top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας - pasta do's & dont's

Ήξερες ότι οι ρίζες της Ιταλικής κουζίνας πρωτοεμφανίζονται στην αρχαιότητα;


Η βασικότερη επιρροή της γειτονικής μας κουζίνας, με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, έρχεται από τους Άραβες, όταν εκείνοι εισέβαλαν στη Σικελία τον 9ο αιώνα. Εισάγοντας τα άγνωστα μέχρι τότε προϊόντα σε αυτή, όπως το ρύζι και το φυστίκι, κατάφεραν να διατηρήσουν τις σχετικές με το φαγητό παραδόσεις μέχρι και σήμερα, που τα παραπάνω τρόφιμα είναι χωρίς αμφιβολία γνωστά σε κάθε ιταλό -αλλά και μη-.


Πώς όμως έγινε τόσο γνωστή;


Λέγεται ότι οι πληθυσμοί κάθε χώρας δοκίμαζαν με τον καιρό την ιταλική κουζίνα μέσα από τα ιταλικά εστιατόρια και άρχισαν σιγά-σιγά να την αναπαράγουν σε διάφορες εκδοχές στα σπίτια τους, από τα μακαρόνια μέχρι τα ιδιαίτερα ψωμοειδή και τις δροσερές σαλάτες. Το αποτέλεσμα είναι προφανές μέχρι και σήμερα, όπου τόσο τα ίδια τα τρόφιμα, όσο και οι σύνθετες παρασκευές και συνδυασμοί αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτησή τους, κάνοντας ακόμα περισσότερο δημοφιλή τη χώρα -σε όποιον φυσικά δεν τη γνωρίζει ήδη.


"Ναι αλλά, η ιταλική κουζίνα δεν παχαίνει;"


Αυτός ο μύθος για την ιταλική κουζίνα αποδίδεται κυρίως στα φαγητά που αποτελούν και την "υπογραφή" της χώρας. Τα ζυμαρικά και η πίτσα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά χρόνια μαζί με αυτούς, αγνοώντας τελικά τη σημασία τους στην ανθρώπινη διατροφή, την υγεία του εγκεφάλου αλλά και την ενέργεια που μας προσφέρουν.

Εκτός των άλλων, ας λάβουμε υπόψιν ότι οι μερίδες των ιταλικών ζυμαρικών είναι αρκετά μικρές, οπότε οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτές δεν φαίνεται να προκαλούν φούσκωμα ή δυσφορία. Συν του ότι καταναλώνονται κυρίως το μεσημέρι ή μέχρι νωρίς το βράδυ οπότε και το σώμα έχει αρκετό χρόνο να πραγματοποιήσει την πέψη αποτελεσματικά.


Αυτό που ίσως να μη γνώριζες είναι πως τα μακαρόνια στην Ιταλία θεωρούνται πρώτο πιάτο. Γι‘ αυτό το δεύτερο πιάτο αποτελείται συνήθως από κάποιο κρέας ή ψάρι. Στο τέλος του φαγητού μαζί με το γλυκό, οι Ιταλοί πίνουν συνήθως ένα μικρό "χωνευτικό" μονό εσπρέσσο.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της ιταλικής κουζίνας βέβαια, είναι η αγνότητα των συστατικών και η προσεκτική επιλογή των πιο ποιοτικών υλικών ακόμα και για τις πιο απλές παρασκευές. Μεταξύ των κύριων υλικών που χρησιμοποιούνται και συνδυάζονται κατάλληλα για την παρασκευή των ιταλικών πιάτων βρίσκονται:

  • Η παρμεζάνα

  • Τα φρέσκα λαχανικά και κυρίως η ντομάτα και το σκόρδο, ελαφρώς μαγειρεμένα

  • Το βούτυρο και το ελαιόλαδο

  • Μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ματζουράνα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο


Ποια είναι τα μυστικά για να φτιάξεις ακόμα και το πιο (θεωρητικά) εύκολο φαγητό , τα μακαρόνια "στην καλύτερη εκδοχή τους";




Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου ιταλικό πιάτο και ποια είναι τα μυστικά σου για να το απογειώσεις;


Η ομάδα μας

16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page