Η λάθος οπτική της δίαιτας
- Ήλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη
- πριν από 3 ημέρες
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έχεις ακούσει για την «Κουλτούρα της Δίαιτας»;
"Η κουλτούρα της δίαιτας αφορά τη νοοτροπία πως το σωματικό βάρος και τα κιλά είναι ένδειξη ομορφιάς και επιτυχίας. Το αδύνατο σώμα έχει προτεραιότητα απέναντι σε άλλες πτυχές της ζωής ακόμη και σε κόστος της ψυχικής ή/και σωματικής υγείας."
Και μερικά από τα αποτελέσματά της, μπορείς να τα μαντέψεις, ή ακόμα περισσότερο τα έχεις βιώσει!
Όχι μόνο δεν προάγει την υγεία, αλλά συχνά οδηγεί σε εσφαλμένες αντιλήψεις, εμμονές και ενοχές σχετικά με το φαγητό.
Εστιάζει στην εξωτερική εμφάνιση, χωρίς να δίνει προσοχή στην υγεία, σωματική και ψυχολογική.
Καλλιεργεί απόψεις που διαβρώνουν ή ακόμα και προσβάλλουν την εικόνα του σώματος αλλά και μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Πάμε να τα δούμε μαζί;

Αποφυγή υδατανθράκων.
Η απαγόρευση ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ιδιαίτερα των υδατανθράκων, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος (όπως δυσανεξία), είναι μια πρακτική χωρίς ουσιαστικό όφελος και ενδεχομένως επιζήμια. Και αυτό γιατί οι υδατάνθρακες, που διασπώνται σε γλυκόζη, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας του οργανισμού, με τη γλυκόζη να είναι και η μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Δεν είναι τυχαίο το ότι άτομα που περιορίζουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους αναφέρουν συμπτώματα πονοκεφάλων, εξάντληση ή εκνευρισμό.
«Αποτοξίνωση» με χυμούς.
Αποτοξίνωση = αποβολή βλαβερών ουσιών από το ανθρώπινο σώμα. Όμως το σώμα σου δεν χρειάζεται χυμούς για να αποτοξινωθεί. Άσε το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία με φυσικό τρόπο!
Κατηγοριοποίηση των ημερών ως «κακές» ή «καλές».
Μια μέρα δεν είναι «κακή» επειδή έφαγες λίγο παραπάνω ή είχες μια απόκλιση από το πρόγραμμά σου. Αντιθέτως, στόχευσε στην ισορροπία μέσα στη μέρα, που είναι αυτή που θα σε κάνει να πετύχεις αλλά και να διατηρήσεις το αποτέλεσμά σου σε βάθος χρόνου. Είναι εντάξει να καταναλώσεις με μέτρο κάποιο τρόφιμο λιγότερο θρεπτικό ή υγιεινό όταν το χρειάζεσαι και να επιστρέψεις στις συνήθειες που έχεις χτίσει στο επόμενο γεύμα σου.
Η συνήθεια του να τρως λιγότερο μπροστά στους άλλους.
Θυμήσου ότι η τροφή είναι βασική ανάγκη όλων των ζωντανών οργανισμών οργανισμών, αντίστοιχα και του ανθρώπου. Το να νιώθεις ντροπή επειδή τρως, είναι σαν να νιώθεις ντροπή επειδή αναπνέεις, επειδή κινείσαι. Σκέψου λοιπόν πόσο ανούσιο είναι το να πρέπει να απολογηθείς για αυτό. Η επιθυμία σου και η προσπάθειά σου για βελτίωση της διατροφής σου είναι κάτι προσωπικό, κάτι δικό σου και δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα από εσένα.
Cheat days (μέρες «επιβράβευσης» ή «εξαίρεσης»).
Η διατροφή δεν είναι τιμωρία, ή μια «αγγαρεία» από την οποία χρειαζόμαστε διάλειμμα. Κατανάλωσε τις τροφές που επιθυμείς με μέτρο και ισορροπία, χωρίς να αποκλείεις συγκεκριμένα τρόφιμα και να τα θεωρείς «απαγορευμένα» φαγητά επιβράβευσης. Και επειδή όπως σου έχουμε πει, η στέρηση οδηγεί - σχεδόν κατά κανόνα - σε υπερκατανάλωση, τι πιο έξυπνο από το να μετριάζεις την επιθυμία σου για λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα μέσα στην εβδομάδα, ώστε να μην ξεσπάς σε αυτά όταν τα έχεις διαθέσιμα μετά από καιρό;
«Αποθήκευση» θερμίδων (π.χ. για κάποιο γεύμα έξω).
Η έλλειψη τροφής όλη μέρα για να «δικαιούσαι» ένα πλούσιο γεύμα δυσκολεύει τη σχέση σου με το φαγητό. Αν παραλείψεις όλα τα γεύματα και σνακ που προβλέπονται μέχρι την ώρα που θα βγεις, είναι βέβαιο ότι η πείνα σου θα συσσωρευτεί. Αντιθέτως, δοκίμασε να θωρακίσεις το σώμα σου χωρίς να τα προσπεράσεις, για να έχεις καλύτερο έλεγχο και της ποσότητας αλλά και της ποιότητας στην έξοδό σου.
Ενοχές επειδή δεν έκανες γυμναστική.
Η γυμναστική είναι ένα μέσο αυτοφροντίδας, εξωτερικής αλλά κυρίως εσωτερικής. Συμβάλλει στη γενικότερη υγεία και δεν αποτελεί απλά ένα μέσο για να «κάψεις» θερμίδες. Είναι ένας τρόπος να δώσεις αγάπη στον εαυτό σου και όχι να τον τιμωρήσεις. Άκουσε το σώμα σου και τις αντοχές σου και μην ξεχνάς ότι μπορείς να παραλείψεις μια ημέρα άσκησης, επειδή απλά "δεν είσαι σε mood".
Περισσότερη άσκηση για να «κερδίσεις» το γλυκό.
«Έφαγα γλυκό, άρα πρέπει να κάψω τις θερμίδες και με το παραπάνω» ή «ας γυμναστώ παραπάνω για να μπορέσω να φάω το γλυκό που θέλω». Δύο φράσεις που συνδέουν το φαγητό με την ενοχή και τη γυμναστική με την εξιλέωση, και σίγουρα δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σκεπτικό αναφορικά με τη σχέση σώματος-διατροφής-δραστηριότητας που προσπαθείς να χτίσεις. Αντιμετώπισέ τα σαν δύο τελείως διαφορετικούς και ανεξάρτητους παράγοντες. Μπορεί η γυμναστική να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί γλυκό και το αντίστροφο!
Η «κουλτούρα της δίαιτας» προωθεί τοξικές αντιλήψεις που δυσκολεύουν την προσπάθειά σου.
Δοκίμασε αυτή τη φορά οι συνήθειες που θα χτίσεις να βασίζονται στην ισορροπία και την αγάπη προς τον εαυτό σου, μακριά από ενοχές και υπερβολές.
Είμαστε εδώ για να σου δείξουμε πώς!
Η ομάδα μας,
Comments