top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

4 φράσεις που μπορείς να πεις αλλιώς #toxic_positivity

Πόσες φορές έχει τύχει να θες να ενθαρρύνεις το παιδί σου να κάνει κάτι, αλλά δεν έχει πάει πολύ καλά η κουβέντα; Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να ωθήσεις ένα παιδάκι, ανιψάκι, ξαδερφάκι, μαθητή να δοκιμάσει μια νέα εμπειρία, αλλά τελικά κάτι το απέτρεψε;


Το πώς θα μιλήσεις σε ένα παιδί παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς εκείνο θα αντιμετωπίσει καταστάσεις που το αγχώνουν ή του είναι πρωτόγνωρες. Μέσα από τα λόγια σου θα πρέπει να του δείξεις ότι είσαι δίπλα του, ότι το στηρίζεις χωρίς να το επικρίνεις αν κάτι πάει στραβά και ότι σε κάθε περίπτωση καλό είναι να δοκιμάζει και να βρίσκει τρόπους να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερο.


Οι κουβέντες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πετύχεις όλα αυτά, είναι μάλλον αμέτρητες. Μερικές, όμως, ίσως δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που θες. Ανάλογα με το πώς θα μιλήσεις και με τη στάση που θα κρατήσεις, μπορείς μέχρι και να αποτρέψεις ένα παιδί από το να προσπαθήσει.


Αλλά μην ανησυχείς, θα τα δούμε όλα αναλυτικά παρακάτω και θα βρεις φράσεις με τις οποίες είμαι σίγουρη ότι θα χτίσετε μια υπέροχη σχέση εμπιστοσύνης με κάθε μικρό φιλαράκι.



  • Παρότρυνση: Αν ένα βήμα είναι το σημαντικότερο απ' όλα, τότε αυτό είναι η εμπιστοσύνη. Όπως είπαμε και πριν, έχεις πολλούς τρόπους για να δηλώσεις την εμπιστοσύνη σου προς ένα παιδί. Ωστόσο μπορεί να πέσεις στην παγίδα της πίεσης, της κατάστασης κατά την οποία "επιβάλλεις" στο παιδί να κάνει αυτό που του λες. Δοκίμασε φράσεις που θα το παροτρύνουν και που θα του εξηγούν για ποιο λόγο είναι καλό/σωστό να δοκιμάσει μια νέα εμπειρία. Μέσα από μια τέτοια κουβέντα θα μπορέσει το παιδί να θέσει στόχους και να του γίνει ξεκάθαρο για ποιο λόγο είναι καλό να προσπαθήσει να τους επιτύχει.


  • Βοήθεια: Το να βοηθήσεις ένα παιδί να πετύχει κάτι, είναι σαφώς θεμιτό. Κάθε νέος άνθρωπος χρειάζεται να έχει δίπλα του άτομα με εμπειρία γύρω από διάφορες καταστάσεις, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί όταν το χρειαστεί. Η βοήθεια ωστόσο δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προτείνεις αυτοβούλως σε μια δύσκολη περίσταση ως δεδομένο. Αντ' αυτού θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και σημαντικό για το παιδί να το ρωτήσεις αν θέλει να συνεχίσει να προσπαθεί ή εάν χρειάζεται τη δική σου αρωγή. Θα κάνεις, έτσι, την πρόθεση και την παρουσία σου σαφή και θα αφήσεις περιθώριο σκέψης και επίγνωσης στο παιδί.


  • Καθοδήγηση: Και τι κάνεις όταν βλέπεις ότι το παιδί προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει; Το απομακρύνεις από την περίσταση και το αποθαρρύνεις να συνεχίσει την προσπάθεια; Πιστεύεις ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να προσπαθήσεις εσύ στη θέση του; Μήπως όμως έτσι του κόβεις τα φτερά; Μην ξεχνάς ότι κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης. Τόσο για 'σένα, όσο και για όλους μας χρειάστηκε κάποια στιγμή να έχουμε το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση ώστε να μας καθοδηγήσει. Τώρα είναι η σειρά σου να γίνεις αυτό το άτομο.


  • Υπομονή: Θα υπάρξουν και οι στιγμές που το παιδί θα προσπαθεί αλλά δεν θα τα καταφέρνει. Που δεν θα έχει πολλή υπομονή και θα θέλει να τα παρατήσει. Που θα νομίζει ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Η δική σου στάση ποια θα είναι; Να το σταματήσεις από το να εκφραστεί; Ή μήπως... ...Να του δείξεις ότι υπάρχουν στιγμές αδυναμίας, ότι υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Κι έτσι να μάθει κι εκείνο ότι μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και κυρίως ότι μπορεί να παίρνει το χρόνο του όταν αισθάνεται πως μια διαδικασία είναι πάνω από τις δυνάμεις του και δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας. Και μετά από αυτό το διάλειμμα μπορεί να προσπαθήσει ξανά, είτε μόνο του, είτε μαζί σου.


Όλοι μας έχουμε υπάρξει παιδιά και σίγουρα ακόμα και τώρα, στην ενήλικη ζωή μας, έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε εύκολα ή και καθόλου. Εκείνες τις φορές θελήσαμε ένα άτομο δίπλα μας να δείξει υπομονή, να μας παροτρύνει, να μας προσφέρει τη βοήθειά του και με την καθοδήγησή του να προχωρήσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε ή να μάθουμε κάτι νέο. Έχοντας εσύ τώρα τη θέση του "μεγάλου" που ξέρει πολλά παραπάνω και που έχει ξαναβρεθεί σε κάποιες καταστάσεις, είναι η στιγμή να γίνεις το χέρι βοηθείας προς κάθε "μικρό" που τώρα μαθαίνει και στα μάτια του λάμπεις... σαν άλλος φωτεινός παντογνώστης. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και θα δεις ότι θα περνάτε πολύ πιο ευχάριστα, μικροί και μεγάλοι!


Η ομάδα μας




10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page