top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς #toxic_positivity

Είναι ξανά αυτή η στιγμή του μήνα που θέλω να συζητήσουμε όλα εκείνα που κάνεις για να βοηθήσεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Ή μήπως εκείνα που κάνεις αλλά ίσως δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλεις;


Έχουμε ξαναπεί για όλα εκείνα, τα αθώα, που θέλεις να πεις σε κάποιον που περνάει μια δύσκολη στιγμή. Και που τελικά ενώ τα λες, δεν βλέπεις να προσφέρουν όσα επιθυμείς.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: κάποιες φράσεις δεν είναι όσο βοηθητικές νομίζεις. Ίσως, μάλιστα, να φέρνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα!


Πάμε να τις δούμε μία-μία;



Χρόνος: φράσεις που υποδεικνύουν στο άλλο άτομο ότι λόγω της ηλικίας του δεν θα έπρεπε να αισθάνεται άσχημα για κάτι αρνητικό, δε θα έλεγα ότι βοηθούν ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί καθετί που μας συμβαίνει, αφορά και μια επιλογή μας. Τα αποτελέσματα των επιλογών μας αν μη τι άλλο θέλουμε να μας ευχαριστούν. Αν αυτό πάει για κάποιο λόγο στραβά, τότε είναι απόλυτα λογική η στενοχώρια που θα νιώσουμε. Για να βοηθήσεις σε ένα τέτοιο συναίσθημα, θα ήταν εξαιρετικό αν έδειχνες και επεσήμανες στο άλλο άτομο ότι χρειάζεται λίγο χρόνο για να νιώσει καλύτερα.


Ενσυναίσθηση: συχνά παρομοιάζουμε και ταυτίζουμε δικές μας αρνητικές εμπειρίες, με τις εμπειρίες φίλων μας. Και έτσι πιστεύουμε πως ό,τι ένιωσαν εκείνοι, έχουμε νιώσει κι εμείς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να είναι αληθές. Και αυτό επειδή καθένας μας έχει μοναδικό ψυχισμό. Γι' αυτό και αν θέλεις να βοηθήσεις πραγματικά το αγαπημένο σου άτομο, μπορείς να του ζητήσεις να μοιραστεί μαζί σου τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του.


Ρεαλισμός: Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι το πιο εύκολο πράγμα. Οι αναποδιές είναι κι αυτές μέσα στο πρόγραμμα. Πιστεύεις όμως ότι η υπενθύμιση αυτού, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις; Νομίζω πως όχι. Αντ' αυτού μπορείς να δείξεις κατανόηση και να συζητήσεις με το άλλο άτομο για όσα το απασχολούν.


Ντετερμινισμός: αυτό το όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο ή ακόμα "καλύτερα" ότι συμβαίνουν για καλό. Πόσο βοηθητικό είναι στ' αλήθεια; Μάλλον δεν είναι και τόσο. Μπορούμε να δείξουμε ότι κατανοούμε και συναισθανόμαστε τους άλλους με άλλους τρόπους, όπως με το να τους εκφράσουμε τα δικά μας συναισθήματα για όσα μας μοιράστηκαν.


Η καλή σου πρόθεση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μπορεί, όμως, να έχει το μέγιστο δυνατό θετικό αντίκτυπο, αυτό δηλαδή που κι εσύ θέλεις, ώστε να ξεπερνάς μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα ό,τι αρνητικό βρεθεί στο δρόμο σας. Δοκίμασε να προσαρμόσεις όσα λες ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης και είμαι σίγουρη ότι όλα θα γίνουν πολύ καλύτερα.


Η ομάδα μας

23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page