top of page

Το αλάτι και η υγεία μας!

Εικόνα συγγραφέα: Ήλια Αλεξιάδη-ΣμυρνιωτάκηΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Έγινε ενημέρωση: 11 Μαΐ 2022

Η αλήθεια είναι πως το αλάτι δίνει αυτή την ένταση στην γεύση, είναι πολλοί αυτοί που χωρίς καν να δοκιμάσουν...προσθέτουν! Δεν ξέρω αν εσύ είσαι ένας από αυτούς αλλά είμαι σίγουρη πως κάποιος σου ήρθε στο μυαλό!


Το αλάτι όμως μπορεί να έχει και αρνητική επίδραση στην υγεία μας, και αυτό γίνεται όταν το υπερκαταναλώνουμε. Η πιο άμεση αρνητική συνέπεια της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της διότι θεωρείται κύριος παράγοντας για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.


Έχουν όμως βρεθεί και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση του αλατιού, πάμε να τις δούμε λίγο συνοπτικά;


Καρδιακές παθήσεις: στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή


Παχυσαρκία: έρευνες έχουν δείξει πως λόγω της δίψας που προκαλεί η υψηλή κατανάλωση αλατιού, είναι πολύ συνήθης η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών (η οποία σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη βάρους). Σχετίζεται επίσης και με την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας.


Νεφρική ανεπάρκεια: καθώς και πέτρες στα νεφρά, λόγω της αυξημένης αποβολής ασβεστίου στα ούρα ως αποτέλεσμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατανάλωσης νατρίου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επιβαρύνει επίσης τη νεφρική λειτουργία, και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.


Οστεοπόρωση: άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού, δημιουργώντας έτσι σωστά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα.


Σακχαρώδης διαβήτης: η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως η μείωση της κατανάλωσης αλατιού βοηθάει τους ασθενείς να μειώσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση μαρκοπρόθεσμων συνεπειών του διαβήτη.



Είδες πόσο σημαντικό είναι τελικά να προσέχουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή;


Ε λοιπόν εγώ μάζεψα τις πιο χρήσιμες συμβουλές που έχω να σου δώσω έτσι ώστε να μειώσεις λίγο την πρόσληψη του! Για διάβασε το παρακάτω πινακάκι και πιστεύω θα πάρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι!




Πιστεύω πως πλέον κατάλαβες που πρέπει να δίνεις προσοχή για να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλατιού! Όπως όμως κατάλαβες δεν χρειάζεται προσοχή μόνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά και στην επιλογή των προϊόντων.


Πιο συγκεκριμένα διαβάζοντας την διατροφική ετικέτα (όπως σου έχω μάθει και πιο παλιά), μπορείς να μάθεις και αν το προϊόν που ετοιμάζεσαι να χρησιμοποιήσεις έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.


Εδώ λοιπόν ετοίμασα ακόμα ένα πινακάκι που εξηγεί πότε ένα τρόφιμο θεωρείται "χαμηλό σε περιεκτικότητα αλατιού", πότε "πολύ χαμηλό", πότε "ελεύθερο" και πότε "χωρίς πρόσθετο αλάτι".


Έτοιμος;



Ξέρω πως πλέον γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι για να μετριάσεις την πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή σου διατροφή.


Τώρα που γνωρίζεις και τον ρόλο του στην υγεία μας αλλά και πως να επιλέγεις τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης του, είμαι σίγουρη πως θα κάνεις τις συμβουλές μου πράξεις!


Εσύ έχεις κάποια χρήσιμη συμβουλή για τη μείωση της υψηλής κατανάλωσης του αλατιού; Αν ναι, περιμένω να μου πεις!


Ήλια

Comments


bottom of page