top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Αλάτι: Τι γράφει ο διατροφολόγος και τι εννοεί #change_eat

Τα τελευταία χρόνια, οι συστάσεις για τον περιορισμό του αλατιού γίνονται ολοένα και εντονότερες. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι αλάτι περιέχουν όχι μόνο τα φαγητά στα οποία το προσθέτουμε εμείς κατά το μαγείρεμα ή μετά από αυτό, αλλά και τα περισσότερα τρόφιμα που συναντάμε και προμηθευόμαστε από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα η αναλογία του αλατιού στις δύο παραπάνω κατηγορίες είναι περίπου 1 προς 3, δηλαδή το αλάτι που περιέχουν τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι ίσο με το αλάτι που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα του φαγητού επί 3 φορές.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν που πραγματικά πρέπει να δοθεί η προσοχή σου!


Για αρχή να αναφέρουμε ότι ο υγιής πληθυσμός φυσικά και δεν χρειάζεται να απέχει τελείως από το αλάτι, αφού είναι απαραίτητο για διάφορες λειτουργίες του σώματος όπως η μεταφορά μηνυμάτων αλλά και νερού στο σώμα. Αυτό που χρειάζεται ακόμα και από τα υγιή άτομα, είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα αρτηριακής πίεσης αλλά και βλάβες στους νεφρούς.

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις πρόσληψης αλατιού για άτομα χωρίς πρόβλημα υγείας ανέρχεται σε 5-6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, που μεταφράζεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού. Αυτό ισχύει για την πρόσληψη αθροιστικά από το φαγητό και τα υπόλοιπα τρόφιμα μαζί και βέβαια, διαφοροποιείται σε παθήσεις όπως η υπέρταση ή οι νεφροπάθειες.


Πώς θα ξεχωρίσεις τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι;

Είναι απλό, από την ετικέτα που μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από το εκάστοτε τρόφιμο και συνήθως βρίσκεται στην πίσω πλευρά της συσκευασίας ή στο πλάι.


Συγκεκριμένα:


  • <0,3 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος - Χαμηλή περιεκτικότητα

  • >0,3 γρ. αλλά <1,5 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος - Μέτρια περιεκτικότητα

  • >1,5 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος - Υψηλή περιεκτικότητα



Το αλάτι που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα όμως, έχεις σκεφτεί με τι μπορεί να αντικατασταθεί ώστε το γεύμα να παραμείνει θρεπτικό, να γίνει ακόμα πιο γευστικό και σε μερικές περιπτώσεις και πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά;





Είτε θέλεις να κάνεις πιο έντονη τη γεύση, είτε να προσθέσεις απλά άρωμα, είτε να δώσεις μια νότα φρεσκάδας στο φαγητό σου, μια από τις παραπάνω εναλλακτικές είναι σίγουρα για εσένα.

Πόσο μάλλον αν με κάποιες από αυτές μπορείς να προσφέρεις και λίγη έξτρα θρέψη στο σώμα σου! Είδες γιατί ο διαιτολόγος σου λέει να προσθέσεις γεύση στα γεύματά σου;


Και για πες μου.. εσύ βρήκες κάποιον εξίσου απλό τρόπο να σε φροντίσεις με αφορμή το νέο έτος;


Η ομάδα μας,

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page