top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

6 τρόποι για να πεις "ΟΧΙ".

Έχουμε ξαναμιλήσει για την οριοθέτηση, δεν έχουμε;

Για κάποιους όμως το να πεις "όχι" είναι κάτι πολύ... άβολο και δύσκολο, ίσως στο μυαλό τους και ακατόρθωτο. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι πως η κοινωνία μας διδάσκει ότι η λέξη «όχι» είναι αγενής. Έτσι, νιώθουμε πιο υποχρεωμένοι να συμβαδίσουμε με πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε για να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί.


Στο παρακάτω πινακάκι όμως μπορείς να βρεις κάποιες χρήσιμες φράσεις για να σε διευκολύνουν να πεις το "όχι" σου και να οροθετηθείς όπως πραγματικά χρειάζεσαι.




Γιατί όμως θεωρείται τόσο σημαντικό από τους ψυχολόγους, η ικανότητα να πεις όχι;


Το να πεις όχι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη σταθερότητα στην ψυχική υγεία βοηθώντας στην αυτοφροντίδα και χτίζοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου θέτοντας όρια.


Η πράξη του να λες όχι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας για ορισμένα άτομα. Το να λες όχι σε ορισμένα πράγματα δημιουργεί χρόνο ή εξασφαλίζει ενέργεια για πράγματα που σε βοηθούν να αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου, τις σχέσεις σου και γενικότερα τη ζωή σου.


Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πιάσεις τον εαυτό σου να πηγαίνει να πει "ναι" σε μια δραστηριότητα που δεν θέλει πραγματικά, πάρε μια ανάσα -βρες το θάρρος- και πες μια από τις παραπάνω φράσεις. Τότε και μόνο θα αρχίσεις να θέτεις πραγματικά τα όρια σου!


Ήλια


9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page