top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

9 τρόποι να διαχειριστείς το τσιμπολόγημα

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φέρνεις βόλτες στην κουζίνα, χωρίς ποτέ να κάθεσαι στην καρέκλα και να τρως ένα κανονικό οργανωμένο γεύμα;

Είτε είσαι μπροστά από το ψυγείο με την πόρτα ανοιχτή, είτε μπροστά από κάποιο ντουλάπι της κουζίνας, είτε πηγαινοέρχεσαι με κάποιο σακουλάκι στο χέρι.

Γνώριμη εικόνα, έτσι;


Όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και το τσιμπολόγημα, από κάπου πηγάζει. Και μόνο αν βρούμε από πού, θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός του και να το σταματήσουμε.


Και εδώ έρχεται ένα συμπέρασμα που ελπίζω να σε σοκάρει και ακόμη περισσότερο να σε ταρακουνήσει:

Ήξερες ότι ο βασικότερος λόγος που το τσιμπολόγημα συνδέεται με το επιπλέον σωματικό βάρος είναι επειδή δεν αντιλαμβάνεσαι στην πραγματικότητα τι είναι αυτό που καταναλώνεις; Ξέρεις πόσο διαφορετικό μήνυμα θα λάβει ο εγκέφαλος αν του δώσεις χρόνο να καταλάβει, βάζοντας (έστω) τους 5 ξηρούς καρπούς σε ένα πιάτο, αντί να τους καταναλώνεις στο όρθιο;


Και άλλα πολλά.. όλα μαζί τα "κλειδιά" εκείνα του τσιμπολογήματος, συγκεντρωμένα σε μια εικόνα για να σε βοηθήσω να σε βοηθήσεις..


Τι λες, πάμε;


  1. Είναι γνωστό και απόλυτα κατανοητό για όλους, να υπάρχουν τρόφιμα, συγκεκριμένα για τον καθένα, που είναι δύσκολο πεις όχι. Έχουν, συνήθως, γλυκιά γεύση και όσο χορτασμένος και να είσαι αυτά θα έρχονται να ολοκληρώσουν το γεύμα σου προσφέροντας μια ευχάριστη τελική νότα. Τι γίνεται όμως όταν αυτά προσθέτουν και περιττές θερμίδες χωρίς κάποια άλλη ουσιαστική θρέψη; Τι λες να συμφωνήσουμε, αυτά τα σνακ στα οποία μπορεί να είσαι λίγο πιο επιρρεπής, να τα προμηθεύεσαι μόνο σε ατομικές συσκευασίες; Έτσι, ακόμη κι αν δεν μπορέσεις να αντισταθείς, τουλάχιστον θα κρατήσεις το μέτρο στην ποσότητα. Ξέρεις πόσο σημαντικό πρώτο βήμα είναι αυτό;

  2. Με την ίδια λογική.. μπορεί αυτή τη φορά να είναι τρόφιμα που βρέθηκαν στο σπίτι σου χωρίς να το επιδιώξεις. Το καταλαβαίνω. Λίγο τα κεράσματα από τους καλεσμένους, λίγο τα γενέθλια των παιδιών ή των συμμαθητών στο σχολείο, λίγο οι ειδικές περιστάσεις. Κάποιο τρόπο θα βρουν να τρυπώσουν στο σπίτι σου και συ κάποιο τρόπο θα βρεις να τα απομακρύνεις πάλι. Αξιοποίησε τα τρόφιμα που αποτελούν εμπόδια στο στόχο σου μοιράζοντάς τα! Μοίρασέ τα στους καλεσμένους ή δώσε τα σε κάποιον που τα χρειάζεται πραγματικά και έτσι η ικανοποίηση θα είναι διπλή!

  3. Ίσως η σημαντικότερη λέξη που θα ήθελα να κρατήσεις από 'μένα σήμερα να ακούει στον όρο "συνειδητοποίηση". Γιατί αυτό είναι που θέλω να κάνεις, να συνειδητοποιήσεις! Τι είναι αυτό που νιώθεις ακριβώς; Η κοιλιά σου γουργουρίζει; Είναι πραγματική, βιολογική η πείνα σου, ή είδες/μύρισες κάτι που σ' έκανε να το λαχταρίσεις; Αν δεν μπορείς να το έχεις στα επόμενα λεπτά, θα το αναζητάς ακόμη σε μια ώρα; Κι αν δεν το έχεις καθόλου, το θέλεις τόσο ώστε να βγεις για να το προμηθευτείς; Δεν είναι αργά για να τα αναρωτηθείς όλα αυτά!

  4. Που να φανταζόσουν ότι ο χρόνος που καταναλώνεις για να προετοιμάσεις και να κάνεις τα υπόλοιπά σου γεύματα, μπορεί να επηρεάσει και το τσιμπολόγημα. Ως γνωστόν, ο εγκέφαλος είναι όργανο που χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να λάβει το σήμα του κορεσμού και να σε "καθοδηγήσει" να διακόψεις την κατανάλωση τροφής. Άρα, αν δε "χορτάσει" το μυαλό, πως θα χορτάσει το στομάχι; Τι λες αυτό το χρόνο να του το δώσεις; Αφιέρωσε λοιπόν, περισσότερη ώρα για να προετοιμάσεις αλλά και να καταναλώσεις το γεύμα σου χωρίς να κάνεις άλλα πράγματα που μπορεί να σε αποσπούν και πίστεψέ με η διαφορά θα σου γίνει άμεσα αισθητή!

  5. Ει! Ξέχασες ότι η ζωή δεν είναι μόνο σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι; Ή αντίστοιχα ότι δεν περιτριγυρίζεται ολάκερη γύρω από φαγητό; Εγώ λέω να σταματήσεις να ξεσπάς σε αυτό όταν κάτι πηγαίνει στραβά, ή ακόμα και όταν πηγαίνει άψογα. Αντ' αυτού, σκέψου τι άλλο μπορεί να σε ευχαριστεί πραγματικά. Άλλωστε υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να γιορτάσεις, για να σταματήσεις να το συνδέεις με αρνητικά ή και θετικά συναισθήματα. Και αυτή η γιορτή πίστεψέ με θα είναι πιο ουσιαστική!

  6. Άλλη μια μορφή συνειδητοποίησης. Αυτή τη φορά αυτό που θέλω να σκεφτείς είναι ποια τρόφιμα έχεις συνδέσει και με ποιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν βλέπεις ταινία θέλεις πάντα ένα συγκεκριμένο σνακ; Όταν είσαι "στις μαύρες σου" μήπως αυτό που σου λείπει είναι η γλυκιά γεύση; Σκέψου γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, πότε ξεκίνησε και 2 αρχικά βήματα για να το διαχειριστείς. Περιμένω να μου πεις!

  7. Όταν έχεις μια και μοναδική "κακή" συνήθεια, δεν είναι αναμενόμενο να την παρατηρείς ολοένα και περισσότερο, και όλο και περισσότερο να ασχολείσαι μαζί της και να τη μεγεθύνεις; Δεν θα ήταν πολύ πιο όμορφο να εμπλουτίσεις την καθημερινότητά σου με "καλές" συνήθειες και πράξεις ώστε αυτές να αποτελούν την πλειονότητα, αντί να προσπαθείς με νύχια και με δόντια να διακόψεις την "κακή", που στο κάτω κάτω απαιτεί και περισσότερο κόπο; Άλλωστε, μια μόνο αστοχία, όταν βρίσκεται μπροστά σε τόσες νίκες μοιάζει τόση δα. (Ξαναδιάβασέ το σκεπτόμενος-η τρόφιμα που σου προσφέρουν περισσότερη ή λιγότερη θρέψη!)

  8. Μπορεί να είναι συνήθεια ημερών ή ετών.. το σίγουρο είναι ότι οι λιγούρες δεν είναι παιχνίδια του μυαλού αλλά πραγματική ανάγκη για κάποια θρεπτικά συστατικά, όταν αυτά απουσιάζουν από τη διατροφή μας. Αναρωτήσου αν κάποια συνήθεια κρύβεται πίσω από αυτό. Δε λένε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή της συνήθειας; Ε.. αυτό το απόγευμα που θα μπεις στο σπίτι με τα παιδιά, μην περιμένεις να ολοκληρώσουν το σνακ τους για να δεις τι θα φας εσύ. Οργάνωσε το βραδινό σου από νωρίς και δες αν αυτή η συνήθεια είναι αυτή που θα βοηθήσει να μειωθούν οι λιγούρες σου. Όχι; Επόμενη..

  9. Ένα μόνο μην ξεχνάς! Πως δεν υπάρχουν τρόφιμα απαγορευμένα, ούτε τρόφιμα με μαγικές -αδυνατιστικές- ιδιότητες. Τα τρόφιμα είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινά όταν μας χαρίζουν περισσότερα ή λιγότερα θρεπτικά συστατικά αντίστοιχα. Και όχι, δεν είναι ανάγκη όλα αυτά τα συστατικά να είναι μαθηματικά υπολογισμένα χωρίς αποκλίσεις. Αντιθέτως, η ισορροπία (με τα σκαμπανεβάσματά της) είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Επομένως, σκέψου ποια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν πράγματι κάτι να σου προσφέρουν και που για τον "χ" ή "ψ" λόγο μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στο παιχνίδι επίτευξης των στόχων σου και επίλεξε αυτά να πάρεις μαζί σου.


Μαζί με αυτά και εμένα, που είμαι εδώ να λύνω κάθε σου απορία και να σε συμβουλεύω σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.


Η ομάδα μας,

26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page