top of page
Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

8+1 λόγοι που αναζητάς τη γλυκιά γεύση

Η επιθυμία για γλυκό μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ειδικά αν δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος! Περιμένει την ιδανική στιγμή για να εκδηλωθεί και όταν έρχεται ξαφνικά, νιώθεις ότι πρέπει να την ικανοποιήσεις αμέσως.

Ε ναι! Αυτή είναι η λεγόμενη λιγούρα!


Παρόλα αυτά έχει κι αυτή τα χαρακτηριστικά της.

Πως λοιπόν θα την αναγνωρίσουμε;

  • Πυροδοτείται κυρίως όταν το τρόφιμο (αυτό καθαυτό ή κάποιο παρόμοιο) υπάρχει σε κάποιο ντουλάπι ή ράφι του ψυγείου

  • Μπορεί να συνοδεύει ένα μεγάλο γεύμα ή ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς γεύμα

  • Εμφανίζεται συνήθως κατά τις απογευματινές ώρες

  • Έρχεται με έντονο και ανεξέλεγκτο τρόπο και πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα

  • Μένει για λίγο και μπορεί να γίνει εύκολα συνήθεια αν απαντήσουμε σε αυτή



Πώς μπορεί μια τέτοια κατάσταση να βρει το σώμα μας προετοιμασμένο; Για να μάθουμε, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πρώτα τους λόγους που οδηγούν σ' αυτή:


Εμείς τους συγκεντρώσαμε και για σένα για να ξέρεις πώς να θωρακίσεις το σώμα σου και το μυαλό σου και να το διαχειρίζεσαι καλύτερα κάθε επόμενη φορά!


  1. Η δύναμη της συνήθειας. Αν καταναλώνεις συχνά ζάχαρη, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος επιθυμίας, καθώς η ζάχαρη ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε "εθισμό".

  2. Συναισθηματική κατανάλωση. Συχνά στρεφόμαστε στη ζάχαρη για να ανακουφιστούμε από το στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα, καθώς η ζάχαρη μπορεί να βελτιώσει προσωρινά τη διάθεσή μας.

  3. Μειωμένη πρόσληψη τροφής. Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την έντονη επιθυμία για ζάχαρη ως μέσο αναπλήρωσης της γλυκόζης.

  4. Μη επαρκής λήψη πρωτεΐνης. Εάν δε καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να αισθάνεσαι πιο πεινασμένος ή ακόμη και κουρασμένος και να αναζητήσεις γρήγορες πηγές ενέργειας όπως η ζάχαρη.

  5. Μη επαρκής λήψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, όπως και η πρωτεΐνη μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χωρίς αρκετή κατανάλωσή τους, οδηγούμαστε σε συχνά τσιμπολογήματα γλυκισμάτων.

  6. Ορμονικές διαταραχές. Οι ορμονικές διακυμάνσεις όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη.

  7. Έλλειψη ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα ζητά ζάχαρη για να καλύψει την έλλειψη ενέργειας.

  8. Κακή υγεία του εντέρου. Όταν η υγεία του εντέρου διαταράσσεται, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δε γίνεται σωστά, γεγονός που προκαλεί λιγούρες, ειδικά για ζάχαρη, καθώς το σώμα μας προσπαθεί να καλύψει άμεσα τις ενεργειακές του ανάγκες.

  9. Συνδυασμός παραγόντων. Η επιθυμία για γλυκό είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, φυσιολογικών αλλά και ψυχολογικών. Η διατροφή μας, η συναισθηματική μας κατάσταση και ο τρόπος που ζούμε γενικότερα θα πρέπει να προσεχθούν.


Όταν μπεις ξανά στον πειρασμό να αναζητήσεις κάτι γλυκό, θα μοιραστείς μαζί μας τον τρόπο σκέψης σου;

Ποια βήματα θα οργανώσεις για να ανταποκριθείς καλύτερα;

Η ομάδα μας,

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page