top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

3 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να αγνοεί τα αρνητικά σχόλια

Κάθε άνθρωπος όταν γίνεται γονιός, αδιαμφισβήτητα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί για το παιδί του. Να είναι δίπλα του όταν τον χρειάζεται, να του παρέχει όσα απαιτεί η καθημερινότητα, να το κάνει όσο πιο ευτυχισμένο μπορεί.


Αυτό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ωστόσο, είναι όσα θα συμβούν έξω από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και της οικογένειας. Κάθε παιδί ήδη από πολύ μικρή ηλικία θα γνωρίσει ανθρώπους και θα έρθει αντιμέτωπο με καταστάσεις για τις οποίες δε θα έχει απαραίτητα δίπλα του τους γονείς του ώστε να το συμβουλέψουν πώς να φερθεί ή τι να κάνει.


Και κάποιες από αυτές τις φορές μπορεί η εμπειρία να μην είναι τόσο θετική. Όμως υπάρχει πάντα λύση, ακόμη και γι' αυτό. Παρακάτω θα βρεις 3 τρόπους για το πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για ό,τι αρνητικό μπορεί να ακούσει στη ζωή του και πώς να το αντιμετωπίσει.


Πάμε να τα δούμε;

Πλαίσιο σκέψης: όπως είπαμε και πριν, τυχόν αρνητικές καταστάσεις είναι κι αυτές μέρος της ζωής. Είτε εξαιτίας κακής συμπεριφοράς, είτε για λόγους άγνοιας, είναι πολύ πιθανό να εκφράσει κανείς αρνητικά σχόλια προς το παιδί κι εκείνο να πληγωθεί. Το σημαντικό εδώ είναι να προσπαθήσει κάθε γονιός να προσδιορίσει μαζί με το παιδί όσα έχουν σημασία και πρέπει να το απασχολούν. Σχόλια τρίτων τα οποία γίνονται με αγενή τρόπο, δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη ζωή οποιουδήποτε ατόμου, ώστε να πρέπει να αναλώνεται σε αυτά. Φυσικά η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων δεν είναι κάτι που προκύπτει από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι' αυτό και η όλη "πειθαρχία" και εστίαση στα καίρια, είναι κάτι που καλό θα ήταν να ξεκινήσει από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία και να συνεχιστεί για όσο χρειάζεται κάθε παιδί.


Αναστοχασμός: μέρος της καλύτερης διαχείρισης της καθημερινότητας και της γενικότερης εξέλιξης κάθε ατόμου είναι πάνω απ' όλα να έχει την ικανότητα αυτοκριτικoύ ελέγχου των πράξεών του. Ο τρόπος που κάθε παιδί αντιμετωπίζει καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή του έχει να κάνει με τη γενικότερη διαχείριση και τη στάση που κρατά σε όσα γίνονται. Οι πιθανότητες κάποιο παιδί να βγάζει θυμό ή στενοχώρια σε αρνητικές καταστάσεις είναι αρκετές, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση από το σπίτι που θα του μάθει πώς να διατηρεί την ψυχραιμία του και πώς θα βρίσκει/διατηρεί το δίκιο του ώστε και να το διεκδικεί. Είναι, λοιπόν, πολύ χρήσιμο να κάτσετε μαζί με το παιδί να συζητήσετε όσα το απασχολούν και μέσα σε πλαίσιο κατανόησης, να βρείτε μαζί με ποιους τρόπους τα αντιμετωπίζει ως τώρα και πώς μπορεί να το κάνει καλύτερα.

Ορίζοντες: τι ποιο σημαντικό από τις νέες εμπειρίες; Είτε αυτές έχουν να κάνουν με δραστηριότητες στις οποίες το παιδί θα μάθει νέα πράγματα και κόσμο, είτε αφορούν ερεθίσματα μέσα από ταινίες, θέατρα, μουσεία και άλλα, είτε πρόκειται για ένα ταξίδι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι όλα πράγματα που μόνο καλό θα προσφέρουν. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις από κάτι τεράστιο - θετικά ερεθίσματα μπορούν να προκύψουν ακόμη και με το να πάτε μια βόλτα στο πάρκο και να γνωρίσει άλλα παιδιά της ηλικίας του. Είναι και αυτή τη φορά σημαντικό να καλλιεργηθεί αυτή η εξωστρέφεια και η αποδοχή σε νέα βιώματα από μικρή ηλικία, ώστε και το παιδί να συνηθίσει να επιζητά οτιδήποτε καινούργιο μπορεί να του προσφερθεί και να το βλέπει ως ένα βήμα για να γίνεται ακόμα καλύτερο το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο θα του είναι και πιο εύκολο να διαχωρίσει οτιδήποτε κακεντρεχές που δεν έχει να του προσφέρει κάτι, όπως και να αποκτήσει το ίδιο αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του.


Η ζωή είναι ένα φάσμα με όλα τα χρώματα. Από τα πιο γκρίζα έως τα πιο φωτεινά, όλα όσα ζούμε είναι μέρος αυτού που είμαστε. Και τι καλύτερο για κάθε παιδί να μάθει από όσο το δυνατόν πιο μικρή ηλικία γίνεται, να διαχειρίζεται όσα του συμβαίνουν και να γίνεται ακόμη καλύτερο και πιο δυνατό μέσα από τις εμπειρίες που βιώνει.

Όπως είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας Keillor, τίποτα από αυτά που κάνεις για τα παιδιά σου δεν πάει χαμένο.


Η ομάδα μας
5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page