Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με σταθερό θέμα από το 2021 μέχρι και φέτος. Και αυτό δεν είναι άλλο από:
"Η πρόσβαση και η εκπαίδευση στη φροντίδα του διαβήτη"
Θες γιατί είναι τόσο σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό για μια τόσο συχνά εμφανιζόμενη νόσο;
Θες γιατί τα ποσοστά εμφάνισής της ολοένα και αυξάνονται με κίνδυνο πλέον να μιλάμε για διαστάσεις επιδημίας;
Θες για να αφήσουμε πίσω μας πλέον τις διακρίσεις των ατόμων με ιδιαιτερότητες όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά αυτή τη φορά και στην υγεία τους;
Αλλά μην ανησυχείς. Γι' αυτό δεν είμαι εγώ εδώ;
Για να σου μαθαίνω πως να σε φροντίζεις! Όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δράσουμε έγκαιρα και έξυπνα.
Ας δούμε τα βασικά για τη γλυκόζη και το διαβήτη:
Η γλυκόζη αποτελεί το πιο απλό είδος υδατάνθρακα, ή αλλιώς ένα μονοσακχαρίτη, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως:
Φρούτα
Μέλι
Ζάχαρη
Ψωμί
Ρύζι
Πατάτα
Ζυμαρικά
και συναντάται στο ανθρώπινο σώμα με 2 μορφές:
Είτε εξαρχής σαν ακέραια μόρια γλυκόζης,
είτε προκύπτοντας από τον καταβολισμό (την αποδόμηση) πιο σύνθετων υδατανθράκων (δισακχαριτών-πολυσακχαριτών) που περιέχονται σε αμυλούχα τρόφιμα, κατά τη διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης.
Πώς σχετίζεται η γλυκόζη με τον Σακχαρώδη Διαβήτη;
Ενόψει της ημέρας, θα αναφερθούμε στον Σακχαρώδη Διαβήτη ως μια χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή μεταβολισμού όλων των θρεπτικών συστατικών - υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Αφορά διαταραχές στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή σε συνδυασμό τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ή μερική έλλειψή της.
Όπως ξέρεις ήδη, η ινσουλίνη είναι αρμόδια για τη δέσμευση της γλυκόζης και τη μεταφορά της μέσα στα κύτταρα. Και όπως καταλαβαίνεις, όταν υπάρχει μακροπρόθεσμη έλλειψη ή μειωμένη δράση της ινσουλίνης, "περίσσεια" γλυκόζης είναι εγκατεστημένη στο αίμα χωρίς να εισέρχεται στο κύτταρο και αυτό είναι (μεταξύ άλλων) που σηματοδοτεί την ύπαρξη της νόσου.
ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ-ΑΙΤΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο σήμερα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως οι μισοί, τουλάχιστον, από αυτούς δεν έχουν διαγνωσθεί.
Αποτελεί συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και διακρίνεται σε επιμέρους τύπους με διαφορετική συνήθη ηλικία εμφάνισης, διαφορετικό βαθμό έλλειψης ινσουλίνης και σίγουρα διαφορετική αντιμετώπιση.
Το βέβαιο είναι ότι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του Διαβήτη βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια το υγιεινοδιαιτητικό πρότυπο ζωής, δηλαδή ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής, άσκησης, ύπνου που συνοδεύεται από καλή ορμονική και μεταβολική ρύθμιση. Το εντυπωσιακό; Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό ακόμα και από τα αντιδιαβητικά φάρμακα!
Ποιοι παράγοντες, τώρα, μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη εκτός από το Διαβήτη;
Αναμένεται φυσιολογική αύξηση μετά την κατανάλωση φαγητού (μεταγευματική). Ωστόσο, υπερβολικές ποσότητες τροφής ή ένα γεύμα/σνακ με μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης
Σωματικό ή ψυχολογικό στρες και έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη
Αφυδάτωση λόγω του ότι η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξάνεται (μειώνεται ο όγκος νερού του σώματος)
Παρενέργειες από άλλα φάρμακα, όπως στεροειδή ή αντιψυχωσικά
Έμμηνος ρύση, που προκαλεί αλλαγές σε ορμονικό επίπεδο
Ασθένεια ή έγκαυμα από τον ήλιο όπου το σώμα απελευθερώνει ορμόνες για να καταπολεμήσει την εκάστοτε κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι αν εκτίθεσαι σε κάποιο παράγοντα από τους παραπάνω θα εμφανίσεις και Διαβήτη. Παρόλα αυτά, είναι καλό να κρατάς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου εντός ορίων.
Πώς θα το καταφέρεις;
Μην ξεχνάς ότι για καταστάσεις που δεν είναι εξ' ολοκλήρου στο χέρι σου, αρκεί να κάνεις το καλύτερο που μπορείς καθημερινά.
Άλλωστε η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη.
Η ομάδα μας,
Kommentare