Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα παιδιά είναι πάντα ιδιαίτερες. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή οι μικρότερες ηλικίες χρειάζονται μια ευγενική διαχείριση και κατανόηση που συχνά ξεχνάμε να δείξουμε.
Είναι αρκετά σύνηθες να παραβλέπουμε τα συναισθήματα των παιδιών. Όπως όλοι μας έτσι κι εκείνα έχουν μια καθημερινότητα με δραστηριότητες, αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις και αποκτούν έγνοιες της ηλικίας τους. Και καλούνται όλα αυτά να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν.
Η δική σου θέση σε αυτό είναι εκείνη του αρωγού. Έχοντας προφανώς άλλη εμπειρία ζωής, έχεις την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσεις και να προτείνεις τρόπους διαχείρισης ιδιαίτερων καταστάσεων. Και για να το κάνεις αυτό σωστά, σου έχω συγκεντρώσει μερικούς πολύ εύκολους τρόπους.
Πάμε να τους δούμε;
Μια χαρά σε βλέπω! -> Είσαι καλά;
Σταμάτα να φωνάζεις! -> Πάρε μια βαθιά ανάσα και μετά πες μου τι συνέβη.
Πρέπει να ηρεμήσεις! -> Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
Φτάνει πια! -> Μήπως χρειάζεσαι μια αγκαλιά;
Μέσα από αυτές τις (αληθινά) θετικές φράσεις μπορείς να πετύχεις τα εξής:
ΡΩΤΑΣ άρα δείχνεις ότι είσαι εκεί για να ακούσεις
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ τρόπους ηρεμίας που σταδιακά θα γίνουν βίωμα στο παιδί
ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ τη διάθεσή σου να βοηθήσεις και το παιδί αισθάνεται εμπιστοσύνη
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ μια αγκαλιά που πάντα όλους μας ηρεμεί
Όπως έχουμε πει ξανά τα μικρά μας φιλαράκια έχουν κι αυτά καταστάσεις δύσκολες για να διαχειριστούν. Είναι όλες εκείνες που αρμόζουν στην ηλικία τους. Εσύ που έχεις πάει ένα βήμα παρακάτω γνωρίζεις ήδη πώς να τις σεβαστείς, να τις ακούσεις και έπειτα να τις αντιμετωπίσετε μαζί. Κάνε αυτή την προσπάθεια!
Η ομάδα μας
Comentarios