top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

6 τύποι ξεκούρασης: γνώρισέ τους!

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους κλείνει και όλοι μας βρίσκουμε ξανά σιγά-σιγά τη ρουτίνα μας, μετά τις γιορτινές διακοπές. Η καθημερινότητα έχει αποκτήσει και πάλι το πρόγραμμά της κι εσύ ακολουθείς πιστά τις υποχρεώσεις σου. Μήπως, όμως, μέσα σε όλα αυτά ξεχνάς κάτι πολύ βασικό: την ξεκούρασή σου;


Ως ξεκούραση μπορούμε να ορίσουμε διάφορες καταστάσεις, ανάλογα το τι ταιριάζει ή ξεκουράζει πραγματικά τον καθένα μας.

Πάμε να γνωρίσουμε, λοιπόν, τους έξι τύπους ξεκούρασης;



Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το σώμα σου είναι το μέσο που σε κάνει να ζεις τις εμπειρίες που βιώνεις. Αν λοιπόν δεν το φροντίσεις, δε θα είσαι και σε θέση να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου. Η σωματική ξεκούραση είναι το Α και το Ω και μπορείς να την πετύχεις αφιερώνοντας χρόνο για να κοιμηθείς ή να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες, όταν θεωρείς ότι το χρειάζεσαι μέσα στη μέρα.


Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι φορές που η διάθεσή μας μπορεί να αλλάξει και να "πέσει" λόγω κούρασης. Η συναισθηματική ξεκούραση είναι το ίδιο σημαντική και απαραίτητη για μια ισορροπημένη καθημερινότητα και μπορείς να την απολαύσεις περνώντας λίγο χρόνο με φίλους.


Οι πολλές κοινωνικές συναναστροφές που διατηρούμε θέλοντας ή μη όλοι μας σήμερα, μπορούν εξίσου να αποβούν κουραστικές. Η κοινωνική ξεκούραση είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει σε αυτό, μιας και θα ήταν καλό να βάλεις κάποια όρια και να μοιράσεις το χρόνο σου ισάξια μεταξύ του εαυτού σου και των συναδέλφων ή φίλων σου.


Κατά τη διάρκεια του χρόνου που θα αφιερώσεις σε 'σένα ή που θα περάσεις με φίλους, θα ήταν ιδανικό να βρεις τι θα ήταν αυτό που θα σε ξεκούραζε πραγματικά. Η δημιουργική ξεκούραση μπορεί να περιλαμβάνει ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική ή χορό και είναι από τις πιο αποδοτικές.


Μετά από όλα τα παραπάνω, θα σου πρότεινα να εστιάσεις στη γενικότερη στάση σου απέναντι στη ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω κούρασης αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο αρνητικά, χωρίς απαραίτητα να είναι έτσι. Η νοητική ξεκούραση αποτελεί το κλειδί για να αποκτήσεις μια πιο ήρεμη καθημερινότητα, κάνοντας ασκήσεις διαλογισμού και βλέποντας τον κόσμο γύρω σου πιο θετικά.


Τέλος, επιστρέφοντας και πάλι στον προσωπικό εαυτό, κάτι που θα βοηθούσε να αισθάνεσαι πολύ καλύτερα είναι η αυτογνωσία. Η πνευματική ξεκούραση είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βαθιά ψυχική ανάταση. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να αρχίσεις να καταγράφεις τη μέρα σου ώστε να έχεις την ευκαιρία να γυρίζεις πίσω και να βλέπεις όλα όσα σε απασχόλησαν, με απώτερο στόχο να τα αλλάξεις ή να τα αποφύγεις.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι χρειάζεσαι κι εσύ φροντίδα. Και ότι δεν είναι κακό κάποιες φορές να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στους γρήγορους ρυθμούς που τρέχει η καθημερινότητα γύρω σου. Πάρε λίγο χρόνο για 'σένα, απόλαυσε την παρέα των ανθρώπων που αγαπάς και ανακάλυψε όλα εκείνα τα μικρά και όμορφα που θα σε κάνουν να ζεις ήρεμα και ποιοτικά.


Η ομάδα μας

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page