top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Άλλαξε τη σχέση σου με το φαγητό σε 5 βήματα

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την πραγματική σχέση μας με το φαγητό, είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς αυτή η σχέση ορίζεται όταν είναι υγιής. Τι σημαίνει, δηλαδή, ότι έχω μια υγιή σχέση με το φαγητό ή με τα τρόφιμα γενικότερα και ακολούθως με το σώμα μου;


Αν μπορούσαμε να την ορίσουμε με τον πιο απλοϊκό τρόπο θα λέγαμε ότι αφορά το να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε. Είναι όμως τόσο απλό όσο ακούγεται; Μάλλον όχι.

Και αυτό γιατί όσον αφορά το φαγητό, είναι πολλά πράγματα που κάνουμε με τρόπο μηχανικό, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε στην πραγματικότητα:

  • την ποσότητα

  • την ποιότητα

  • την απόλαυση

  • τη θρέψη αλλά και

  • τον κορεσμό


που μπορεί να μας προσφέρει το γεύμα που έχουμε μπροστά μας.


Είτε αυτό λοιπόν αφορά το τι τρόφιμα θα χρησιμοποιήσουμε, είτε το πόση ποσότητα θα σερβίρουμε στο πιάτο μας, είτε τη συχνότητα με την οποία θα φάμε (πολλά από αυτά δηλαδή που περνάνε από το χέρι μας) γίνονται από συνήθεια.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη συνήθεια. Άρα, η επένδυση σταθερά σε καλύτερες συνήθειες είναι αυτή που έρχεται να μας "λύσει τα χέρια" στη διαχείριση όχι μόνο του βάρους, αλλά και οποιουδήποτε διατροφικού ζητήματος μας απασχολεί.


Αυτό που για αρχή είναι πολύ σημαντικό, είναι να σκεφτόμαστε και να κατανοούμε κάθε φορά και σε κάθε χρονική περίοδο τι λειτουργεί καλύτερα για εμάς και να ξεκινήσουμε να ακούμε περισσότερο τα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας. Το σώμα μας είναι αλληλένδετο με το μυαλό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεργασία των δύο θα καθορίσει τελικά τι θα φτάσει στο πιάτο και το στομάχι μας.

Πώς τελικά θα το ελέγξουμε;

Το πρώτο βήμα για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι να απαντήσουμε μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορεί να αφορούν είτε το ίδιο το γεύμα, είτε γενικότερα το πώς τρεφόμαστε μέσα στην ημέρα.




Ανάσα. Παρατήρηση. Ένα βήμα τη φορά.

Και εσύ είσαι ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Και να θυμάσαι ότι μόνο με τη συνειδητοποίηση μπορείς να πετύχεις τελικά την ουσιαστική αλλαγή.


Η ομάδα μας,



1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page