top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

9 τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο!

Κάθε καλοκαίρι η ίδια απόλαυση και ο ίδιος φόβος. Μία καλοκαιρινή συνήθεια που συνδυάζετε με ένα γνώριμο κόκκινο χρώμα. Ναι, ώρα να μιλήσουμε για τον ήλιο και το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις ακτίνες του...τρώγοντας!

Το ήξερες;; Το έμαθες!



Βατόμουρα

Θεωρούνται μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών. Λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, οι αντιοξειδωτικές τροφές είναι ακόμα πιο απαραίτητες μιας και καταπολεμούν τη ζημιά που προκαλεί αυτή η ακτινοβολία στον οργανισμό μας.

Τα βατόμουρα είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία που βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.


Σπόροι κάνναβης

Είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν το δέρμα μας να διατηρήσει την ακεραιότητά του, διατηρώντας το λείο, δυνατό και ελαστικό. Τα ωμέγα 3 είναι επίσης εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη, επομένως αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση εάν παρουσιαστεί ηλιακό έγκαυμα.


Καρότα και Κόκκινες πιπεριές

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την όραση, την επούλωση του δέρματος και των βλεννογόνων. Η έρευνα δείχνει ότι η βήτα-καροτίνη μας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.


Ντομάτες

Η συγκέντρωσή τους σε λυκοπένιο μας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έτρωγαν πελτέ ντομάτας καθημερινά για 10 εβδομάδες ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητοι σε ηλιακά εγκαύματα σε σχέση με ομάδες που δεν είχαν καταναλώσει πελτέ ντομάτας.


Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αποτελούν μια τεράστια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της ζημιάς από τις ακτίνες του ηλίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λουτεΐνη που περιέχουν σε αφθονία, προλαμβάνει τις ρυτίδες του δέρματος και μας προστατεύουν από τον ήλιο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση σκούρων φυλλωδών λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.


Σκόνη κακάο

Λόγω των αντιοξειδωτικών της, βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που καταναλώνουν κακάο (με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη) είναι λιγότερο ευαίσθητα στον ήλιο.


Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες, ιδιαίτερα σε μια που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), η οποία προσφέρει φυσική αντηλιακή προστασία, βοηθά στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και μπορεί να αναστέλλει τους όγκους του δέρματος.


Σαρδέλες

Είναι πλούσιες σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης από τις ακτίνες του ηλίου. Είναι επίσης πλούσιες σε αμινοξέα που βοηθούν στην επούλωση και αποκατάσταση, καθώς και σε αντιφλεγμονώδη Ωμέγα 3.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεσογειακές δίαιτες, οι οποίες περιλαμβάνουν άφθονα ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο και λαχανικά, βοηθούν στην προστασία από το μελάνωμα.


Ηλιόσποροι

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες.



Όσο λοιπόν ετοιμάζεις την τσάντα με την πετσέτα σου, το αντηλιακό σου, τα γυαλιά σου και ελπίζω και το νερό σου, μην ξεχάσεις κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα.


Ή τι θα έλεγες να τα εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου ώστε κάθε καλοκαίρι να είσαι σίγουρος ότι θα απολαύσεις αλλά και θα προστατευτείς από αυτόν τον λατρεμένο καλοκαιρινό ήλιο;


Ήλια

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page