top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς #toxic_positivity

Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον, συνεπώς πάντοτε στο περιβάλλον του δημιουργούνται σχέσεις όλων των ειδών και υπάρχουν άνθρωποι με διάφορους ρόλους. Είτε πρόκειται για συντρόφους, είτε για φίλους, αλλά ακόμη και για την ίδια μας την οικογένεια, όλοι κάποια στιγμή θα βιώσουν κάποια κατάσταση που θα τους πιέσει ή θα τους στενοχωρήσει.


Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι αναμενόμενο, κανείς θα απευθυνθεί σε ένα κοντινό του πρόσωπο προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα που το απασχολεί, σε μια προσπάθεια να αισθανθεί καλύτερα. Ποια πρέπει να είναι η δική σου στάση, όμως;


Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια να πούμε κάτι φαινομενικά καλό, καταλήγουμε να δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο το κλίμα και τελικά να μην προσφέρουμε σε συναισθηματικό επίπεδο όσα νομίζουμε. Παρακάτω θα βρεις κάποιες φράσεις που ίσως χρησιμοποιείς χωρίς να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Και μαζί με αυτές, θα βρεις τρόπους ώστε την επόμενη φορά να σταθείς ακόμη καλύτερα στο ύψος των περιστάσεων."Θα το ξεπεράσεις!": ναι πράγματι, κάποια στιγμή ο πόνος από κάποια αρνητική εμπειρία θα απαλυνθεί και όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Αυτή η φράση, όμως, είναι κάτι που δεν βοηθά τόσο το άτομο που την ακούει. Αντιθέτως, δοκίμασε να δείξεις ότι κατανοείς τα συναισθήματα που έχει αυτή τη χρονική στιγμή, λέγοντας βέβαια και ότι όλα θα φτιάξουν σταδιακά.


"Άλλοι άνθρωποι περνάνε χειρότερα!": ο καθένας μας βιώνει και προσλαμβάνει κάθε εμπειρία με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κάτι που για εσένα είναι απλό ή εύκολα αντιμετωπίσιμο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο του έχει συμβεί. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε κάθε φορά τι αισθάνεται ο απέναντί μας, ακόμη κι αν δεν το συμμεριζόμαστε απολύτως.


"Απλά δες το θετικά!": μακάρι να μπορούσε να γίνει τόσο εύκολα κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρη ότι και το άτομο που βιώνει τη δύσκολη κατάσταση θα το ήθελε πολύ. Η θετική ματιά είναι όμως κάτι που θα έρθει σε δεύτερο επίπεδο. Μέχρι τότε, βοήθησε το άτομο που αισθάνεται άσχημα, να αποδεχτεί αυτό το συναίσθημα και να καταλάβει ότι στην παρούσα φάση είναι εντελώς αναμενόμενο να νιώθει έτσι.


"Μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος/η!": αλήθεια πιστεύεις ότι έχει αυτή η φράση αποτέλεσμα; Δε θα το 'λεγα! Αντ' αυτού συζήτησε με το άλλο άτομο για όσα αισθάνεται και ξεκαθάρισέ του ότι δεν είναι μια μηχανή με κουμπιά που θα πατήσει το διακόπτη της θετικότητας και θα είναι όλα τέλεια.


Θα συνεχίσω να στο λέω, κάθε συναίσθημα είναι αποδεκτό και κάθε εμπειρία είναι μοναδική και αφήνει το δικό της σημάδι. Πάνω σε αυτό, καθένας μας έχει άλλη αντιμετώπιση και άλλους χρόνους αποδοχής και συνέχισης. Για όλους μας αυτή η κατανόηση θα έπρεπε να είναι θεμέλιο στη δημιουργία και διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων. Γι' αυτό και είναι χρήσιμο να μάθουμε να εκφραζόμαστε με τον ανάλογο τρόπο, ώστε τελικά να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι για εμάς και για τα πρόσωπα που αγαπάμε.


Η ομάδα μας


14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page