top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

2 συνταγές με κανέλα για τα πιο μυρωδάτα Χριστούγεννα!

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο στενά συνδέονται οι πιο ωραίες αναμνήσεις της ζωής σου με κάποιες πολύ συγκεκριμένες και χαρακτηριστικές μυρωδιές;

Ναι! Λέω για το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό, για εκείνο το απόγευμα που όλοι μείνατε σπίτι και είδατε μαζί την αγαπημένη σας ταινία, ή για εκείνο το ρούχο που έπλυνε η μανούλα και τώρα έχει το άρωμά της. Μια ανάμνηση ισούται με μια μυρωδιά και δεν είναι τυχαίο ότι η οσμή είναι η αίσθηση που συνδέεται πιο άμεσα με τα συναισθήματα!


Έτσι λοιπόν και τα Χριστούγεννα. Η γιορτή που αν δε μυρίσει και λίγο όμορφα το σπίτι είναι σαν να μην έχει έρθει βρε παιδί μου!

Όλοι ξέρουμε ότι το βασικό συστατικό στα περισσότερα καλούδια των Χριστουγέννων που ντύνουν κάθε χρόνο το σπίτι, δεν είναι άλλο από την κανέλα.

Ε, γίνεται να μπει ο Δεκέμβρης χωρίς να σου ετοιμάσω δύο συνταγάρες για να μην ξέρεις ποια να διαλέξεις; Και μεταξύ μας...μη διαλέξεις!


Πριν τρέξεις στην κουζίνα, αφιέρωσε 2 λεπτά για να διαβάσεις μερικά από τα σημαντικά οφέλη της στην υγεία:

  • Ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, όντας μακροπρόθεσμα χρήσιμη σε άτομα που απαιτούν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Αποτελεί προστατευτικό παράγοντα ενάντια σε μολύνσεις από μικρόβια και παράσιτα χάρη στην αντιμικροβιακή και την αντιπαρασιτική της δράση, γι' αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά που περιέχουν ωμά τρόφιμα.

  • Υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή αντιθρομβωτική δράση, προστατεύοντας από νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος, αν και ο ισχυρισμός αυτός εξακολουθεί να διερευνάται.


Το ξέρω ότι ανυπομονείς να μάθεις αλλά δεν χρειάζεται! Τα ρολάκια και το ρυζόγαλο είναι εδώ!

Πάμε να σου πω;


  1. Βάζεις το νερό, το ρύζι και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζεις σε μέτρια φωτιά για 25'. Στραγγίζεις κι αφήνεις στην άκρη.

  2. Τοποθετείς άλλη κατσαρόλα πάλι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις 700ml από το γάλα και όλη τη ζάχαρη. Αφήνεις λίγο στη φωτιά για να πάρει μια βράση.

  3. Προσθέτεις το υπόλοιπο γάλα, τις βανιλίνες και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ κι ανακατεύεις με σύρμα.

  4. Βάζεις στην κατσαρόλα με το γάλα το ρύζι με την κανέλα, το αλάτι και το μίγμα με το κορν φλάουρ κι ανακατεύεις για 5' περίπου μέχρι να πήξει.

  5. Αφαιρείς το στικ κανέλας και μοιράζεις το ρυζόγαλό σου σε μικρότερα μπολ.

  6. Μπορείς να το καταναλώσεις ζεστό ή κρύο. Ιδανικά πρόσθεσε και λίγη σκόνη κανέλας στην κορυφή και θα με θυμηθείς!

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 200 βαθμούς και ξεκινάς ανακατεύοντας όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ.

  2. Ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο ταψάκι προσπαθώντας να φτιάξεις ένα σχήμα όμοιο με αυτό του ταψιού.

  3. Χτυπάς τους χουρμάδες και την κανέλα στο μπλέντερ μαζί με 1-2 κ.σ. ζεστό νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια "πάστα" με ομοιομορφία στη υφή. Για να μαλακώσουν μπορείς να τους μουλιάσεις από πριν.

  4. Απλώνεις το μίγμα στη ζύμη και τυλίγεις πιάνοντας από τις άκρες μέχρι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μακρόστενο ρολό.

  5. Κόβεις σε όσα ρολάκια θέλεις με ένα μαχαίρι και τα βάζεις σε ένα ταψάκι δίπλα δίπλα, για να ενωθούν μεταξύ τους όσο φουσκώνουν. Ψήνεις για 15-17' στη μεσαία σχάρα, ανάλογα με το φούρνο.

  6. Για το γλάσο θα χρειαστείς μόνο να ανακατέψεις τα δύο υλικά για να περιχύσεις τα ρολάκια σου μόλις βγουν απ' το φούρνο...και είναι έτοιμα!


Εμένα πάντως η κανέλα σηματοδοτεί όλα τα παιδικά μου Χριστούγεννα και δε νομίζω πως είμαι η μόνη! Εσύ τι λες;


Ήλια

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page