top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

2 συνταγές με περγαμόντο για να αρωματίσεις το φαγητό και το γλυκό σου!

Άλλος ένας καρπός που ανήκει στα εσπεριδοειδή είναι επιτέλους εδώ και είναι έτοιμος να σου δώσει τις πιο μυρωδάτες συνταγές για να καλωσορίσεις την άνοιξη.


Πάμε να μάθουμε λίγα πράγματα γι' αυτό;

  • Στην Ελλάδα, καλλιεργείται στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στην Άνδρο και στην Κρήτη.

  • Το φυτό από το οποίο προέρχεται, η περγαμοντιά ή αλλιώς κίτρον, είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο, γι' αυτό και αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα θερμά κλίματα όπως αυτό της χώρας μας.

  • Το αιθέριο έλαιο του θεωρείται πως βοηθά στην αναζωογόνηση και την αντισηψία του δέρματος, καθώς και σε περιπτώσεις ακμής.

  • Στα φαγητά, το συναντάμε σπάνια στην ακέραιη μορφή του, κι' αυτό γιατί δεν καταναλώνεται ωμό.

  • Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των καταστάσεων δυσλιπιδαιμιών.


Ακόμη κι αν δεν έχεις ακούσει τίποτα από τα παραπάνω, αποκλείεται να μην έχεις ακούσει τη γιαγιά σου να (σου) προσφέρει επίμονα το γλυκό του κουταλιού του!

Παρόλα αυτά εγώ σου ετοίμασα δύο μοναδικές εκδοχές του για να το δοκιμάσεις και να το έχεις μια για πάντα στο νου σου σαν ένα υλικό που δίνει αυτή τη χαρακτηριστική αρωματική νότα σε ότι κι αν προστεθεί.


Αλλά γιατί σε κουράζω;


  1. Κόψε το μοσχάρι σε μικρές μπουκιές και τσιγάρισέ το ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.

  2. Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά, εκτός από τη γλυκοπατάτα, και τα μυρωδικά σου και πρόσθεσέ τα μαζί με το κρέας σε μια βαθιά κατσαρόλα.

  3. Τσιγάρισε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και πρόσθεσε λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκέπασε, στη συνέχεια, με ζεστό νερό το φαγητό.

  4. Κόψε σε κομμάτια τη γλυκοπατάτα και το περγαμόντο και πόλις πάρει μια βράση πρόσθεσέ τα και αυτά στην κατσαρόλα και συνέχισε να σιγοβράζεις σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια δυνάμωσε τη φωτιά και βράσε χωρίς το καπάκι μέχρι να γίνει και το κρέας.

  5. Όταν η σάλτσα αρχίζει και πήζει προσθέτεις το μέλι και το ξύδι σου και ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποσύρεις από τη φωτιά.

  6. Ετοίμασε το συνοδευτικό σου (εγώ επέλεξα ρύζι) και το πιάτο σου είναι έτοιμο για να το απολαύσεις!

Πάμε και για τη γλυκιά εκδοχή του;


  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 160oC για περίπου 15'. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι και αφήνεις στην άκρη.

  2. Σε ένα άλλο μπολ βάζεις το μέλι με το χυμό και το ξύσμα από τα περγαμόντα και τα ανακατεύεις όλα μαζί για 1' με το σύρμα σου μέχρι να πάρουν μια ομοιόμορφη υφή.

  3. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το θυμάρι και τα ανακατεύεις και αυτά ελαφρώς. Στη συνέχεια ένα ένα και τα αυγά ανακατεύοντας καλά κάθε φορά πριν βάλεις το επόμενο.

  4. Έπειτα προσθέτεις το μίγμα του αλευριού σε 3 δόσεις και το γιαούρτι σε 2 δόσεις, εναλλάξ με τα αλεύρια ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα αλεύρια. Ανακατεύεις καλά έπειτα από την κάθε προσθήκη.

  5. Λαδώνεις και αλευρώνεις μια φόρμα για κέικ και προσθέτεις εκεί το μίγμα σου.

  6. Ψήνεις για 50' - 60' ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι όταν χαράζεις το κέικ.

  7. Αφαιρείς από το φούρνο και το αφήνεις για 10' στη φόρμα να κρυώσει.

  8. Τέλος, αναποδογυρίζεις σε μια σχάρα ή πιατέλα σχάρα και το αφήνεις να κρυώσει τελείως. Έτοιμο!


Τι να σου πρωτοπώ για το σπίτι που έχει μοσχομυρίσει γιαγιά.

Όλες οι παιδικές σου αναμνήσεις σε 2 τόσο μικρές και εύκολες συνταγές!

Τι, ακόμα εδώ είσαι;


Η ομάδα μας

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page