top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Θυμός και παιδιά: τι συμβαίνει στ' αλήθεια;

Είτε είσαι γονιός, είτε ασχολείσαι με τα παιδιά λόγω επαγγέλματος το σίγουρο είναι ότι έστω και μία φορά θα έχεις βιώσει μια κατάσταση με ένταση. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, μπορούν να εκδηλώσουν θυμό και συνεπώς να έχουν μια πιο επιθετική στάση εάν βρεθούν σε ένα περιβάλλον που τα επηρεάζει αρνητικά.


Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό τον θυμό και πώς θα πρέπει κι εμείς να τον αντιμετωπίσουμε.


Ας αρχίσουμε από τα πιο βασικά: τα παιδιά είναι άνθρωποι. Και ως άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται κάθε είδους συναίσθημα, είτε είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό. Φυσικά συνήθως σε καθετί θετικό αντιδρούμε με χαρά και έπειτα το προσπερνάμε.


Εκεί που η κατάσταση γίνεται λίγο πιο δύσκολη είναι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός. Έχουμε κάποιες φορές την τάση να τα προσπερνάμε, να μη δίνουμε τη σημασία που πρέπει μιας και θεωρούμε ότι ένα παιδί δεν μπορεί να αισθάνεται κάτι τέτοιο ή να τα επικρίνουμε ως αδικαιολόγητα.


Όμως, έχεις μπει ποτέ στη θέση αυτού του παιδιού; Έχεις αναλογιστεί τι μπορεί να του συμβαίνει πραγματικά; Και για ποιο λόγο εκφράζεται διαφορετικά από αυτό που περιμένεις;



Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που έχει τις ρίζες του σε πληθώρα παραγόντων. Μικρά ή μεγάλα πράγματα της καθημερινότητας μπορούν να πυροδοτήσουν ένα αίσθημα αγανάκτησης ή ψυχικής κούρασης, που τελικά να βγει στην επιφάνεια ως θυμός - ακόμα και χωρίς προφανή πηγή πυροδότησης εκείνη τη στιγμή.


Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να διαφέρει στην περίπτωση των μικρότερων ηλικιακά φίλων μας.

Ο φόβος, η δυσφορία, η σύγχυση, ο πόνος, η θλίψη ή η απομόνωση, οι ενοχές ή η ντροπή, η ζήλια, η αδικαιολόγητη οργή, το αίσθημα της ανημποριάς, το ακατανίκητο άγχος, η ταπείνωση, η αμηχανία, η κατάθλιψη ή το αίσθημα απόρριψης και μοναξιάς, είναι μερικοί πολύ ικανοί λόγοι ώστε ένα παιδί να αισθάνεται τελικά άσχημα και να το εκφράζει με θυμό.


Και όπως καταλαβαίνεις το μόνο που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες στιγμές είναι το να δείξεις έμπρακτα ότι βρίσκεσαι δίπλα στο παιδί. Να το ακούσεις, να συζητήσεις μαζί του όταν εκείνο θα είναι έτοιμο να μιλήσει, να το συμβουλέψεις και κυρίως να μην ξεχάσεις ότι ως άνθρωπος που ζει κι εκείνο τα προβλήματα της ηλικίας του και μάλιστα σε νεαρή ηλικία που μαθαίνει τη ζωή, έχει κάθε δικαίωμα να μην ξέρει πώς να αντιμετωπίσει δύσκολα συμβάντα. Αλλά γι' αυτό είσαι εσύ εδώ, για να του δείξεις το δρόμο.


Γιατί μικροί - μεγάλοι, όλοι άνθρωποι είμαστε. Και η ψυχική ηρεμία και υγεία αφορά όλους μας, ανεξαιρέτως.


Η ομάδα μας
































10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page