top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

3 συνταγές με καρότο για λίγο χρώμα τον τελευταίο μήνα του χειμώνα!

Κόκκινα, μωβ, κίτρινα, πορτοκαλί!


Ναι, ναι.. καλά διαβάζεις! Το πιο τραγανό λαχανικό της παιδικής σου ηλικίας είναι τώρα και το πιο χρωματιστό!

Πράγματι το συναντάμε σε όλα αυτά τα υπέροχα χρώματα και το εντυπωσιακό είναι πως ανάλογα με το χρώμα του είναι πλούσιο σε διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Μα δεν είναι φανταστικό;!


Και επειδή ξέρω πόσο το αγαπάς στις σούπες, στα κέικ, σε στικ αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες μοναδικές εκδοχές του, όχι μόνο σου έχω ετοιμάσει 3 συνταγές για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και μια σύντομη ενημέρωση για τα οφέλη του!


Δεν σε κρατάω άλλο, μόνο έλα να σου πω δυο λόγια για το πολύτιμο αυτό λαχανικό!

  • Συμβάλλει στην προστασία από διάφορες ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως κάποιοι τύποι καρκίνου, ο καταρράκτης και ο ιός HIV.

  • Οι φυτικές του ίνες προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού και του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας-κορεσμού.

  • Το β-καροτένιο που περιέχουν συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οφθαλμών, ιδιαίτερα για τη βελτίωση της βραδινής όρασης.


Πάμε να σου δείξω πως μπορεί να χρωματίσει τα πιάτα σου;



  1. Κόψε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια και βράσε τα σε μπόλικο νερό με αλατάκι μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν τρυφερά.

  2. Αφού βράσουν, κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια και πολτοποίησέ τα στο μπλέντερ.

  3. Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το λάδι σου και σόταρε ελαφρά τον κόλιανδρο και το κύμινο. Ρίξε μέσα και τον πουρέ των λαχανικών και ανακάτεψε γρήγορα μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο.

  4. Πρόσθεσε το γάλα σου και ανακάτεψε ξανά. Τέλος, ρίξε λίγο αλάτι ακόμη και διατήρησε τον πουρέ ζεστό μέχρι να τον σερβίρεις.


  1. Χτυπάς πολύ καλά τα αυγά σου και προσθέτεις τα τριμμένα καρότα. Προσθέτεις και το αλεύρι σου σιγά σιγά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

  2. Αφού ανακατέψεις καλά, προσθέτεις μισό ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο/μαϊντανό/άνηθο ή κάποιο συνδυασμό τους. Προσθέτεις λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  3. Σε ένα μέτριο τηγανάκι, αφού κάψει σε μέτρια φωτιά, βάζεις το ελαιόλαδό σου. Προσθέτεις 2-3 κ.σ. από το μίγμα και γυρίζεις το τηγάνι ώστε να πάει το μίγμα παντού και να σχηματίσεις ένα στρογγυλό και ομοιόμορφο, σε πάχος, pancake.

  4. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις, μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις μικρότερο τηγάνι, είτε να κάνεις 2,3 ή 4 μικρά pancakes τη φορά απλώνοντας το μίγμα στο τηγάνι με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.

  5. Μόλις ροδίσουν, τα γυρίζεις και από την άλλη και μόλις ροδίσουν ξανά τα ακουμπάς πάνω σε μερικά κομμάτια χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα σου προσθέτοντας (αν χρειαστεί) μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στο τηγάνι.


  1. Καθάρισε καλά τα καρότα σου και κόψε τα σε φέτες. Βάλε τα να βράσουν για περίπου 10-15' μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις βράσουν, πολτοποίησέ τα με ένα πιρούνι ή χρησιμοποίησε ένα μπλέντερ.

  2. Κοσκίνισε το αλεύρι, βάλε το σε ένα βαθύ μπολ και πρόσθεσε τα λιωμένα καρότα μέσα στο κοσκινισμένο αλεύρι.

  3. Ψιλόκοψε τον βασιλικό σου και πρόσθεσέ τον στο μίγμα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Ρίξε και το σκόρδο σου σε όποια μορφή έχεις επιλέξει, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

  4. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια πλάσε και ζύμωσε το μίγμα με τα χέρια σου για περίπου 2-3'. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου. Άφησέ τη να ξεκουραστεί για 10' πριν τη χρησιμοποιήσεις.

  5. Ρίξε λίγο αλεύρι σε μία επιφάνεια για να μην κολλάει η ζύμη και άνοιξέ τη με τα χέρια σου σε κλασικό κύλινδρο. Χώρισε τη ζύμη σε 10 κομματάκια ίδιου μεγέθους και πλάσε το καθένα ξεχωριστά σε μπαλάκια. Πίεσέ τα με το χέρι ελαφρά από πάνω για να ψηθούν καλά και ομοιόμορφα.

  6. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς, άπλωσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, αράδιασε τα κεφτεδάκια σου πάνω και πασπάλισέ τα με λίγο ελαιόλαδο.

  7. Όταν ζεσταθεί ο φούρνος, ψήσε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και είναι έτοιμα για να τα απολαύσεις!


Εγώ θα σου πρότεινα αν βρεις κάποιο από τα υπόλοιπα χρώματα, να το προτιμήσεις έναντι του πορτοκαλί, έτσι για την αλλαγή! Και να μου στείλεις φωτογραφίες από τις πολύχρωμες συνταγές σου!

Θα περιμένω,


Η ομάδα μας

14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page