρχικά, αξίζει να σου πω πως το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη "πρωτεύς" δηλαδή πρώτος και αυτό πιστεύω πως σου λέει πολλά. Οι πρωτεΐνες λοιπόν αποτελούν το βασικό ιστό για την ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας. Αποτελούνται από αμινοξέα και η πρόσληψη τους είναι α π α ρ α ί τ η τ η!
Ο ρόλος τους είναι τόσο σημαντικός για το σώμα μας διότι εμπλέκεται στις περισσότερες λειτουργίες του οργανισμού μας. Δεν με πιστεύεις; Θα σου πω συγκεκριμένα!
Δομική λειτουργία: επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών, του δέρματος, των μυών αλλά και των τενόντων.
Μεταφορική λειτουργία: Συγκεκριμένα, παράγουν την αιμοσφαιρίνη η οποία παίρνει το οξυγόνο από το περιβάλλον και το μεταφέρει στο στους ιστούς του δέρματος.
Ανοσολογική λειτουργία: επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργώντας τα γνωστά σε όλους μας "αντισώματα"!
Ρυθμιστική λειτουργία: δημιουργούν την ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
Άλλες λειτουργίες: αύξηση μυικού ιστού, ρύθμιση υγρών του σώματος.
3. Λίπη
Είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των βασικών βιταμινών A-D-E-K στον οργανισμό μας. Αποθηκεύονται στον οργανισμό με τη μορφή των τριγλυκεριδίων και ε τη σειρά τους και αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Πολυακόρεστα
Μονοακόρεστα
Κορεσμένα
Γιατί μας είναι όμως και αυτά απαραίτητα; Διάβασε και πες μου!
Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας!
Προστατεύουν πολλά ζωτικά μας όργανα όπως η καρδία και οι νεφροί.
Επηρεάζουν ακόμη και την καταστολή της πείνας!
Επειδή μπορεί να τα διάβασες με προσοχή τώρα αλλά αύριο να δυσκολευτείς να τα θυμηθείς, σου έχω ετοιμάσει κάποια πινακάκια που αναφέρουν συνοπτικά όσα πρέπει να γνωρίζεις. Ξεκινώντας από τις τροφές που θα βρεις τα μακροθρεπτικά που αναλύσαμε, αλλά και τις λειτουργίες τους στον οργανισμό μας. Για ρίξε μια ματιά!
Τώρα λοιπόν ελπίζω να καταλαβαίνεις γιατί σε συμβουλεύω να μην αποκλείεις τροφές από την καθημερινή σου διατροφή! Όλα όσα μας έδωσε η φύση έχουν κάτι να σου προσφέρουν!
Ήλια
Comments