top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

5 σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης

Αρκετές φορές τα γεγονότα μάς προλαβαίνουν. Μπαίνοντας στη διαδικασία να παραμείνουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον μας έως και το εργασιακό, μπορεί να παραβλέψουμε την προσωπική μας ηρεμία.


Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που στην προσπάθεια να τα κάνουμε όλα σωστά, η προσωπική μας διάθεση και ευεξία αμελείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουμε σε επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης.


Παρακάτω σου έχω συλλέξει μερικά σημάδια για να καταλάβεις αν βρίσκεσαι κι εσύ σε αυτό το σημείο εξάντλησης. Αλλά επειδή για όλα υπάρχει λύση, θα βρεις και μερικά tips ώστε να ξεφύγεις από αυτόν τον αρνητικό κύκλο.


Πάμε να τα συζητήσουμε;



Για αρχή θα σου πω το πιο προφανές: δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου. Όσο κι αν θες να αισθάνεσαι και να συμπεριφέρεσαι καλά, υπάρχουν πολλές στιγμές που δυσκολεύεσαι. Κι ενώ αν αυτό συμβεί μια-δυο φορές δεν είναι τόσο κακό, παρατηρείς ότι σε 'σένα συμβαίνει πολύ συχνότερα.


Και μετά από αυτό, επικεντρώνεσαι στα αρνητικά που συμβαίνουν, χωρίς να εκτιμάς παράλληλα και όλα τα θετικά - που μεταξύ μας, σίγουρα κάπου υπάρχουν. Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα ότι η συναισθηματική σου ευεξία έχει κλονιστεί.


Σημαντική ένδειξη συναισθηματικής εξάντλησης είναι και το ενδεχόμενο να μην βρίσκεις κίνητρο σε ό,τι κάνεις. Νιώθοντας αυτή τη ματαίωση για όσα συμβαίνουν γύρω σου, είναι αναμενόμενο να μην έχεις διάθεση να ασχοληθείς με όσα έχεις μέσα στη μέρα, ακόμη κι αν αυτά ήταν δικές σου επιλογές που μέχρι πρότινος σου έδιναν χαρά.


Παράλληλα με τα παραπάνω, παρατηρείς ότι η προσοχή σου αποσπάται εύκολα από καθετί, μικρό ή μεγάλο. Έχοντας μειωμένη διάθεση να κάνεις και να ακολουθήσεις τις δραστηριότητές σου, είναι πολύ πιθανό να μην μπορείς να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου σε αυτά, όσο κι αν το επιθυμείς.


Το πιο σημαντικό, όμως, νομίζω ότι είναι αυτό: διώχνεις τους ανθρώπους από γύρω σου. Είτε μένοντας κλεισμένος-η στον εαυτό σου, είτε μην έχοντας κέφι να δεις φίλους, είτε επειδή μπορεί να γίνεται πιο απότομη η συμπεριφορά σου, είναι αναγκαίο να φροντίσεις τον εαυτό σου ώστε να περνάς όμορφα και μέσα στο κοινωνικό σου περιβάλλον.


Το ξέρω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις μια αρνητική κατάσταση. Λίγο πολύ τα αρνητικά γίνονται γρήγορα ταυτόσημα της καθημερινότητάς μας και το να τα εντοπίσουμε μπορεί να φανεί βουνό. Πίστεψέ με, όμως, τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ' όσο νομίζεις.


Αρχικά θα σου πρότεινα να πάρεις λίγο χρόνο για 'σένα. Κλείσε οτιδήποτε σε απασχολεί, από το κινητό μέχρι τις σκέψεις σου και μείνε για λίγο σε ησυχία ώστε να αναλογιστείς και να καταλάβεις σε τι σημείο βρίσκεται η ζωή σου. Η συνειδητοποίηση είναι το πιο χρήσιμο βήμα για να βρεθεί η λύση, όσο χρόνο κι αν χρειαστείς για να την πετύχεις.


Και στη συνέχεια αναζήτησε όλα εκείνα που θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. Ο χρόνος με τους φίλους σου, με την οικογένειά σου, με τον ίδιο σου τον εαυτό, δραστηριότητες που θα σε χαροποιήσουν, αλλαγές στην καθημερινότητά σου για να αποβάλεις τοξικές καταστάσεις και σχέσεις. Όλα αυτά μπορούν να φέρουν σταδιακά το αποτέλεσμα που θέλεις.


Αρκεί να σε φροντίσεις. Τι λες, θα προσπαθήσεις;


Η ομάδα μας






24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page