Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις; Ή φορές που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να ξαναγεμίσεις τις μπαταρίες σου;
Ε, λοιπόν σου έχω τη λύση!
Καθένας μας έχει δικαίωμα να αισθάνεται μια στο τόσο ότι χρειάζεται μια αποστασιοποίηση από τον κοινωνικό του περίγυρο. Όχι για άλλο λόγο, αλλά απλά επειδή του είναι αναγκαίο να πάρει μια ανάσα από την (καλή) ένταση που του προσφέρει η καθημερινότητα με άλλους ανθρώπους και να δώσει ξανά λίγη παραπάνω σημασία στον εαυτό του.
Παρακάτω θα βρεις τα κατάλληλα βήματα για να το πετύχεις αυτό και να καταφέρεις κάθε φορά να ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου και να προχωράς.
Πάμε να τα δούμε;
Tip 1: το "όχι" είναι φίλος σου!
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να θυμάσαι πάντα ότι δεν είναι κακό να λες όχι σε κάτι που δεν σου αρέσει. Έχουμε μιλήσει ξανά για τα όρια και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις κι εσύ πως βάζοντάς τα, μπορούμε να φτάσουμε την προσωπική μας ηρεμία και ευεξία. Μήπως να το σκεφτείς, λοιπόν;
Για το tip 2 θα σου πω μια αρετή: αυτογνωσία!
Και τι εννοώ; Μα ότι φυσικά θα βοηθήσει πολύ να αναλογιστείς όλα εκείνα που χρειάζεσαι στη ζωή σου, αλλά και εκείνα που θέλεις να απομακρύνεις γιατί δε σε αφορούν ή σου κάνουν κακό. Φτιάχνοντας μια τέτοια νοητή λίστα, θα μπεις στη διαδικασία να ζυγίζεις όσα συμβαίνουν γύρω σου και να κάνεις ένα βήμα πίσω όταν είναι η ώρα να συμβεί.
Το tip 3 είναι...ο εαυτός σου!
Καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικά ενδιαφέροντα ή ασχολίες που του προσφέρουν ευχαρίστηση. Προκειμένου κι εσύ να καταφέρνεις να επαναφορτίζεις την κοινωνική σου μπαταρία, μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να βρεις πώς θα το πετύχεις αυτό. Και είμαι σίγουρη ότι θα αποδώσει.
Όσο για το tip 4 ένα είναι το μυστικό: εξατομίκευση!
Καθένας μας έχεις διαφορετικούς ρυθμούς καθημερινότητας, διαφορετικούς τρόπους να κοινωνικοποιείται και σίγουρα διαφορετικές ανάγκες διαλείμματος απ' όλους και απ' όλα. Τίποτα δε θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο από το να βρεις αυτά τα προσωπικά σου όρια, να τα θέσεις και να τα ακολουθήσεις.
Tip 5 και πάμε σε έναν εχθρό: τη σύγκριση!
Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν ισχύουν για όλους τα ίδια, οι ίδιες ανάγκες, οι τρόποι συμπεριφοράς, η καθημερινότητα. Γιατί, λοιπόν, να μπεις στη διαδικασία να συγκριθείς με έναν άλλον άνθρωπο, που ίσως είναι πιο εξωστρεφής από εσένα;
Για το tip 6 πες "ναι"!
Ανάλογα με τη διάθεσή σου, τους χρόνους σου ή ό,τι άλλο ίσως σε απασχολεί, θα σου πρότεινα την επόμενη φορά που κάποιος θα σου προτείνει να πάτε μια βόλτα, να το ξανασκεφτείς πριν αρνηθείς. Θέτοντας και πάλι ατομικά όρια για το τι θα δεχτείς και μέχρι πού θα φτάσεις συναισθηματικά, προσπάθησε να δοκιμάσεις νέα πράγματα γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Κι αν τελικά σου αρέσει;
Σε κάθε περίπτωση ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, σκοπός σου θα πρέπει πάντα να είναι να αισθάνεσαι καλά, να μην εξαντλείς συναισθηματικά τον εαυτό σου, αλλά αντιθέτως να του δίνεις ευκαιρίες να κάνει νέα βήματα και να επωφελείται από αυτά.
Η ομάδα μας
Comments