top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Hello resilience: Η Ψυχική Ανθεκτικότητα πιο επίκαιρη από ποτέ

Από την coach του Κέντρου μας, Μάρη Γαργαλιάνου:


Η Ψυχική Ανθεκτικότητα (Resilience) έχει αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες το επίκεντρο πολλών ερευνών και όχι άδικα.

"Αν ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινότητά μας, στον κόσμο αλλά και μέσα μας, θα δούμε πως μέρα με τη μέρα είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε συλλογικό, αντιμετωπίζουμε μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων, οι οποίες απαιτούν διαχείριση, στομάχι γερό και ηθικό… ακμαίο!

Η πανδημία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ακόμη εδώ, μας έκλεισε στο σπίτι. Με κυβερνήτη το φόβο για την υγεία των ανθρώπων μας και τη δική μας, κάναμε να αγκαλιαστούμε μήνες ολόκληρους, χάσαμε την Επαφή.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν επίσης τη δουλειά τους, μέλη της οικογένειάς τους, το χαμόγελό τους. Σμίκρυναν. Και κάποιοι, αντιμετώπισαν την εν λόγω συνθήκη ως «ευκαιρία» να ξανασυστηθούν με τον εαυτό τους, να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να τολμήσουν όσα για χρόνια ολόκληρα είχαν καταχωνιασμένα σε ένα σεντούκι του μυαλού.


Η Ψυχική Ανθεκτικότητα, πιο επίκαιρη από ποτέ

Όταν όλα σου τα δεδομένα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη, στερείσαι την ελευθερία σου, φοβάσαι, νιώθεις μόνη, σε απολύουν και την ίδια στιγμή αναρωτιέσαι πώς θα βγάλεις το μήνα, αν ο σύντροφός σου είναι όντως «ο Άνθρωπός σου» και άλλα τόσα και εσύ επιμένεις να βρίσκεσαι «στην αρένα» όπως μου αρέσει να λέω, τότε μάντεψε… Αυτό που σε κρατά έχει όνομα: Ψυχική Ανθεκτικότητα.

Αν θα μπορούσα να συμπυκνώσω το νόημά της σε λίγες μόνο λέξεις, είναι η ικανότητα κάποιου να λυγίζει μεν, αλλά να μη σπάει. Να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και να μαθαίνει από αυτές.

Να ανακάμπτει μετά από μια δύσκολη εμπειρία και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, διατηρώντας τη ψυχική του υγεία. Να διαχειρίζεται τις καταστάσεις εν ολίγοις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που ο ίδιος μπορεί.


«Όταν κάνεις σχέδια, ο Θεός γελάει»

Σίγουρα, κανένας μας δε μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η ζωή, είναι αυτό που λέμε πως «Όταν κάνεις σχέδια, εκεί ψηλά, ένας μουσάτος γελά!»… Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τον τρόπο που θα διαχειριστούμε ό,τι έρθει στη σφαίρα της πραγματικότητάς μας.

Θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι είμαστε και οφείλουμε (σε εμάς) να είμαστε ενεργές πρωταγωνίστριες «στην αρένα» της ζωής μας και όχι απλά παθητικές αποδέκτριες.

Αλήθεια, τι επιλέγουμε να βλέπουμε; Το ποτήρι μισογεμάτο, ή μισοάδειο; Την πρόκληση ως πρόβλημα, ή ως ευκαιρία; Στην αγαπημένη μου ταινία «Eat, Pray, Love», υπάρχει η ατάκα  «επέλεξε τις σκέψεις σου, όπως επιλέγεις τα ρούχα σου» και σε αυτό έρχομαι να προσθέσω πως ένα αρνητικό μυαλό δε θα σου προσφέρει ποτέ μια θετική ζωή (που αδιαπραγμάτευτα αξίζεις) και στην οποία η Ψυχική Ανθεκτικότητα, είναι η ίδια η φύση σου και συνάμα η ασπίδα σου.


It’s all about mindset, love

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα, ο δρόμος φωνάζει «Θετική πλαισίωση» και ως γνωστόν, όλα ξεκινούν απ’ το… κεφάλι. Σου μοιάζει δύσκολο; Ξεκίνα να σκέφτεσαι «Πρόβλημα, ή ευκαιρία;»!

Θα δεις πως όταν ξεκινήσεις να αντιμετωπίζεις τις όποιες συνθήκες ως ευκαιρίες μάθησης, θα σου ανοιχτεί ένας νέος κόσμος αφενός, αφετέρου με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείς μια πολύ βασική συνιστώσα του resilience, το «positive mindset».

Και αυτό με τη σειρά του φέρνει Μαγεία… Γιατί όσο πιο θετική στάση διατηρείς απέναντι στα πράγματα, τόσο πιο ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας έχεις και έτσι θέτεις (και πετυχαίνεις) με μεγαλύτερη αρμονία τους στόχους σου, διεκδικείς περισσότερο, σε φροντίζεις καλύτερα, ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του και είσαι ανοιχτή στο «νέο».

Εν ολίγοις, ενσωματώνεις όλο και περισσότερο το resilience στη ζωή και τη φιλοσοφία σου.

Εν ολίγοις, μαθαίνεις να ζεις ολόψυχα!"Εσύ με τι ξεκινάς;


Μάρη

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page