Έχεις ακούσει ποτέ τη μαμά σου να σου λέει “Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν";
Και πράγματι, ποιος τρόπος είναι καλύτερος να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα;
Να δουλέψεις πάνω σε ό,τι περνάει από το χέρι σου ώστε να μην προκύψει.
Έτσι και με τις λιγούρες.
Πάμε να τις αναγνωρίσουμε;
Είμαι σίγουρη ότι σου έχει συμβεί να επιστρέφεις στο σπίτι μετά από μια δύσκολη ημέρα και να νιώθεις πιο έντονα από ποτέ το αίσθημα της πείνας.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Καλύπτεις αυτό το αίσθημα (πραγματική πείνα = γουργουρητό) αφού το στομάχι και το έντερο σου το υπενθυμίζουν επίμονα. Και καλά κάνεις, γιατί το σώμα σου ζητά ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί με το ρυθμό που θέλεις.
Αλλά ξαφνικά νιώθεις ότι κάτι σου λείπει. Λίγα λεπτά μετά το φαγητό, μια καινούργια ανάγκη για κατανάλωση φαγητού, συνήθως γλυκιάς γεύσης ή λιπαρής υφής, παίρνει τη θέση της πείνας και αυτή δεν κατευνάζεται έτσι απλά (συναισθηματική πείνα = άμεση επιθυμία για συγκεκριμένο τρόφιμο).
Η αλλιώς: λιγούρα.
Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο πώς θα τις προσεγγίσουμε, είτε αυτό σημαίνει να προλάβουμε την εμφάνισή τους είτε να τις αντιμετωπίσουμε όταν και αν εμφανιστούν.
Σημειώνεις;
Πριν εμφανιστούν:
Εξασφάλισε ποιοτικό και σταθερό σε ώρες ύπνο. Όπως ήδη ξέρεις, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, άρα και της ορμόνης της πείνας ή αλλιώς "γκρελίνης". Η απορρύθμισή της οδηγεί στο να εμφανίζεται πείνα σε ανύποπτο χρόνο στην οποία απαντάμε με φαγητό, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται τα σήματα πείνας και κορεσμού και να εμφανίζονται τελικά λιγούρες. Ρυθμίζοντας τον ύπνο σου (και υιοθετώντας μια μορφή κίνησης) διατηρείς την ορμόνη αυτή σε χαμηλά επίπεδα και διαχειρίζεσαι σωστά τα σήματα αυτά ακούγοντας παράλληλα το σώμα σου.
Κράτησε τα τρόφιμα στα οποία είσαι επιρρεπής εκτός σπιτιού. Οι προμήθειες στο χώρο που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι "το α και το ω", είτε αυτό σημαίνει για κάποιον το σπίτι, είτε η δουλειά. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αν κάτι υπάρχει διαθέσιμο, ακόμα και να μην το επιζητάμε έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το καταναλώσουμε σε σχέση με το να βγούμε και να το προμηθευτούμε. Κάνε έξυπνες επιλογές που βοηθούν στο να φέρεις εις πέρας το στόχο σου.
Κατανάλωσε μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες αυτών των τροφίμων ανά διαστήματα. Η στέρηση ενός αγαπημένου τροφίμου ειδικά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα είναι πιθανό να οδηγήσει τελικά σε υπερκατανάλωση όταν εκτεθούμε ξανά σε αυτό. Εισάγοντας αυτό το τρόφιμο σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα στην καθημερινότητά μας εξασκούμε το μυαλό μας και του δίνουμε να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, παρά μόνο συχνότητες στις οποίες προτείνεται το καθένα να καταναλώνεται.
Όταν εμφανιστούν:
Απόσπασε την προσοχή σου. Απασχόλησε τον εαυτό σου με κάτι άλλο όπως μια μικρή βόλτα, ένα ντουζ, ή ένα τηλέφωνο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και δες αν η λιγούρα θα επιμείνει. Συνήθως πρόκειται για μια επιθυμία που κατευνάζει όταν αφαιρεθούμε ή προκύψει κάτι άλλο που θα μας τραβήξει την προσοχή.
Μάσησε μια τσίχλα. Πολλές φορές μπερδεύουμε την επιθυμία να μασήσουμε - να μασουλήσουμε βρε παιδί μου - κάτι τραγανό ή με έντονη γεύση, με το αίσθημα της πείνας. Έχεις σκεφτεί ότι ακόμα και μια τσίχλα μπορεί να σε καλύψει έστω για λίγη ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα σου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την αίσθηση της γεύσης αλλά και της ακοής;
Ξεκίνα τρώγοντας κάτι υγιεινό. Έστω ότι έχεις αποφασίσει να ενδώσεις στη λιγούρα αφού έχεις δοκιμάσει όλους τους παραπάνω τρόπους αποτυχημένα. Είναι εντάξει. Θες να φας τη σοκολάτα (παραδείγματος χάρη). Ξεκίνα με κάτι εξίσου γλυκό (π.χ. φρούτο) και όταν το ολοκληρώσεις πέρνα και στη σοκολάτα. Είμαι σίγουρη ότι η ποσότητα που θα χρειαστείς από το τρόφιμο που λιγουρεύεσαι θα είναι τελικά πολύ μικρότερη από ότι αν έπεφτες "με τα μούτρα" σε αυτό.
Εσύ, με ποιο τρόπο λες να ξεκινήσεις στην επόμενη λιγούρα;
Η ομάδα μας
תגובות