top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Μήπως ήρθε η ώρα για όρια;

Πολύ συχνά μέσα στην καθημερινότητα τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Είτε προσωπικές αναποδιές που όμως έχουμε την ανάγκη να μοιραστούμε, είτε προβλήματα φίλων και συγγενών, ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσουμε είναι σίγουρα αρκετός. Γι' αυτό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον μοιράζουμε σωστά και να είναι δομημένος έτσι ώστε να μην καταπατούνται οι δικές μας ανάγκες.


Η χρήση ορίων είναι μάλλον κάτι παρεξηγημένο. Συχνά παρομοιάζεται με την αγένεια ή την ανικανότητα κάποιου να δείξει ενσυναίσθηση στα προβλήματα των άλλων. Όμως μπορώ να σου πω με απόλυτη σιγουριά πως μόνο αυτά δεν είναι.


Τα όρια, είτε εκείνα που βάζουμε στον εαυτό μας είτε εκείνα που βάζουμε σε άλλους, περιφρουρούν και εξασφαλίζουν την προσωπική μας ηρεμία. Παράλληλα μαθαίνουν και στους γύρω μας το στοιχειώδη σεβασμό στο χρόνο, τα συναισθήματα και τη διαθεσιμότητά μας, εφόσον φυσικά κι εμείς φροντίζουμε να τα σεβόμαστε με αμοιβαιότητα.

Επιπλέον, τα όρια είναι κάτι που μπορεί πάντα να εκφραστεί με ευγένεια και καλοπροαίρετη διάθεση.

Πάμε να τα δούμε, λοιπόν;


Είναι σημαντικό να εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου για τον τρόπο που κάποιος σου μιλάει. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις είναι να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε όσα αισθανόμαστε και θέλουμε να μοιραστούμε. Το πώς αισθάνεσαι για τον τρόπο που ο απέναντί σου σου απευθύνεται, είναι μια σημαντική πληροφορία που καλό είναι να μοιραστείς, ώστε και οι γύρω σου να συνειδητοποιήσουν τον τρόπο τους και να σεβαστούν τις δικές σου προτιμήσεις.


Το να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα το κάνουμε άκριτα και σε περιπτώσεις που για εμάς είναι αδύνατες. Μπορείς σε κάθε δύσκολη στιγμή να βρεις τρόπους να βοηθήσεις αν το θες, κάνοντας αυτό που πραγματικά μπορείς και συγκεκριμενοποιώντας το χρονικό πλαίσιο έξω από το οποίο δεν μπορείς να κινηθείς.


Συχνά το να είμαστε δίπλα σε κάποιον, δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουμε πρακτικά κάτι που τον βοηθά. Πολλές φορές αρκεί και το να ακούσουμε τους προβληματισμούς του άλλου ατόμου, να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του και να του δείξουμε ότι δεν είναι μόνο του. Αν βρεθείς κι εσύ σε αυτή τη θέση, δεν έχεις παρά να το εκφράσεις.


Ξεκαθαρίζοντας τη δική σου θέση σε περιόδους πιο έντονες, αφήνεις περιθώριο στους γύρω σου να μάθουν και να κατανοήσουν όσα σκέφτεσαι. Μπορείς λοιπόν να κοινοποιήσεις τυχόν διαφορετικές σκέψεις που έχεις πάνω σε ένα θέμα, κάνοντας πάντα σαφές ότι σέβεσαι ό,τι διαφορετικό ακούς, χωρίς απαραίτητα να το συμμερίζεσαι.


Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, οι πράξεις που θα κάνεις για τη λύση ενός προβλήματος δικού σου ή άλλου, πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην φέρνουν εσένα σε δύσκολη θέση. Όσα κάνουμε ή λέμε, καλό θα ήταν να είναι πράγματα και καταστάσεις στις οποίες ειλικρινά μπορούμε να επενδύσουμε. Και αν αυτό κάποια στιγμή δεν είναι εφικτό ή αισθάνεσαι ότι σε πιέζει παραπάνω, μπορείς να περιορίσεις μια κουβέντα, ζητώντας από το άλλο άτομο να σεβαστεί το όριο όσων μπορείς να προσφέρεις.


Η αγάπη, λένε, μπορεί να γίνει και αποπνικτική. Έχοντας ως δικαιολογία ότι αγαπάμε κάποιο άτομο, μπορεί να γίνουμε ιδιαίτερα πιεστικοί και φορτικοί. Είναι και αυτό, όμως, κάτι που καλό θα ήταν να εκφράσεις από την πρώτη στιγμή εφόσον το αισθάνεσαι. Οι ειλικρινείς και εκ βαθέων συζητήσεις μπορούν να πάνε όλες τις σχέσεις ένα βήμα πιο πέρα και σίγουρα μπορούν να σε γλιτώσουν από ασφυκτικές καταστάσεις.


Μην ξεχνάς ότι δεν είναι κακό να λες "όχι"! Το να μην είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα και διάθεση να μοιραστείς ή να συζητήσεις οτιδήποτε προσωπικό άλλων ή δικό σου, δεν σε κάνει αυτομάτως ένα αδιάφορο άτομο. Αντιθέτως διασφαλίζοντας την προσωπική σου ηρεμία και το χρόνο σου, σε φέρνει σε πιο αποδοτική θέση και με περισσότερη προσοχή και συναίσθηση να εκφράσεις ή να ακούσεις προβλήματα της καθημερινότητας.


Παράλληλα καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί τόσο σε 'σένα όσο και στο περιβάλλον σου ότι αυτά που αισθανόμαστε έχουν να κάνουν με το πώς εκλαμβάνουμε τον κόσμο γύρω μας. Οι συνθήκες και οι άνθρωποι μέσα σε αυτές δημιουργούν ένα κλίμα, καλό ή κακό, που όμως το εισπράττουμε ανάλογα με τις προσωπικές μας εμπειρίες και συνήθειες. Θα ήταν καλό να υπενθυμίζεις στα άτομα που συναναστρέφεσαι ότι δεν ευθύνεσαι για το τι αισθάνονται και για το πώς εκλαμβάνουν τις καταστάσεις.


Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητάμε κάτι για ώρες, έχοντας εξαντλήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο και φτάνοντας εν τέλει σε ένα τέλμα. Το πραγματικό ενδιαφέρον φαίνεται όταν υπάρχει κατανόηση από το περιβάλλον μας, όχι μόνο όταν κανείς αφιερώσει υπερβολικό χρόνο για κάτι. Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι ότι μια κουβέντα για ένα πρόβλημα που είχες, φτάνει σε σημείο υπερβολής, δεν έχεις παρά να εκδηλώσεις την επιθυμία σου να τη σταματήσετε.


Κλείνοντας, θα ήθελα να κρατήσεις την άποψη της ψυχικής συμβούλου του κέντρου μας:


"Κάθε επιτυχημένη οριοθέτηση είναι μια μικρή νίκη Για να νιώθεις ελεύθερος σε ένα σύστημα αλληλεπίδρασης, χρειάζεται να γνωρίζεις τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου! Λέγοντας όχι, κερδίζεις εκτίμηση, δεν «χάνεις» ανθρώπους... Τα όρια είναι υγεία και διατηρούν τις σχέσεις μας στο χρόνο!"


Η ομάδα μας


















35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page