top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

2 συνταγές με ακτινίδια για κρύο ή ζέστη

Μπορεί το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά, αλλά η ανάγκη να ενυδατωθείς και να προσλάβεις εξίσου πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά παραμένει η ίδια. Και τι καλύτερο, από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα σου, που μπορούν να βοηθήσουν να ελέγξεις το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, να εμπλουτίσουν και να χρωματίσουν τα πιάτα σου, και φυσικά να σου χαρίσουν όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και μετά από αυτό.


Και πώς μπορεί σε αυτό να συμβάλλει το ακτινίδιο;

Το ακτινίδιο, που αποτελεί το κατεξοχήν φρούτο του χειμώνα και παραμένει ζουμερό για πολλούς μήνες του, είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Μερικές από τις ουσίες που περιέχει αποτελούν οι βιταμίνες Α, C, Κ και Ε, καθώς και το φυλλικό οξύ, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και οι φυτικές ίνες. Όλα τα παραπάνω συστατικά που το συνθέτουν, συμβάλλουν σε πολλούς τομείς της υγείας του ανθρώπου όπως:


  • Η καρδιαγγειακή λειτουργία, στην οποία συνεισφέρει μέσω της διαχείρισης της τιμής της χοληστερόλης που προάγει η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Η καλύτερη λειτουργία των αγγείων συνεπάγεται την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

  • Η σωστή λειτουργία του λεπτού και του παχέος εντέρου, που συνδέεται άμεσα με την πρόληψη ή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

  • Η αντιγήρανση, μέσω των βιταμινών Α, C και E οι οποίες καταπολεμάνε τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν σε ρυτίδες αλλά και την ξηρότητα του δέρματος και προάγουν την απαλότητά του.


Πώς θα το αξιοποιήσεις;

Μείνε μαζί μου και πάμε να σου πω!



  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά πρόσθεσε το μέλι και το νερό. Άφησέ τα να πάρουν βράση και αφαίρεσε από τη φωτιά όταν ξεκινήσει να βγάζει μικρές φούσκες και δεις ότι το μίγμα "καραμελώνει".

  2. Ξεφλούδισε τα ακτινίδιά σου και αφού τα κόψεις τοποθέτησέ τα στο μπλέντερ ή στο μούλτι.

  3. Αφού κρυώσει το σιρόπι, πρόσθεσέ το και αυτό στο μπλέντερ σου.

  4. Χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και τοποθέτησέ τα σε ειδικές θήκες για γρανίτες.

  5. Το επόμενο πρωί είναι έτοιμες!



  1. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 200oC.

  2. Βάλε σε φόρμες για muffins 20 χάρτινες θήκες.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε όλα τα στερεά, δηλαδή, το αλάτι, την κανέλα και το baking powder.

  4. Κοσκίνισε το αλεύρι σου, πρόσθεσέ το και αυτό στο μπολ και ανακάτεψε καλά με ένα σύρμα.

  5. Σε ένα άλλο μπολ χτύπησε καλά με ένα μίξερ τα υγρά, δηλαδή τα αυγά, το γάλα, το μέλι, τη βανίλια και το ελαιόλαδο.

  6. Πρόσθεσε το μίγμα με τα υγρά σε αυτό με τα στεγνά υλικά και χτύπησε καλά μέχρι να ενωθούν και να έχεις μια ομοιόμορφη σύσταση σε όλο το μίγμα σου.

  7. Ρίξε στο μίγμα τα ακτινίδια και ανακάτεψε με μια σπάτουλα για να ενωθούν τα υλικά χωρίς να λιώσουν τα κομμάτια τους.

  8. Μοίρασε το μίγμα σου στις θήκες και πασπάλισε με λίγο μέλι από πάνω.

  9. Ψήσε για 25-30' ανάλογα με το φούρνο, μέχρι ροδίσουν ελαφρώς και δοκίμασε αν μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι βγαίνει καθαρό.


Είτε κρύες είτε ζεστές, οι μέρες του Νοέμβρη θα σε βρουν με μια εναλλακτική για τις πιο νόστιμες συνταγές με ακτινίδιο. Και αν δεν είσαι λάτρης του, μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ. Πίστεψέ με ότι θα σου αρέσει τόσο, που σύντομα θα το καταναλώσεις στη διατροφή σου και ωμό.


Εσύ τι λες;


Η ομάδα μας

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page