top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς #toxic_positivity

Όλοι οι άνθρωποι λίγο-πολύ έχουν ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα σχόλιο για την εξωτερική τους εμφάνιση. Ένα σχόλιο που ίσως δεν ζήτησαν, μια γνώμη που δεν θα ήθελαν να μάθουν εκείνη τη στιγμή, αλλά κάποιος την είπε.


Με την κάλυψη από τη σκέψη "εγώ για καλό το είπα" ακούμε συχνά τα πιο πικρά σχόλια. Σχόλια που υποτίθεται λέγονται για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά, να μας προειδοποιήσουν για κάτι, για να κάνουμε κάτι καλύτερα.


Είναι όμως πάντα έτσι; Μπορούν όλα να κρυφτούν πίσω από το ενδιαφέρον που δείχνει όποιος τα λέει, ανεξάρτητα από το αν μας πληγώνουν ή παραβιάζουν τα προσωπικά μας όρια;


Νομίζω αξίζει να συζητήσουμε λίγο αυτό το θέμα, ειδικά στις μέρες μας, που η έκφραση της προσωπικής άποψης συχνά ζητείται να είναι αποδεκτή, ακόμα κι αν γίνει με αγένεια.


Ας τα δούμε αναλυτικά:

Το ενδιαφέρον που θέλουμε να δείξουμε σε κάποιο άτομο, μπορεί να μεταφραστεί με φράσεις όπως:

  • Πώς αδυνάτισες έτσι;

  • Πήρες κιλά και δεν είσαι όμορφος-η!

  • Μόνο αυτά θα φας; Ή και πολλά έχεις πάρει να φας!

  • Δείχνεις υπέροχα με τα κιλά που πήρες έχασες!

Όλες αυτές οι φράσεις έχουν κάτι κοινό: αφορούν την εξωτερική εμφάνιση. Και εκφράζουν με επικριτικό τρόπο το νόημα που θέλουν να δηλώσουν.


Δεν είναι λίγες οι φορές που το ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου ατόμου μεταφράζεται ως ενδιαφέρον για τη ζωή και το καλό του. Θα μου επιτρέψεις, όμως, να πω πως μάλλον αυτά τα δύο δεν συμπίπτουν. Η εξωτερική εμφάνιση αρχικά είναι θέμα προσωπικού γούστου και αισθητικής. Το τι θα φορέσεις, πώς θα φτιάξεις τα μαλλιά σου, αν θα θελήσεις να βαφτείς και με τι χρώματα θα το κάνεις, είναι όλα ζητήματα που το κάθε άτομο επιλέγει με βάση το τι του αρέσει και με τι αισθάνεται άνετα και όμορφα.


Είναι βεβαίως απολύτως θεμιτό να μην ταυτίζονται οι απόψεις όλων για το τι είναι ωραίο ή όχι. Άλλωστε αν αυτό συνέβαινε, μάλλον θα ζούσαμε σε έναν κόσμο που όλα θα ήταν ίδια.


Είναι όμως και κάτι ακόμη: υπάρχουν καταστάσεις, συγκυρίες, ζητήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας που ενδεχομένως να μην μας επιτρέπουν να αλλάξουμε όσα θέλουμε πάνω μας. Και τότε είναι που κάθε σχόλιο για την εξωτερική εμφάνιση, γίνεται ακόμη πιο βαρύ.


Το ειλικρινές ενδιαφέρον και ο τρόπος που θα το δείξουμε, μπορεί να δοθεί και να φανεί μέσα από άλλες εκφράσεις. Μέσα από ερωτήσεις που θα αφορούν τη ζωή του ανθρώπου που σκεφτόμαστε, από σκέψεις και συζήτηση για όσα τον απασχολούν, με το να είμαστε δίπλα του όταν μας χρειάζεται.

Σκέψου φράσεις όπως:

  • Τι κάνεις;

  • Πάμε να περπατήσουμε;

  • Ξεκίνησες το σημαντικό θέμα για το οποίο ανυπομονούσες;

  • Θες να συζητήσουμε αυτό που σε προβληματίζει;

και ανακάλυψε αν εσένα θα σε βοηθούσαν να αισθανθείς λίγο καλύτερα.


Η πρόθεση και η ανάγκη μας να εξυπηρετήσουμε όπως μπορούμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι σίγουρα κάτι θετικό και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Το σημαντικό σε αυτό είναι όσα λέμε ή κάνουμε να προσπαθούμε να αντικατοπτρίζουν πραγματικά την καλή πρόθεση που έχουμε.

Μπορείς πολύ εύκολα να βρεις τον τρόπο να δείχνεις το ενδιαφέρον σου ευγενικά, αν πριν πεις οτιδήποτε, αναρωτηθείς κατά πόσο αυτό που θα ρωτήσεις αλλάζει εύκολα ή δεν πληγώνει το άτομο που θα του το πεις. Αλλά κυρίως αν ακούσεις το πρόσωπο που αγαπάς και ενδιαφερθείς για όσα σου έχει ήδη εκμυστηρευτεί, τότε είμαι σίγουρη ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.


Η ομάδα μας













6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page