Τα γνώρισες σε σούπες, τα έμαθες σε σαλάτες, τα πάντρεψες με ρύζι, με ψωμάκι, με τυρί..
Μπορεί να μην είναι το αγαπημένο σου φαγητό, μπορεί όμως να είσαι από εκείνους που δε ζουν χωρίς αυτά!
Ένα είναι σίγουρο: ότι έχεις δοκιμάσει τις περισσότερες εκδοχές τους και ότι αν μάθαινες και μερικά απ' τα οφέλη που έχουν για την υγεία σου, θα είχες χίλιους λόγους ακόμη να τα αγαπήσεις!
Πάμε να σου πω μερικά;
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης, που σημαίνει ότι μπορούν παράλληλα να σου χαρίζουν ενέργεια για όλες τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις της ημέρας, αλλά ταυτόχρονα να "ανεβοκατεβάζουν" με σταθερό ρυθμό τη γλυκόζη στο αίμα σου, καθιστώντας τα κατάλληλα για κατανάλωση ακόμα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που αποτελεί εξίσου σημαντικό μακροθρεπτικό στοιχείο σε περιόδους ανάπτυξης, τόσο για παιδιά, όσο και για αθλητές ή εγκύους. Σου προσφέρει, επίσης, απλόχερα κορεσμό που αποτελεί τον σημαντικότερο σύμμαχο σε προσπάθειες διαχείρισης βάρους.
Εμφανίζουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή μικροθρεπτικών στοιχείων όπως τα μέταλλα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά σε περιόδους άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης.
Τι γίνεται όμως όταν μπαίνεις στην κουζίνα;
Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται ή να μοιράζεται κάποιον από τους παρακάτω προβληματισμούς;
“Παρόλο που τα μαγειρεύω για αρκετή ώρα, δεν μαλακώνουν”.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα συμπληρώνεται από πολλά στάδια με την εξής σειρά:
Πρώτα από όλα, το κλειδί ακούει στη λέξη "μούλιασμα". Θεωρητικά, καλό είναι να μουλιάζεις τα όσπριά σου από το προηγούμενο βράδυ πριν τα μαγειρέψεις. Μια άλλη λύση, ωστόσο, αν δεν προλάβεις ή δεν το θυμηθείς είναι να τα αφήσεις σε μια κατσαρόλα με άφθονο βραστό νερό για 3-4 ώρες.
Δεύτερος κανόνας αλλά εξίσου σημαντικός είναι να αλλάξεις το νερό από την πρώτη βράση με άφθονη ποσότητα καθαρού νερού. Μην ξεχάσεις να τα ξεπλύνεις ώστε να απομακρυνθούν μικρές πετρούλες ή άλλες ίνες, ιδιαίτερα αν τα προμηθεύεσαι χύμα κι όχι συσκευασμένα.
Τέλος, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα, για να μη σπαταλάς ενέργεια και περισσότερη ώρα για το βράσιμο.
“Με φουσκώνουν για όλη την υπόλοιπη μέρα”.
Εδώ η σειρά είναι η εξής: Ξεκινάς με το να αλλάζεις το νερό κατά το μούλιασμα, ιδιαίτερα αν η ημερομηνία παραγωγής και ο χρόνος σοδειάς δεν είναι και τόσο πρόσφατος, γιατί αυτά βράζουν και μαλακώνουν πιο δύσκολα. Αυτό γίνεται ώστε να "μαλακώσουν" στην ουσία οι ίνες και να μην ερεθίσουν τόσο πολύ το έντερο. Extra tip αποτελεί και το συχνό ξάφρισμα σε όσα όσπρια το απαιτούν. Συνέχισε βράζοντας σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα για να εξασφαλίσεις ότι τα όσπριά σου θα μουλιάσουν και θα απορροφήσουν όλο το νεράκι που χρειάζονται κατά το βρασμό. Σε περίπτωση που τα δυσάρεστα συμπτώματα επιμένουν, εξέτασε το ενδεχόμενο επίσκεψης σε ένα γαστρεντερολόγο ή λήψης συμπληρώματος.
“Η υφή τους δεν είναι όπως την έχω συνηθίσει”.
Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, προτίμησε να βράζεις τα όσπρια χωρίς σάλτσες, ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν όξινα συστατικά όπως ξύδι ή/και χυμό τομάτας. Αυτά μπορείς να τα προσθέσεις μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο στον τελευταίο βρασμό, ώστε να χυλώσει ακόμα περισσότερο το φαγητό. Και αυτό γιατί εάν προστεθούν από την αρχή, το αποτέλεσμα θα είναι να μην μαλακώσουν καλά και τελικά να μην έχουν την επιθυμητή υφή.
“Περισσεύουν και πρέπει να τα καταναλώσω πολλές μέρες συνεχόμενα για να τελειώσουν”.
Όχι πια! Γιατί πολύ απλά μπορείς μετά το μαγείρεμα -και αφού το φαγητό σου κρυώσει- να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα και να το καταναλώσεις μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Σκέψου το σαν μια χρήσιμη λύση για τις μέρες που τρέχεις και δε φτάνεις ή για τις μέρες που απλά ο χρόνος κυλάει λίγο πιο αργά και εσύ θέλεις να ξεκουραστείς δαπανώντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.
Τι λες; Σε έπεισα;
Εγώ πάντως θα περιμένω να μου πεις πως θα πάει η επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις τα φασόλια σου, τις φακές ή τα ρεβίθια. Και είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείς!
Η ομάδα μας
Comments