28/04: Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία!
Έχεις συνειδητοποιήσει ποτέ πως τις 8 από τις 24 ώρες κάθε ημέρας σου, τις περνάς στον χώρο εργασίας σου;
Νομίζω πως αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να σου δείξει πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις πνευματικά και σωματικά υγιής καθόλη τη διάρκεια που βρίσκεσαι στον χώρο αυτόν :)
Είτε λοιπόν είσαι υπάλληλος, είτε ιδιοκτήτης εταιρείας οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις την επαγγελματική σου απόδοση! Πάμε να τα δούμε μαζί;
Έρευνες έχουν λοιπόν δείξει τους παρακάτω αποτελεσματικούς τρόπους για να νιώσεις πιο όμορφα στον εργασιακό σου χώρο. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψιν την επιρροή 5 τομέων στην επαγγελματική απόδοση οι ερευνητές κατέληξαν σε 6 προτάσεις.
1) Ευεξία:
Η ευεξία αποτελεί θεμέλιο της ψυχικής υγείας, έτσι ο χώρος εργασίας χρειάζεται να την τροφοδοτεί. Ένας από τους γνωστότερους και πιο νέους τρόπους να δημιουργείς μικρά διαλείμματα από την πίεση της ημέρας είναι τα κατοικίδια.
Πιο συγκεκριμένα, το 80% των υπαλλήλων έχουν δηλώσει πως η παρουσία κατοικίδιών στον εργασιακό τους ΄χώρο τους κάνει πιο χαρούμενους, πιο κοινωνικούς αλλά και πιο χαλαρούς.
2) Άγχος & Στρες:
Προσθέτοντας κάποια προσωπικά σου αντικείμενα και κρατώντας καθαρό το γραφείο σου, η αποδοτικότητα σου μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 15%!
Αυτό γίνεται διότι κρατώντας τακτοποιημένο το γραφείο μας οι σκέψεις και η οργάνωση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα, η παρουσία τους είναι τόσο σημαντική διότι μας κάνει να νιώθουμε οικεία, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα του στρες.
Ο χώρος λοιπόν του γραφείου για πολλούς συνδυάζεται με στρες και συναισθήματα άγχους, για αυτό και έντονη αποτελεσματικότητα έχουν δείξει οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν εκτός γραφείου.
Πιο συγκεκριμένα, το 76% προτιμούν να μελετούν σημαντικά projects σε χώρους εκτός εργασίας, όπως το σπίτι, ένα καφέ ή μια βιβλιοθήκη!
3) Κίνητρο:
Η απουσία κινήτρου σε οτιδήποτε έχουμε να διαχειριστούμε αποτελεί έναν πολύ αρνητικό παράγοντα. Ο υπάλληλος χρειάζεται να νιώθει κινητοποίηση, και το κίνητρο είναι ο πιο άμεσος τρόπος κινητοποίησης.
Η αναγνώριση της προσπάθειας και το "ευχαριστώ" για οποιοδήποτε επίτευγμα μέσα στην ημέρα από μικρό εώς μεγάλο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 41% των εργαζομένων νιώθει πως η περιγραφή της δουλειάς τους και της απόδοσης τους καθορίζει και το ποιοι είναι πραγματικά.
4) Συσκέψεις:
Οι συσκέψεις είναι κάτι πολύ σύνηθες και απαραίτητο σε μια εταιρεία. Το σημαντικό όμως είναι ότι το 46% των υπαλλήλων δήλωσαν πως πολλές φορές αποχωρούν από τη σύσκεψη χωρίς να έχουν κατανοήσει τι πρέπει να κάνουν.
Μια καλή συμβουλή θα ήταν οι συσκέψεις να είναι σύντομες, να γίνονται πριν το μεσημεριανό (έτσι ώστε οι υπάλληλοι να είναι σχετικά πιο ξεκούραστοι και μετά να έχουν τον χρόνο να αποστηθίσουν όσα άκουσαν σε ένα χαλαρό περιβάλλον).
Έχοντας λοιπόν κατανοήσει τον σκοπό της σύσκεψης αλλά και τους στόχους της ημέρας, ο υπάλληλος νιώθει πιο σίγουρος, λιγότερο στρες και έτσι σίγουρα θα είναι πιο αποδοτικός και ψυχικά υγιής!
5) Social Media:
Στον εργασιακό χώρο η χρήση των social media εν ώρα εργασίας είναι συνήθως κατακριτέα. Το 60% των εργαζομένων όμως δηλώνει πως τα social media επηρεάζουν κατά πολύ τις επαγγελματικές τους αποφάσεις.
Αυτό το στατιστικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και κατανοώντας την επιρροή των social media στον επαγγελματικό τομέα, μια εταιρεία μπορεί να τα εντάξει τη χρήση τους στο χώρο εργασίας και να χρησιμοποιήσει θετικά την επιρροή τους.
Αυτοί ήταν λοιπόν οι 5 τομείς που αν φροντίσουμε σωστά θα αυξηθεί εργασιακή μας απόδοση αλλά και το σημαντικότερο...η ψυχική μας υγεία!
Αλλαγές όπως η ένταξη ενός μικρού ήσυχου χώρου για να πίνουν τον καφέ τους ενώ εργάζονται έως μια αλλαγή όπως είναι η κατανόηση και η σωστή χρήση των social media στο χώρο εργασία, είναι μια καλή αρχή!
Έτσι απλά λοιπόν, κατανοώντας τις ανάγκες του υπαλλήλου, αυτές οι 8 ώρες μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές και ευχάριστες!
Αλήθεια, εσύ έχεις ανάγκη κάποια αλλαγή στον χώρο του γραφείου σου; Για ρώτα και τον διπλανό σου και περιμένω να μου πεις :)
Ήλια
Comments