top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

2 Συνταγές με Καλαμπόκι που θα μαγειρέψεις ξανά και ξανά!

Κάθε καλοκαίρι από όταν ήσουν μικρός μέχρι και σήμερα, οι πλατείες γεμίζουν με τη μυρωδιά του και μικροί αλλά και μεγάλοι την ακολουθούν για να το απολαύσουν! Το καλαμπόκι ψημένο, ωμό ή σε οποιαδήποτε μορφή του αποτελεί (και θέλουμε να συνεχίσει) μέρος της διατροφής μας.


Πέραν όμως της ξεχωριστής του γεύσης, έχεις αναρωτηθεί γιατί το θέλουμε στη διατροφή μας; Ε λοιπόν, διάβασε παρακάτω συνοπτικά τους λόγους :)



Λειτουργία του εντέρου


Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, συνεισφέρει στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου αλλά και στη διευκόλυνση της πέψης. Συνεισφέρει επίσης στην προστασία ενάντια του καρκίνου του εντέρου!


Αρτηριακή πίεση


Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο, το καλαμπόκι βοηθάει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα!


Δέρμα


Το καλαμπόκι έχει και αντιοξειδωτικές ικανότητες, έτσι συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγειούς δέρματος!


Όραση


Η υψηλή περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε καροτενοειδή, συνεισφέρει στην προστασία των κυττάρων των ματιών από τις ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Έτσι, η κατανάλωση καλαμποκιού δρα αποτρεπτικά στις χρόνιες παθήσεις των ματιών, όπως είναι ο καταρράκτης!



Ωραία, το μάθημα τελείωσε και ήρθε η ώρα της απόλαυσης, Πάρε χαρτί και μολύβι και πάμε στην κουζίνα. Έτοιμος;



Πώς να τη φτιάξεις:


  1. Μουλιάζεις από το βράδυ, στραγγίζεις και στη συνέχεια βράζεις σε ξεχωριστές κατσαρόλες τα ρεβίθια, τα φασόλια (λευκά και κόκκινα) καθώς και την κινόα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζεις. Τα μαυρομάτικα και οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, οπότε τα βράζετε ξεχωριστά και αυτά.

  2. Αφού βράσεις και στραγγίσεις όλα τα όσπρια καθώς και το καλαμπόκι, ανακατεύεις μέσα σε μια ευρύχωρη σαλατιέρα όλους τους καρπούς μαζί, αλατίζεις και προσθέτεις τις πιπεριές και το μαϊντανό.

  3. Για τη βινεγκρέτ: χτυπάς το λάδι με το ξίδι, έπειτα προσθέτεις και το μέλι ελαφρά ζεσταμένο, για να γίνει πιο ρευστό, και περιχύνεις τη σαλάτα με αυτή τη σάλτσα.

  4. Τέλος, ανακατεύεις ξανά και αφήνεις τη σαλάτα για 1 ώρα περίπου σε μέρος δροσερό (όχι στο ψυγείο) πριν τη σερβίρεις, προσθέτοντας την τελευταία στιγμή και τους σπόρους του ροδιού.




Πώς να τους φτιάξεις:


  1. Βράζεις ελαφρά το καλαμπόκι (αν χρησιμοποιήσεις κονσέρβας δεν χρειάζεται, απλώς το στραγγίζεις καλά) και παράλληλα σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Στραγγίζεις το καλαμπόκι, λιώνεις ελαφρά το μισό με ένα πιρούνι και το ρίχνεις σε ένα μπολ.

  2. Προσθέτεις το υπόλοιπο καλαμπόκι, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη λιαστή ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, την τριμμένη γραβιέρα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το μισό καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο αλεύρι.

  3. Αφήνεις το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

  4. Έπειτα παίρνεις κουταλιές από το μίγμα και τα απλώνεις πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και το βάζεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.

  5. Τέλος, σερβίρεις συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, περιχυμένη με λίγο ελαιόλαδο.


Όπως είδες λοιπόν, το καλαμπόκι μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς τρόπους έχοντας ως όφελος όχι μόνο τη νοστιμιά του αλλά και τις θρεπτικές του ιδιότητες! Εσύ έχεις κάποια άλλη συνταγή με καλαμπόκι; Αν ναι, περιμένω να μου τη στείλεις :)


Ήλια


10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page