top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Γιαούρτι: Τι γράφει ο διατροφολόγος και τι εννοεί #change_eat

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι ανήκει στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη θρεπτική αξία για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κι αν είναι το δικό σου αγαπημένο, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος για εναλλακτικές που δεν έχεις σκεφτεί, κι αν όχι, ακόμα καλύτερα, γιατί θα σου δείξω πως μπορεί να γίνει μια τροφή που θα αναζητάς ακόμα και εσύ που -για την ώρα-δεν πετάς τη σκούφια σου!


Πρώτα απ' όλα!

Ξέρεις ήδη ότι είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου (περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από την ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος). Ήξερες όμως ότι είναι ταυτόχρονα πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D, με την οποία είναι συχνά εμπλουτισμένο;


Γιατί στα λέω αυτά όμως;


Μα για να σου πω γιατί αξίζει να το καταναλώσεις φυσικά (εντάξει, γιατί και πώς)!

Πιο συγκεκριμένα γιατί:

  • Το ασβέστιο και η βιταμίνη D: προάγουν το σχηματισμό ισχυρών και υγιών οστών, δοντιών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

  • Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: αποτελούν τα δομικά συστατικά των ιστών του σώματος, των βιολογικών οργάνων και συμβάλλουν εξίσου στην ανάπτυξη των μυών.

  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού των ενηλίκων.


Είτε προτιμάς το πλήρες, είτε το χαμηλών λιπαρών, το φυτικής ή το ζωικής προέλευσης.. Οι παραλλαγές που σου συγκέντρωσα θα σε εκπλήξουν και είμαι σίγουρη ότι θα πείσουν και τους πιο "δύσκολους" να δοκιμάσουν έστω μία!


Πάμε να δούμε και το πώς;


1. Γιαούρτι με φρούτα


Σταθερή αξία στο ελληνικό σπίτι! Συνδυάζοντας 2 μόνο υλικά μπορείς να έχεις ένα ελαφρύ βραδινό που όμως θα σε καλύψει και με το παραπάνω και θα ικανοποιήσει και την ανάγκη για γλυκιά γεύση. Δοκίμασε διαφορετικά φρούτα του καλοκαιριού όπως ο ανανάς, τα βερίκοκα, το ροδάκινο ή τα κεράσια και θα με θυμηθείς!


2. Ντιπ γιαουρτιού με sticks λαχανικών


Είναι βράδυ καλοκαιριού, έχετε μαζευτεί στο σπίτι για ταινία στο μπαλκόνι και θέλετε ένα σνακ που είναι ταυτόχρονα δροσερό και ελαφρύ. Το 'χεις! Κόψε μερικά λαχανικά σε ροδέλες ή σε sticks, αράδιασέ τα σε μια πιατέλα και φτιάξε ένα γρήγορο ντιπ με δυόσμο, άνηθο και λάιμ.

Δε θες τίποτα άλλο!

Άσε που χωρίς να το καταλάβεις αυξάνεις και την πρόσληψη λαχανικών αλλά και νερού μέσα στη μέρα!


3. Smoothie

Θέλεις φυσικό χυμό αλλά ταυτόχρονα μια έξτρα δόση πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα; Συνδύασε χυμό πορτοκάλι ή άλλα φρέσκα φρούτα της επιλογής σου σε κομματάκια, μερικές κουταλιές της σούπας γιαούρτι και εμπλούτισε με βούτυρο ή μιξ ξηρών καρπών, μέλι και σπόρους της αρεσκείας σου για να το απογειώσεις!


4. Μπάρες γιαουρτιού

Αυτό που ίσως δεν ήξερες, είναι ότι το γιαούρτι μετατρέπεται πανεύκολα σε healthy παγωμένες μπάρες απλά απλώνοντάς το σε ένα ταψάκι και αραδιάζοντας τα συστατικά της αρεσκείας σου από πάνω. Λιωμένη σοκολάτα ή φυστικοβούτυρο, σμέουρα, φράουλες, μέλι και συνδυασμοί αυτών είναι μόνο μερικές ιδέες πριν μπει στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί και (αφού κοπεί) να δροσίσει τις καλοκαιρινές μέρες -και νύχτες- σου!


5. Γιαουρτογλυκό

Σε πρώτη φάση ανακάτεψε περίπου μισό κεσεδάκι γιαούρτι με 1 κ.γ. μέλι. Μετά, σε ένα μικρό γυάλινο μπολ ή βαζάκι βάλε από κάτω προς τα πάνω 2 μπισκότα που έχεις σπάσει ή τρίψει (τύπου digestive), το μίγμα γιαουρτιού και πρόσθεσε φρούτα τις επιλογής σου. Συνέχισε με γιαούρτι, μπισκότα και φρούτα δημιουργώντας στρώσεις και έχεις την πιο healthy εκδοχή του cheesecake στο πιάτο σου!


6. Συνοδεία κυρίως γεύματος

Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μη συνοδεύει (τουλάχιστον!) το λαδερό φαγητό με γιαούρτι σαν εναλλακτική του τυριού. Γεμιστά, (λαχανο)ντολμάδες, σπανακόρυζο και η λίστα μπορεί να συνεχίσει για ώρες! Άλλη μια περίπτωση που το γιαούρτι προστίθεται όχι μόνο για να δροσίσει τα πιάτα μας αλλά και για μια αύξηση της πρωτεΐνης και του κορεσμού που αυτό μας προσφέρει.



Εσύ τι απ' όλα έχεις ήδη στην καθημερινότητά σου και τι σκέφτεσαι να προσθέσεις;

Περιμένω τις πιο καλοκαιρινές γιαουρτο-ιδέες και φωτογραφίες σου!


Η ομάδα μας


28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page