top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς μετά τα Χριστούγεννα #toxic_positivity

Πάντα οι γιορτές ξεκινούν και τελειώνουν με ένα χαμόγελο μέχρι τα αφτιά!

Αφού φάγαμε, ήπιαμε, είδαμε αγαπημένα πρόσωπα και περάσαμε όμορφα, γιατί όχι, άλλωστε; Γιατί να αφήσουμε μερικές φράσεις που μπορεί να ακουστούν "για καλό" να μας ρίξουν τη διάθεση και να γίνουν περισσότερο αγενείς από όσο το επιτρέπουμε;


Η life coach του Κέντρου μας σημειώνει:


"Πολλές φορές, ασυνείδητα, χρησιμοποιούμε φράσεις που ενδέχεται να «κλειδώσουν», να θίξουν ακόμα και να τραυματίσουν τους άλλους. Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την εποχή, αλλά με το πώς κλισέ φράσεις, φαινομενικά «άκακες» έχουν περάσει στο μέσα μας ως πεποιθήσεις σε βάθος χρόνου.

Πολύ συχνά τη μετα-εορταστική περίοδο ακούμε «Μήπως να μη φας άλλο γιατί έφαγες πολύ στα τραπέζια;», «Μην κάνεις τα ίδια λάθη με πέρυσι!»… Ας αναλογιστούμε τι υποδηλώνουν για εμάς οι λέξεις αυτές και ας σκεφτούμε πώς αισθανόμαστε εμείς όταν βρισκόμαστε στη θέση του «δέκτη». Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη επικοινωνία και η ισορροπημένη επικοινωνία με ενσυναίσθηση το κλειδί για αρμονικές σχέσεις.  

Τη νέα χρονιά σε προ(σ)καλώ να επενδύσεις στις σχέσεις σου με τους σημαντικούς άλλους. Για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Έμπρακτα, ουσιαστικά, ολόψυχα. Μη ξεχνάς… όλα είναι θέμα νοοτροπίας και όταν αλλάζεις τις λέξεις σου, δυνητικά αλλάζεις τον κόσμο σου. Ναι, θέλει προπόνηση. Ναι, αξίζει τα πάντα. Καλή χρονιά!»

Your Coach,

Μάρη Γαργαλιάνου"


Σήμερα θα μιλήσουμε για μερικές από αυτές τις φράσεις που ίσως κανείς να σου απευθύνει μετά τις γιορτές.


Παρακάτω θα τις βρεις αναλυτικά:



Το να σχολιάζονται η εμφάνιση και οι αλλαγές της δεν το λες και το πιο ευγενικό πράγμα που μπορείς να κάνεις, ακόμα κι αν κάποια σχόλια γίνονται -κατά πολύ βάθος- με καλό σκοπό. Αντιθέτως, το να συζητήσεις με κάποιο άλλο άτομο ιδέες και προτάσεις για το πώς θα φροντίσει το σώμα του, αλλά και το πώς θα μπορούσε να το αγαπήσει περισσότερο, μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης.


Ακόμα και από τους πιο αγαπητούς συγγενείς και φίλους μπορεί να δεχθείς σχόλια περισσότερο ή λιγότερο καλοπροαίρετα, που όμως σχετίζονται με κάτι που σίγουρα δεν τους αφορά, όπως το πόσο θα φας εσύ στα γιορτινά τραπέζια. Να θυμάσαι πάντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις το σώμα σου είναι να το ακούς: Πότε πεινάει, πότε διψάει, πότε πονάει ή πότε χρειάζεται ξεκούραση και δεν υπάρχει καλύτερος ακροατής από εσένα.


Νέα χρονιά, ίδια λάθη; Είναι όντως λάθη; Κάθε βήμα που κάνεις στη ζωή σου, δεν μπορεί παρά να είναι μια ακόμη εμπειρία. Μαθαίνουμε μέσα από αυτές, ακόμα κι αν κάτι επαναληφθεί, και πηγαίνουμε παρακάτω πιο γεμάτοι και πιο ώριμοι.


Στόχοι, προτεραιότητες, νέες σκέψεις για το έτος που ήρθε. Είναι καλό να έχεις έναν μπούσουλα για όσα θα ήθελες να καταφέρεις με το νέο έτος. Αλλά αυτό καλό θα είναι να προκύψει χωρίς πίεση και πιο φυσικά, με λίγη σκέψη ή και ανασκόπηση όσων έχεις καταφέρει ήδη.



Λίγο πολύ οι γιορτές φέρνουν αλλαγές, φέρνουν σκέψεις, φέρνουν συναναστροφές, χαρά... ας φέρουν και λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση και ευγένεια μαζί.


Η ομάδα μας


16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page