top of page

12 πράγματα που χρειάζεται να ακούσεις αν βιώνεις άγχος γύρω από το φαγητό

Εικόνα συγγραφέα: Ήλια Αλεξιάδη-ΣμυρνιωτάκηΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Έχεις νιώσει ποτέ το στομάχι σου να σφίγγεται στη σκέψη του φαγητού;

Να συνοδεύεται κάθε μπουκιά από άγχος ή πανικό;

Να μετράς τις μπουκιές σαν να λύνεις μαθηματική εξίσωση;


Αν ναι, τότε είμαστε εδώ για εσένα!


Μαζί θα ξεχάσουμε κανόνες, τύψεις, "καλά" και "κακά" τρόφιμα. Θα συζητήσουμε για αλήθειες για το σώμα και το φαγητό σου, που αξίζουν μια ευκαιρία, και ίσως αύριο είναι μια νέα μέρα που θα τα αγαπήσεις και θα τα αντιμετωπίσεις διαφορετικά.


Πάμε να ξεκινήσουμε με 12 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμάσαι;



Αξίζεις πάντα τη θρέψη.

Δεν έχει σημασία αν έφαγες πριν ή αν σκέφτεσαι το «πως δείχνεις». Το σώμα σου αξίζει αγάπη, και όχι αριθμούς και κανόνες.


Το φαγητό μπορεί να είναι απολαυστικό και η διαδικασία του να γίνεται ευχάριστα.

Όταν έρχεται η ώρα του γεύματός σου, προσπάθησε να παραμερίσεις τα «απαγορεύεται» και τα «πρέπει». Ποιος είπε πως το φαΐ είναι απλά καύσιμο; Είναι γεύση, είναι χρώμα, είναι οσμή και αναμνήσεις και κάθε μπουκιά είναι σημαντικό να μας προκαλεί ευχαρίστηση.

Όχι, δεν είναι υπερβολή αν η πίτσα σου φέρνει χαρά ή αν κλείνεις τα μάτια από την απόλαυση με την πρώτη μπουκιά σοκολάτας. Το φαγητό είναι εμπειρία και όχι ενοχή ή ντροπή.


Το να νιώθεις χορτάτος είναι φυσιολογικό.

Η πείνα δεν είναι αρετή, και το στομάχι σου δεν είναι διακοσμητικό! Γεμίζει, αδειάζει, ζητάει τροφή — έτσι, τόσο απλά δουλεύει.


Επιτρέπεται να φας όσο χρειάζεται για να χορτάσεις.

Μόλις τελείωσες το πιάτο σου αλλά πεινάς ακόμα; Μα φυσικά ξαναγέμισε το. Για να σε ακούσει το σώμα σου είναι σημαντικό να το ακούσεις πρώτα εσύ. Αν σου ζητάει περισσότερο φαγητό σημαίνει ότι πραγματικά για κάποιο λόγο το χρειάζεται. Θυμήσου απλά να ξεχωρίζεις τα σημάδια πραγματικής πείνας που είναι: γουργουρητό, ατονία, εκνευρισμός ή/και αδυναμία συγκέντρωσης.


Το φαγητό δεν είναι η «λάθος» επιλογή.

Αντιθέτως, είναι η μόνη σωστή επιλογή όταν το σώμα ζητάει ενέργεια για να ανταπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της ημέρας.


Η παράλειψη γευμάτων δεν είναι η λύση.

Παρέλειψες το πρωινό σου; Ακόμα και να το έκανες για να "γλιτώσεις" θερμίδες, είναι βέβαιο ότι το σώμα σου μέσα στην ίδια ή τις επόμενες μέρες θα ζητήσει την ενέργεια που του στέρησες, με τη μορφή φαγητού. Οπότε γιατί να μην το προλάβεις εσύ οργανώνοντας σωστά τα γεύματά σου;


Μπορείς να τρως ακόμα και όταν οι άλλοι δεν τρώνε.

Για παράδειγμα, πεινάς όταν όλοι κοιμούνται; Πεινάς νωρίς το πρωί; Ποιος είπε ότι υπάρχει σωστό και λάθος στη στιγμή που θα φας εσύ; Το σημαντικότερο είναι να βρίσκεσαι σε επαφή με το σώμα σου και να μην αγνοείς τα σημάδια που σου στέλνει!


Δεν υπάρχει «τέλειο» φαγητό, ή "καλό" και "κακό"

Μην ξεχνάς ότι αναζητώντας την τελειότητα πολλές φορές εστιάζεις στο δέντρο και αγνοείς το δάσος. "Τέλειο" είναι μόνο το φαγητό που σου προσφέρει γεύση και θρέψη στην ισορροπία που χρειάζεται το σώμα σου την κάθε στιγμή, και όχι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Τα λιγότερο και περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα, έχουν όλα θέση στη διατροφή μας, στη σωστή όμως αναλογία. Κάποια μας προσφέρουν μόνο θρέψη, κάποια μόνο γεύση και κάποια και τα δύο και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.


Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε πόλεμο με το φαγητό.

Να θυμάσαι: Το φαγητό δεν είναι εχθρός σου, δεν είναι αγώνας, δεν είναι μάχη που πρέπει να δώσεις. Είναι μέρος της ζωής και όπως είναι απαραίτητο για κάθε οργανισμό, έτσι είναι και για τον άνθρωπο.


Εσύ, τι από όλα αυτά είχες περισσότερο ανάγκη να ακούσεις σήμερα;


Η ομάδα μας,

 
 
 

Comments


bottom of page