top of page

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς #toxic_positivity

Εικόνα συγγραφέα: Ήλια Αλεξιάδη-ΣμυρνιωτάκηΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Αν και συμβαίνουν καθημερινά διάφορα αρνητικά γεγονότα, είναι σημαντικό να μην σε παίρνει από κάτω και να προσπαθείς να διατηρείς τη θετική σου στάση απέναντι στη ζωή. Άλλωστε οτιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε παραίτηση και όσο κι αν μπορεί να χρειαστείς χρόνο για προσαρμογή ή αντιμετώπιση άσχημων καταστάσεων, καλό θα ήταν στο τέλος να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου για να πας παρακάτω.


Από την άλλη πλευρά είναι πολύ σύνηθες στην προσπάθεια να παραμείνουμε σε θετικό πνεύμα, αυτό να γίνεται ανούσιο ή και τοξικό.

Λέω να συζητήσουμε, λοιπόν, κάποιες φράσεις που ενώ ίσως τις χρησιμοποιείς με καλή πρόθεση, δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς.



"Σκέψου όλα αυτά για τα οποία πρέπει να είσαι ευγνώμων!": με αυτή τη φράση ουσιαστικά θέλεις να υπενθυμίσεις στο συνομιλητή σου ότι δεν είναι όλα μαύρα. Και η αλήθεια είναι πως μάλλον έχεις δίκιο. Όμως λέγοντας κάτι τέτοιο, είναι σαν να αφαιρείς το δικαίωμα στον άλλον να αισθάνεται εκείνη τη χρονική στιγμή άσχημα για κάτι. Και όπως έχουμε συζητήσει και παλιότερα, όλα τα συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης, όσο θετικά ή αρνητικά κι αν είναι. Θα μπορούσες την επόμενη φορά να αναφέρεις κάτι όπως "Αυτό που σου συμβαίνει τώρα είναι πολύ δύσκολο και είμαι εδώ για να σε ακούσω", πίστεψέ με θα είναι πολύ πιο χρήσιμο.


"Απλά σταμάτα να το σκέφτεσαι!": μια τόσο σύντομη φράση, που εμπεριέχει όλο το νόημα που χρειάζεται κανείς στη ζωή του. Όμως τελικά...έχει νόημα; Θα ήταν εξαιρετικό αν με έναν μαγικό τρόπο κάναμε τους ανθρώπους που αγαπάμε να μην έχουν αρνητικές σκέψεις για ζητήματα που ως εξωτερικοί παρατηρητές μας φαίνονται "μικρά" ή αντιμετωπίσιμα. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να κάνουμε κάποιον να αισθανθεί καλύτερα, θα ήταν να δείξουμε κατανόηση ξεκαθαρίζοντάς του πως το γεγονός που του συμβαίνει φαίνεται δύσκολο και ρωτώντας τον αν θα ήθελε να το συζητήσει παραπάνω μαζί μας.


"Μην κλαις!": απλό, λιτό και περιεκτικό; Ναι! Έχει αποτέλεσμα; Όχι! Το κλάμα είναι κι αυτό μια μορφή έκφρασης και ξεσπάσματος των συναισθημάτων μας. Γι' αυτό και θα ήταν καλύτερο να μην υποτιμάμε μια τέτοια συναισθηματική εκδήλωση, αλλά αντιθέτως να δείξουμε στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο ότι είμαστε δίπλα του σε όλες τις στιγμές του, όπως και σε αυτή.


"Απλά ξεπέρασέ το!": για άλλη μια φορά μια φράση που όσο εύκολα λέγεται, τόσο δύσκολα πραγματοποιείται. Είναι μια φράση που όσο κι αν δεν το επιθυμείς, δείχνει αδιαφορία για όσα αισθάνεται κανείς, σαν η πνευματική του κατάσταση και ευεξία να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία. Κάτι τέτοιο, όμως, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι σωστό, αφού βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι το συναίσθημα. Αν, λοιπόν, η πρόθεσή σου είναι να βοηθήσεις, τότε θα πρότεινα να δείξεις αυτή σου τη στάση, ρωτώντας το άτομο απέναντί σου τι θα μπορούσες να προσφέρεις ώστε να το υποστηρίξεις σε ό,τι χρειάζεται.



Σε κάθε περίπτωση η γραμμή που διαχωρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον από το να πεις κάτι "για να το πεις", μπορεί πολύ εύκολα να γίνει δυσδιάκριτη. Θα σου πρότεινα για αρχή να αναλογιστείς τι θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσένα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αλλά επειδή καθένας μας είναι διαφορετικός, σε δεύτερο χρόνο αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να παραμένεις ανοιχτός σε συζήτηση και υποστήριξη για τα άτομα που αγαπάς, πάντα με σεβασμό τόσο προς εκείνα, όσο και προς εσένα.


Η ομάδα μας






































Commentaires


bottom of page